2018. június 24.
Iván napja van

HÚSÉTELEK > Vadételek


Fotó: Hemző Károly

Vörösboros-
zöldséges őzragu

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 kg őzoldalas vagy 600 g őzlapocka
  • 1+1 nagy fej hagyma
  • 4+2 gerezd fokhagyma
  • 1 babérlevél
  • 1 kk. szárított borsikafű
  • 10-15 szem fekete bors, só
  • 5 borókabogyó
  • 5 dl száraz, testes vörösbor
  • 1 karcsú póréhagyma
  • 400 g sárgarépa
  • 200 g petrezselyemgyökér
  • 100 g zeller
  • 4 ek. olaj
  • 1 ek. paradicsompüré
  • 1/2 kk. provence-i fűszerkeverék
  • 2-3 szál petrezselyem

1. A húst megmossuk, inait, hártyáit eltávolítjuk, majd ahogyan a csontok engedik, nem túl apró darabokra vágjuk, és mélyebb edénybe állított, vastag nejlonzacskóba tesszük. 1 fej hagymát és 4 gerezd fokhagymát meghámozunk, felaprózunk, majd a babérlevéllel, borsikafűvel, a durvára tört borssal és borókabogyóval együtt a húshoz adjuk, végül felöntjük a vörösborral. A zacskót lezárjuk, 24-48 órára betesszük a hűtőszekrénybe, napjában 2-3-szor megforgatjuk.

2. A zöldségeket megtisztítjuk, felaprítjuk, a maradék 1 fej hagymát, finomra vágjuk. A húst leszűrjük (a páclét megtartjuk), szárazra töröljük, hirtelen megkapatjuk a felforrósított olajban, aztán kiszedjük az edényből.

3. Kissé megpirítjuk a zsiradékban a zöldségeket, hozzáadjuk a paradicsompürét, a fűszerkeveréket, 2 gerezd áttört fokhagymát, ízlés szerint sót és borsot. Visszatesszük az edénybe a húst, aláöntjük a páclé felét, és fedő alatt, mérsékelt tűzön puhára pároljuk (1 és 1/2-2 óra). Elfőtt levét az apránként hozzáadott maradék páclével pótoljuk, végül sűrűre beforraljuk. Megszórjuk finomra vágott petrezselyemmel, és a serpenyőben vagy mély tálba szedve tálaljuk. Petrezselyemes burgonya, burgonyapüré, -krokett illik hozzá.

Változatok:

Készíthetjük nyúlcombból, vaddisznó- vagy sertésoldalasból, marhahúsból is (stefániából a legfinomabb).

Italajánlat:

Száraz vörösbor

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

2 óra 30 perc
+ 24-28 óra pácolási idő

Energiatartalom:

635 kcal/adag

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 1 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 1 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Spenótos papucs

Töltött paradicsom
tonhalas salátával

Burgundiai
rokfortos körte

Tésztában sült
vagdalt

Tonhalas
krumplisaláta

Rokfortos spárgatorta
füstölt nyelvvel

Orosz
csirkehússaláta

Sonkás-pórés
burgonyakrémleves

Erdeigomba-
torta

Körtés-diós
zellersaláta

Céklás-rokfortos
palacsintakendő

Avokádókrémes
fánkfalatkák
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: