2017. október 19.
Nándor napja van

EGYTÁLÉTELEK > Tálban > Rakottasok


Fotó: Hemző Károly

Pulykamájas-rizses
keltekercs

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 laza fej kelkáposzta (1-1,2 kg)
  • só, bors
  • 6 közepes, kemény paradicsom
  • 250 g pulykamáj
  • 2 közepes fej hagyma
  • 4 ek.+1 kk. olaj
  • 200 g kerek szemű rizs
  • 1 kk. ételízesítő
  • 2 tojássárgája
  • 1 kis csokor petrezselyem + a díszítéshez
  • 8-10 szelet bacon
  • 5-6 koktélparadicsom

1. A kelkáposztát megtisztítjuk, leveleire bontjuk, megmossuk, enyhén sós, bő vízben 10 percig főzzük, majd hideg vízbe merítjük, lecsepegtetjük, és konyharuhára terítve szikkadni hagyjuk (közepét egyéb célra, például levesbe elhasználjuk).

2. A töltelékhez a paradicsomokat megmossuk, szár felőli oldalukon kalapkájukat levágjuk, belsejüket kivájjuk, kissé besózzuk, üregükkel lefelé fordítva 30 percig pihentetjük. A májakat leöblítjük, megszabadítjuk az inaktól, hártyáktól, vékony csíkokra szeljük.

3. A hagymákat meghámozzuk, finomra vágjuk, és 4 ek. olajban üvegesre pároljuk. Felét (a fele olajjal együtt) átteszük egy nem túl nagy lábasba, beleszórjuk a rizst, 1 percig pirítjuk, aztán meghintjük az ételízesítővel, és felöntjük 6 dl vízzel. Mérsékelt tűzön, többször megkeverve, 10 percig főzzük, végül lehúzzuk a tűzről, és fedő alatt 10 percig puffasztjuk, hűlni hagyjuk.

4. A májat a serpenyőben hagyott hagymára dobjuk, frissen őrölt borssal illatosítjuk, élénk tűzön 4-5 percig pirítjuk, levét elfőzzük, hűlni hagyjuk. A finomra vágott petrezselyemmel és a tojássárgákkal együtt a rizshez adjuk, utánasózzuk, borsozzuk, jól összekeverjük.

5. Kikenünk 1 ek. olajjal egy közepes méretű sütőformát/tepsit. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra. A paradicsomok belsejéből papírkendővel felitatjuk a nedvességet, megtöltjük őket a májas rizzsel. A maradék rizst tenyérnyi széles csíkban a kelkáposztalap közepére terítjük, egy sorban belenyomkodjuk a paradicsomokat. A rövidebb széleket visszahajtjuk a töltelékre, majd a konyharuha segítségével - mintha rétes készítenénk - feltekerjük a kelkáposztalapot.

6. A tekercset a sütőedénybe emeljük, tetejét betakarjuk a kissé egymásra csúsztatott baconszeletekkel, aláöntünk 1/2 dl vizet, és addig sütjük, amíg a szalonna aranybarnára-ropogósra sül (25-30 perc). 8-10 percig a sütőedényben pihentetjük, aztán lapos tálra emeljük, és 3-4 cm vastagon szeleteljük. Petrezselyemlevelekkel, felezett koktélparadicsomokkal díszíthetjük.

Tippek:

Készíthetünk hozzá mediterrán paradicsommártást is:
5 ek. classico olívaolajban vagy 50 g gyufaszálnyi csíkokra metélt, pirított bacon/húsos szalonna zsírjában megfonnyasztunk 1 nagy fej finomra vágott hagymát és 1 gerezd áttört fokhagymát. Hozzáadunk 1 doboz hámozott, felaprózott konzervparadicsomot (400 g), 2 ek. paradicsompürét, 1 babérlevelet, 1/2 kk. cukrot, 1/4 kk. provence-i fűszerkeveréket, ízlés szerint sót és frissen őrölt borsot. Félig lefedve, mérsékelt tűzön 20 percig főzzük-sűrítjük, végül 1 kis csokor finomra vágott petrezselyemmel és 8-10 felaprózott bazsalikomlevéllel illatosítjuk, éppen csak összeforraljuk.

Italajánlat:

Száraz fehérbor vagy rozé

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

2 óra

Energiatartalom:

578 kcal/adag

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 1 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 1 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Gombás-paprikás
rizstorta

Húsos sütőtök-
brokkoli leves

Diós-almás
káposztasaláta

Sajtkrémes
mártogató

Majonézes
kínaikel-saláta

Kenyértorta
pizzasütő módra

Illatos hússal
töltött cukkini

Almás-zöldséges
heringsaláta

Almás-sajtos
vöröskáposztasaláta

Almás-gombás
rakott krumpli

Téli vegyes saláta
nyers céklával

Káposztás
palacsinta
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: