2017. február 19.
Zsuzsanna napja van

KÖRETEK > Zöldségköretek


Fotó: Hemző Károly

Babos zöldségragu
polentával

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 nagy fej hagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 2 szál zeller
  • 400 g cukkini
  • 200 g burgonya
  • 400 g főtt fehér bab (konzerv)
  • 2+2 ek. (classico) olívaolaj
  • 80 g kimagozott olívabogyó (kalamata)
  • 1/2 kk. szárított kakukkfű
  • 1 doboz felaprózott konzervparadicsom (400 g)
  • 1 dús szál bazsalikomlevél
  • só, bors
  • 150 g kukoricadara
  • 50 g vaj/margarin
  • 1 kk. pirospaprika

1. A zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk. A hagymát és a fokhagymát finomra, a zellert és a cukkinit karikákra, a burgonyát apró kockákra vágjuk. A babot bő vízzel leöblítjük, lecsepegtetjük.

2. Felforrósítunk 2 ek. olajat, megfonnyasztjuk benne a hagymát és a fokhagymát. Rádobjuk a zellert, a cukkinit és a burgonyát, élénk tűzön 2 percig pirítjuk. Hozzáadjuk az olívabogyót, a kakukkfüvet, a paradicsomot levével együtt, és fedő alatt 20 percig pároljuk. Beleforgatjuk a babot és a néhány bóbita kivételével finomra vágott bazsalikomot, utánasózzuk, néhány tekerésnyi frissen őrölt borssal ízesítjük, melegen tartjuk.

3. A polentagaluskához (habverővel) folyamatosan keverve 1/2 kk. sóval ízesített, 5 dl forrásban lévő vízbe szórjuk a kukoricadarát. Amint sűrűsödni és pöfögni kezd (2 perc), lehúzzuk a tűzről, beleolvasztjuk a vajat/margarint, és fedő alatt 10 percig pihentetjük. Ezután hideg vízbe mártogatott, 2 öblös evőkanállal galuskákat formálunk belőle, olajjal vékonyan kikent tálba sorakoztatjuk, megkenjük a maradék olajjal, és meghintjük pirospaprikával.

4. A zöldségragut mélyebb tálba szedjük. Tetejére ültetünk néhány polentagaluskát, és a félretett bazsalikommal díszítve tálaljuk.

Tippek:

– Készíthetjük 400 g tisztított/mélyhűtött fejtős babból is, amelyet előzőleg 1 babérlevéllel, 1 kis fej hagymával és 2 gerezd fokagymával ízesített vízben puhára főzünk és leszűrünk.
– Ha nem fogy el az összes polentagaluska, úgy varázsolhatjuk (például másnap) frissé, hogy a sütőtálba sorakoztatva bevonjuk tejföllel, megszórjuk reszelt sajttal, és átforrósítjuk a sütőben.

Italajánlat:

Száraz fehérbor

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

50 perc

Energiatartalom:

501 kcal/adag

Nehézségi fok:

Vegetariánus ételSzezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 3 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 3 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Francia
zöldséges lecsó

Padlizsántallérok

Spenótos
palacsintatorta

Olasz tésztasaláta

Paradicsomos-
sajtos palacsinta

Padlizsán
pizzasütő módra

Paradicsomos
rakott cukkini

Spenótos
rakott krumpli

Tésztával töltött
padlizsán

Almás-gombás
rakott krumpli

Marinált zöldségek

Ájult imám, avagy
fahéjas töltött padlizsán
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: