2017. október 19.
Nándor napja van

LEVESEK > Levesek hússal


Fotó: Hemző Károly

Húsos sütőtök-
brokkoli leves

Hozzávalók 4 személyre:

  • 250 g sovány füstölt tarja egyben
  • 1 közepes fej hagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 400 g sütőtök (sonkatök)
  • 150 g brokkoli vagy karfiol
  • 1 szál karcsú póréhagyma
  • 2 ek. olaj
  • 80 g hosszú szemű rizs
  • só, rózsabors
  • 4 petrezselyem- vagy bazsalikombóbita
  • 4 ek. tejföl

1. A tarját leöblítjük, apróra felkockázzuk, hozzáadunk 1,5 liter vizet, a meghámozott hagymafejet, valamint a fokhagymát, és fedő alatt, mérsékelt tűzön puhára főzzük (kb. 30 perc).

2. Közben a sütőtököt meghámozzuk, magjait kiemeljük, és 2x2 cm-es kockákra aprózzuk. A brokkolit és a pórét megtisztítjuk, megmossuk, a póré fehér és világoszöld részét karikákra szeljük, a brokkolit rózsáira bontjuk.

3. Felforrósítjuk az olajat, megfonnyasztjuk benne a póréhagymát, rádobjuk a brokkolit és a sütőtököt, felengedjük 2 merőkanál füstölt lével, és fedő alatt, mérsékelt tűzön 10-12 percig főzzük. Kiemelünk a levesből 3-4 szűrőkanálnyi puha, de nem szétfőtt, darabos zöldséget, félretesszük.

3. Hozzáadjuk a maradékhoz a leszűrt füstölt lét és a tarját, felforraljuk, végül beleszórjuk a rizst, és félig lefedve vajpuhára főzzük az egészet (további 15-18 perc). Kiemeljük belőle a hagymafejet, ízlés szerint utánasózzuk, frissen őrölt rózsaborssal illatosítjuk, majd visszatesszük bele a darabos zöldséget, összeforraljuk, és petrezselyem-/bazsalikombóbitával díszítve kínáljuk. Tálaláskor 1-1 ek. tejfölt simíthatunk a tányérok aljára, arra szedjük a forró levest.

Tippek:

– Ha még tartalmasabban-sűrűbben szeretnénk, főzhetünk bele 100-150 g burgonyát is, vagy behabarhatjuk 2 dl tejfölben/tejszínben elkevert 1 ek. rétesliszttel is.
– Készíthetjük főtt sonkából is, ez esetben a levest 1 ek. ételízesítővel vagy 1-2 füstöltlékockával gazdagíthatjuk.
– Készíthetjük csirkemellel is: apróra felkockázzuk, a póréval együtt kissé megpirítjuk az olajban, majd hozzáadjuk a zöldségeket és a vizet, a többi ugyanaz.

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

50 perc

Energiatartalom:

340 kcal/adag

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 2 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 2 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Édeskömény-
sárgarépa saláta

Almás-zöldséges
heringsaláta

Mediterrán krumplisaláta

Diós-almás
káposztasaláta

Zeller-sárgarépa-
alma saláta

Húsos
lilahagymatorta

Sonkás-zöldséges
sütőtöktorta

Majonézes
kínaikel-saláta

Tárkonyos-húsos
sütőtökleves

Kolumbusz-saláta

Sajtkrémes
mártogató

Krumplisaláta
túrókrémmel
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: