2017. október 23.
Gyöngyi napja van

SÜTEMÉNYEK > Kelt tészták


Fotó: Hemző Károly

Túrós-szilvás
szelet

Hozzávalók 24 kockához:

  • A tésztához:
  • 1,25 dl tej
  • 1/2 kk.+50 g porcukor
  • 30 g élesztő
  • 300 g finomliszt
  • 1 tojás
  • 80 g lágy vaj/margarin + a tepsihez
  • A rakományhoz és az öntethez:
  • 2 kg magvaváló szilva
  • 8 babapiskóta
  • 750 g krémtehéntúró
  • 250 g tejföl
  • 150 g porcukor
  • 1 tasak (10 g) bourbon vaníliás cukor
  • 1 csipet só
  • 4 tojás
  • 1 tasak vaníliás pudingpor
  • 1 (bio)citrom reszelt héja
  • fahéjas porcukor a szóráshoz

1. A tésztához elkeverjük a langyos tejben az élesztőt és 1/2 kk. porcukrot, felfuttatjuk. Tálba szitáljuk a lisztet, közepébe mélyedést készítünk, a peremére szórunk 50 g porcukrot és 1 csipet sót. Hozzáadjuk az élesztős tejet és a kissé felvert tojást, majd a vajat/margarint, és fényes-hólyagosra dagasztjuk. Konyharuhával letakarva meleg helyen a kétszeresére kelesztjük.

2. Közben a rakományhoz megmossuk a szilvát, szárazra törölgetjük. A szilvaszemeket hosszanti irányban félbevágjuk, szétnyitjuk, kiemeljük belőlük a magot, majd sziromszerűen kiterítjük. A babapiskótákat vastagabb nejlontacskóba tesszük, és nyújtófával vagy húsverővel finom morzsává törjük.

3. Az öntethez  a túrókrémhez adjuk a tejfölt, a porcukrot, a vaníliás cukrot, a sót, egyenként a tojásokat, a pudingport, végül a reszelt citromhéjat, és simára keverjük.

4. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra. A sütőbe való mélyebb, zománcos tepsit (kb. 30x40 cm-es) „megpöttyözzük” margarinnal, kibéleljük sütőpapírral. A megkelt tésztát lisztezett munkalapon tepsi nagyságúra kinyújtjuk-kihúzogatjuk, feltekerjük a nyújtófára, és a tepsibe terítjük úgy, hogy azt teljesen kitöltse. Megszórjuk a babapiskótamorzsával, majd sűrűn kirakjuk a csúcsukra állított, zsindelyszerűen kissé egymásra csúsztatott szilva-szirmokkal, és egyenletesen bevonjuk a túróöntettel.

5. Középső rácsmagasságon 1 órán át sütjük a tésztát. Ha nagyon pirulna a teteje, alufóliával letakarjuk, de át kell sülnie (tűpróba!). A tepsiben hagyjuk langyosra hűlni, majd papírostul a sütőrácsra húzzuk, és hagyjuk teljesen kihűlni. Tálaláskor 6x6 cm-es kockákra vágjuk, és megszórjuk fahéjas porcukorral.

Italajánlat:

Kávé, cappuccino, édes pezsgő, desszertbor

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

2 óra

Energiatartalom:

254 kcal/kocka

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 2 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 2 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Túrós zöldségtorta

Spenótos papucs

Spenótos
omlett-tekercs

Káposztás táska

Fasírtmuffin

Szilvás rózsatorta

Avokádókrém
paprikaladikban

Almás-zöldséges
heringsaláta

Krémsajtos-
olívás papucs

Sajtkrémes
mártogató

Gombás táska

Sonkás-zöldséges
sütőtöktorta
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: