2017. június 23.
Zoltán napja van

HÚSÉTELEK > Vadételek


Fotó: Hemző Károly

Vörösboros-
zöldséges őzragu

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 kg őzoldalas vagy 600 g őzlapocka
  • 1+1 nagy fej hagyma
  • 4+2 gerezd fokhagyma
  • 1 babérlevél
  • 1 kk. szárított borsikafű
  • 10-15 szem fekete bors, só
  • 5 borókabogyó
  • 5 dl száraz, testes vörösbor
  • 1 karcsú póréhagyma
  • 400 g sárgarépa
  • 200 g petrezselyemgyökér
  • 100 g zeller
  • 4 ek. olaj
  • 1 ek. paradicsompüré
  • 1/2 kk. provence-i fűszerkeverék
  • 2-3 szál petrezselyem

1. A húst megmossuk, inait, hártyáit eltávolítjuk, majd ahogyan a csontok engedik, nem túl apró darabokra vágjuk, és mélyebb edénybe állított, vastag nejlonzacskóba tesszük. 1 fej hagymát és 4 gerezd fokhagymát meghámozunk, felaprózunk, majd a babérlevéllel, borsikafűvel, a durvára tört borssal és borókabogyóval együtt a húshoz adjuk, végül felöntjük a vörösborral. A zacskót lezárjuk, 24-48 órára betesszük a hűtőszekrénybe, napjában 2-3-szor megforgatjuk.

2. A zöldségeket megtisztítjuk, felaprítjuk, a maradék 1 fej hagymát, finomra vágjuk. A húst leszűrjük (a páclét megtartjuk), szárazra töröljük, hirtelen megkapatjuk a felforrósított olajban, aztán kiszedjük az edényből.

3. Kissé megpirítjuk a zsiradékban a zöldségeket, hozzáadjuk a paradicsompürét, a fűszerkeveréket, 2 gerezd áttört fokhagymát, ízlés szerint sót és borsot. Visszatesszük az edénybe a húst, aláöntjük a páclé felét, és fedő alatt, mérsékelt tűzön puhára pároljuk (1 és 1/2-2 óra). Elfőtt levét az apránként hozzáadott maradék páclével pótoljuk, végül sűrűre beforraljuk. Megszórjuk finomra vágott petrezselyemmel, és a serpenyőben vagy mély tálba szedve tálaljuk. Petrezselyemes burgonya, burgonyapüré, -krokett illik hozzá.

Változatok:

Készíthetjük nyúlcombból, vaddisznó- vagy sertésoldalasból, marhahúsból is (stefániából a legfinomabb).

Italajánlat:

Száraz vörösbor

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

2 óra 30 perc
+ 24-28 óra pácolási idő

Energiatartalom:

635 kcal/adag

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 1 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 1 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Ráksaláta
narancskehelyben

Avokádókrémes
fánkfalatkák

Almás-szőlős
sajtsaláta

Sonkás-pórés
burgonyakrémleves

Körtés-diós
zellersaláta

Spenótos papucs

Tatárbifsztek

Pecsenyelibamáj-
pástétom

Céklás-rokfortos
palacsintakendő

Orosz
csirkehússaláta

Almás-sajtos
brokkolisaláta

Ringlis
töltött tojás
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: