2017. április 26.
Ervin napja van

EGYTÁLÉTELEK > Tálban > Rakottasok

Több változata is létezik a Madame Du Barryról, XV. Lajos kegyencnőjéről elnevezett karfiolos hússzeletnek, amely készülhet sertés-, borjú- vagy szárnyashúsból egyaránt, brokkolival vagy anélkül, sonkával vagy füstölt tarjával, de a sajtos mártás semmiképp sem maradhat el.


Fotó: Elendel

Csirkemell
Du Barry módra

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1,5 kg karfiol és brokkoli vegyesen
  • só, bors
  • 2 ek. citromlé
  • 1 babérlevél
  • 1+2 ek. olaj
  • 4 közepes csirkemellfilé (200 g/db)
  • 40 g finomliszt + 2 ek. a szóráshoz
  • 80 g trappista sajt
  • 40 g vaj/margarin
  • 4 dl tej
  • szerecsendió
  • 4 tojássárgája
  • 8 vékony szelet főtt, füstölt tarja
  • 1 paradicsom
  • 1-2 bazsalikom- vagy mentabóbita

1. A karfiolt és brokkolit megtisztítjuk, megmossuk, rózsáikra bontjuk. Felforralunk 3 liter vizet, 1 kk. sóval, a citromlével és a babérlevéllel ízesítjük. Beledobjuk a karfiolt, 5 percig főzzük, aztán hozzáadjuk a brokkolit és további 5 percig főzzük (ha mélyhűtött változatukból készítjük, a kétféle „rózsazöldséget” fagyos állapotban, egyszerre dobjuk a forrásban lévő vízbe, és az újraforrástól számított mindössze 5 percig főzzük). Szűrőlapáttal hideg vízbe szedjük, alaposan lecsepegtetjük, majd konyharuhára terítve szikkadni hagyjuk. Egy nagyobb-mélyebb sütőtálat kikenünk 1 ek. olajjal.

2. A csirkemelleket leöblítjük, felitatjuk róluk a vizet, két lapra vágjuk őket. Meghintjük sóval, frissen őrölt borssal és fátyolnyi liszttel. Nagyobb serpenyőben felforrósítunk 2 ek. olajat, beletesszük a hússzeleteket, mindkét oldalukat 3-3 percig sütjük, aztán egy rétegben, jó szorosan a sütőedénybe sorakoztatjuk. Előmelegítjük a sütőt 200 °C-ra.

3. A mártáshoz a vajat/margarint felforrósítjuk, aranysárágára pirítjuk benne a lisztet,  lehúzzuk a tűzről, apránként hozzáadjuk a tejet, habverővel dolgozva simára keverjük, aztán a tűzre visszatéve besűrítjük, azaz besamelt készítünk.  Kissé hűlni hagyjuk, sóval, borssal és 1-2 csipetnyi frissen reszelt szerecsendióval ízesítjük, végül edolgozzuk a tojássárgákkal, és belereszeljük a sajtot (azaz a besamel-alapból Mornay-mártást készítünk).

4.   Minden hússzeletre 1-1 (ha nagyok, előzőleg félbevágott) tarjaszeletet fektetünk, változatosan a tetejére rendezzük-halmozzuk a karfiolt és a brokkolit. Bevonjuk a  mártással, majd a forró sütőben enyhe pirulásig sütjük (25-30 perc). Tálalás előtt 4-5 percig pihentetjük (tűzforró a belseje!), és gerezdekre szelt paradicsommal, bazsalikom-/mentabóbitákkal díszítve kínáljuk.

Megjegyzések:

Bár a tekintélyes mennyiségű zöldség köretként szolgál, tetszés szerint – további köretként – petrezselymes párolt rizst vagy burgonyapürét is adhatunk mellé. Remek vendégváró, csak a sütést kell időzíteni.

Italajánlat:

Száraz fehérbor vagy rozé

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra 30 perc

Energiatartalom:

505 kcal/adag

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 5 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 5 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Ringlis
töltött tojás

Sonkás-pórés
burgonyakrémleves

Gyönyörűséges orosz
hússaláta tojással

Joghurtos kukorica-
retek saláta

Orosz
csirkehússaláta

Tonhalas
krumplisaláta

Pórékrémleves retekkel,
tojásmimózával

Tavaszi
zöld leves

Almás-gombás
rakott krumpli

Almás-majonézes
krumplisaláta

Tojás tormás-
krémsajtos
tésztafészekben

Spenótos
rakott krumpli
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: