2017. november 23.
Kelemen napja van

DESSZERTEK > Meleg desszertek > Felfújtak és gratinek


Fotó: Hemző Károly

Őszi
gyümölcsgratin

Hozzávalók 4 személyre:

  • A krémhez:
  • 5 tojássárgája
  • 100 g kristálycukor
  • 2 tasak (20 g) bourbon vaníliás cukor
  • 1 (bio)citrom reszelt héja
  • 3 dl tej
  • 1 dl tejszín
  • 1 csapott ek. étkezési keményítő
  • Továbbá:
  • 1 ek. vaj/margarin
  • 100 g szilva
  • 100 g nagy szemű szőlő
  • 100 g szeder vagy áfonya (mélyhűtött)
  • 50 g dió
  • porcukor a szóráshoz

1. Először a krémet készítjük el: habosra keverjük a tojássárgákat a cukorral, a vaníliás cukorral, a reszelt citromhéjjal, a 1/2 dl hideg tejben elkevert étkezési keményítővel és a tejszínnel. A maradék tejet felforrósítjuk, apránként összedolgozzuk a tojáskrémmel, és mérsékelt tűzön, folyamatosan keverve éppen csak besűrítjük. Lehúzzuk a tűzről, hideg vízfürdőbe állítva majdnem teljesen kihűtjük.

2. A sütőt előmelegítjük 240 °C-ra. Vajjal/margarinnal kikenünk 4 csinos, 14-16 cm átmérőjű, lapos tűzálló tálkát. A gyümölcsöket megmossuk, a szilva- és szőlőszemelet kettévágjuk, magjaikat kiemeljük. A diót darabosra aprítjuk.

3. A krémet a sütőtálkákba simítjuk, szabálytalanul-változatosan tetejükre szórjuk a gyümölcsöket és a diót, végül meghintjük fátyolnyi porcukorral, és a forró sütőben enyhe puffadásig-pirulásig sütjük (12-15 perc). 1-2 percig pihentetjük (tűzforró!), majd miharamabb tálaljuk, mert gyorsan összeesik!

Tippek:

Különleges, finom vendégváró, hiszen a krémet előre elkészíthetjük, gondosan letakarjuk, felhasználásig hidegen tartjuk. Sütés előtt lazán összekeverjük, arányosan elosztva a tálkákba szedjük-simítjuk, a többi ugyanaz.

Érdekességek:

Desszertbor vagy édes pezsgő

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

50 perc

Energiatartalom:

346 kcal/adag

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 1 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 1 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Tatárbifsztek

Pecsenyelibamáj-
pástétom

Körtés-szőlős
libamellsaláta

Körtés-diós
zellersaláta

Joghurtos kukorica-
retek saláta

Burgundiai
rokfortos körte

Sonkás-pórés
burgonyakrémleves

Orosz
csirkehússaláta

Mini sajtnyársak

Tonhalas
krumplisaláta

Almás-szőlős
sajtsaláta

Rokfortos spárgatorta
füstölt nyelvvel
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: