2017. október 23.
Gyöngyi napja van

DESSZERTEK > Meleg desszertek > Felfújtak és gratinek


Fotó: Elendel

Fügegratin

Hozzávalók 4 személyre:

  • 2,5 dl tej
  • 1/2 tasak vaníliás pudingpor
  • 4 tojássárgája
  • 60 g kristálycukor
  • 1 tasak (10 g) bourbon vaníliás cukor
  • 4 ek. brandy vagy rum
  • 1,5 dl tejszín
  • 8 érett füge
  • 40 g vágott, natúr pisztácia
  • 2 ek. porcukor

1. Eldolgozzuk a tejben a pudingport. A tojássárgákat habosra keverjük a kristálycukorral és a vaníliás cukorral, aztán apránként hozzáadjuk a tejet, majd gőz fölé állítjuk, és (habverővel) folyamatosan keverve sűrűsödésig forrósítjuk. Lehúzzuk a tűzről a krémet, kissé hűlni hagyjuk, aztán hozzákeverjük a a rumot/brandyt és a felveretlen tejszínt, végül arányosan elosztva 4 lapos, tűzálló tálkába simítjuk.

2. Puha kendővel megtörölgetjük a fügéket (ha nem feltétlenül muszáj, nem mossuk meg!), szárvégüket leválasztjuk, nem túl vékonyan felkarikázzuk, és kissé egymásra csúsztatva kirakjuk velük a krém tetejét.

3. Közvetlenül tálalás előtt megszórjuk a pisztáciával és a porcukorral, majd 240-250 °C-ra előmelegített sütőben vagy felhevített grillsütőben enyhe pirulásig sütjük (3-4 perc). Melegen, de nem tűzforrón kínáljuk, jól behűtve is finom. Egyéb idénygyümölcsökből is remek!

Fontos:

Az ilyen típusú desszertekhez evőeszközként desszert-, illetve erőleveses kanalat adunk (az evőkanál nagy, a kávés-/teáskanál kicsi hozzá).

Tippek:

A krémet előre elkészíthetjük, de a gyümölcsféléket és a porcukrot csak közvetelenül sütés előtt tegyük a tetejére, mert esetleg levet eresztenek és elfolyósítják a krémet.

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

30 perc

Energiatartalom:

355 kcal/adag

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 0 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 0 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Spenótos papucs

Avokádókrémes
fánkfalatkák

Túrós zöldségtorta

Tatárbifsztek

Sonkás
spárgagratin

Ráksaláta
narancskehelyben

Pecsenyelibamáj-
pástétom

Tojás-sárgarépa-
rukola saláta

Erőleves
sonkás tortellinivel

Krémsajtos-
olívás papucs

Spenótos
omlett-tekercs

Brokkolikrémleves
garnélarákkal
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: