2017. október 23.
Gyöngyi napja van

SÜTEMÉNYEK > Kevert tészták > Egyéb kevert tészták


Fotó: Elendel

Szilvás pite
fahéjas tejszínhabbal

Hozzávalók 48 darabhoz:

  • 800 g magvaváló szilva
  • 400 g nektarin
  • 120 g dió
  • 400 g finomliszt
  • 1,5 tasak sütőpor (18 g)
  • 1 (bio)citrom reszelt héja
  • 180 g lágy vaj/margarin
  • 180 g porcukor + a szóráshoz
  • 2+2 tasak bourbon vaníliás cukor (40 g)
  • 5 tojás
  • 1 dl tej
  • 1/2 dl rum
  • 2 dl tejszín
  • 1/2 kk. őrölt fahéj
  • 4-5 ek. szilvapálinka

1. A gyümölcsöket megmossuk, félbe-negyedbe vágjuk, kimagozzuk. A diót durvára aprítjuk. Kibélelünk sütőpapírral egy kb. 30x40 cm-es, mélyebb (pl. a sütőhöz tartozó zománcos) tepsit. A sütőt előmelgítjük 200 °C-ra.

2. A lisztet és a sütőport összeszitáljuk, hozzáadjuk a dió felét és a reszelt citromhéjat. A vajat/margarint habosra keverjük a porcukorral és 2 tasak vaníliás cukorral, egyenként beledolgozzuk a tojásokat, majd a tejjel felváltva a lisztkeveréket, végül a rumot.

3. A masszát a tepsibe simítjuk úgy, hogy a szegélyén valamivel magasabb legyen, mint a közepén (hogy kevésbé púposodjon fel!). Változatosan kirakjuk a szilvával és a nektarinnal, végül megszórjuk a maradék dióval. Betesszük a sütőbe, 10 perc múlva visszakapcsolunk 180 °C-ra, és további 50-55 percig sütjük (tűpróba!). A tepsiben hagyjuk teljesen kihűlni.

4. Tálalás előtt kb. 3x4 cm-es rombuszokra/szeletekre vágjuk a tésztát, tálra rendezzük, tetejét meghintjük porcukorral. 2 tasak vaníliás cukorral félkemény krémmé verjük a tejszínt, a fahéjjal és a pálinkával illatosítjuk, és külön tálkában kínáljuk.

Fontos:

Ha gyerek is kap belőle, a pálinkát elhagyjuk a tejszínkrémből, de a tésztamasszába nyugodtan beletehetjük a rumot, mert hő hatására, sülés közben az alkohol elillan.

Italajánlat:

Kávé, cappuccino, édes pezsgő, desszertbor

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra 30 perc

Energiatartalom:

106 kcal/darab

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 3 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 3 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Kolbászos-zöldséges
kelkáposztaleves

Sajtos-sonkás
papucs

Krumplisaláta
túrókrémmel

Téli vegyes saláta
nyers céklával

Sonkás és
sajtos roló

Szerencsegomba
tojásból

Majonézes
kínaikel-saláta

Szezámos pontyszeletek
tavaszi körettel

Karalábé-retek-
alma saláta

Húsos
lilahagymatorta

Sonkakrémes
töltött tojás

Bécsi
krumplisaláta
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: