2018. szeptember 24.
Gellért napja van

KÖRETEK > Zöldségköretek


Fotó: Hemző Károly

Babos zöldségragu
polentával

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 nagy fej hagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 2 szál zeller
  • 400 g cukkini
  • 200 g burgonya
  • 400 g főtt fehér bab (konzerv)
  • 2+2 ek. (classico) olívaolaj
  • 80 g kimagozott olívabogyó (kalamata)
  • 1/2 kk. szárított kakukkfű
  • 1 doboz felaprózott konzervparadicsom (400 g)
  • 1 dús szál bazsalikomlevél
  • só, bors
  • 150 g kukoricadara
  • 50 g vaj/margarin
  • 1 kk. pirospaprika

1. A zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk. A hagymát és a fokhagymát finomra, a zellert és a cukkinit karikákra, a burgonyát apró kockákra vágjuk. A babot bő vízzel leöblítjük, lecsepegtetjük.

2. Felforrósítunk 2 ek. olajat, megfonnyasztjuk benne a hagymát és a fokhagymát. Rádobjuk a zellert, a cukkinit és a burgonyát, élénk tűzön 2 percig pirítjuk. Hozzáadjuk az olívabogyót, a kakukkfüvet, a paradicsomot levével együtt, és fedő alatt 20 percig pároljuk. Beleforgatjuk a babot és a néhány bóbita kivételével finomra vágott bazsalikomot, utánasózzuk, néhány tekerésnyi frissen őrölt borssal ízesítjük, melegen tartjuk.

3. A polentagaluskához (habverővel) folyamatosan keverve 1/2 kk. sóval ízesített, 5 dl forrásban lévő vízbe szórjuk a kukoricadarát. Amint sűrűsödni és pöfögni kezd (2 perc), lehúzzuk a tűzről, beleolvasztjuk a vajat/margarint, és fedő alatt 10 percig pihentetjük. Ezután hideg vízbe mártogatott, 2 öblös evőkanállal galuskákat formálunk belőle, olajjal vékonyan kikent tálba sorakoztatjuk, megkenjük a maradék olajjal, és meghintjük pirospaprikával.

4. A zöldségragut mélyebb tálba szedjük. Tetejére ültetünk néhány polentagaluskát, és a félretett bazsalikommal díszítve tálaljuk.

Tippek:

– Készíthetjük 400 g tisztított/mélyhűtött fejtős babból is, amelyet előzőleg 1 babérlevéllel, 1 kis fej hagymával és 2 gerezd fokagymával ízesített vízben puhára főzünk és leszűrünk.
– Ha nem fogy el az összes polentagaluska, úgy varázsolhatjuk (például másnap) frissé, hogy a sütőtálba sorakoztatva bevonjuk tejföllel, megszórjuk reszelt sajttal, és átforrósítjuk a sütőben.

Italajánlat:

Száraz fehérbor

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

50 perc

Energiatartalom:

501 kcal/adag

Nehézségi fok:

Vegetariánus ételSzezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 4 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 4 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Spenótos
rakott krumpli

Zöldbabcsokor
paprikával

Padlizsán
pizzasütő módra

Paradicsomos
rakott cukkini

Francia
zöldséges lecsó

Illatos hússal
töltött cukkini

Tésztával töltött
padlizsán

Padlizsántallérok

Paradicsomos-
sajtos palacsinta

Spenótos-
tojásos rétes

Almás-gombás
rakott krumpli

Krumplipüré-
sütőtök köret
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: