2017. október 18.
Lukács napja van

SÜTEMÉNYEK > Kevert tészták > Egyéb kevert tészták


Fotó: Elendel

Almás
márványtorta

Hozzávalók 12 szelethez:

  • 6-7 kisebb savanykás alma (kb. 750 g)
  • 1 citrom leve
  • 50 g étcsokoládé
  • 125 g lágy vaj/margarin + a formához
  • 150 g finomliszt + a formához
  • 30 g étkezési keményítő
  • 1 tasak (12 g) sütőpor
  • 1 csipet só
  • 125 g porcukor
  • 1 tasak (10 g) bourbon vaníliás cukor
  • 2 tojás
  • 2 ek. tej
  • 1 púpozott ek. kakaópor
  • 100-120 g baracklekvár

1. Az almákat megmossuk, meghámozzuk, félbevágjuk, magházukat kiemeljük, domború oldalukat 4-5 párhuzamos vágással bemetsszük. Azonnal megkenjük citromlével, hogy meg ne barnuljanak. A csokoládét felaprózzuk.

2. Vékonyan kikenünk vajjal/margarinnal és beszórunk liszttel egy 26 cm-es kapcsos tortaformát (a fölösleget kirázzuk belőle). A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. Összekeverjük a lisztet az étkezési keményítővel, a sütőporral és a sóval. Habosra keverjük a vajat/margarint a porcukorral és a vaníliás cukorral, majd a liszttel felváltva egyenként beledolgozzuk a tojásokat, aztán evőkanalanként a tejet.

3. A masszát elfelezzük (kicsi a tömege, nem baj!), felét a tortaforma aljára simítjuk. A maradékot elkeverjük az átszitált kakaóporral és a csokoládédarabkákkal, majd a fehér massza tetejére simítjuk, és villával, laza-köröző mozdulatokkal összeforgatjuk.

4. Papírkendővel felitatjuk az almákról a citromlét, a massza tetejére rendezzük, kissé bele is nyomkodjuk, és középső bordamagasságon 45 percig sütjük. Közben felforrósítjuk a baracklekvárt, áttörjük, azonnal bevonjuk vele (ecsettel) a sütőből kivett torta tetejét (az almákat is).

5. Rácsra emelve 10 percig hűlni hagyjuk (a sütés közben megnőtt tészta kissé összeesik, nem baj, ez a természete), aztán meglazítjuk és leemeljük a róla a tortakarikát, hagyjuk teljesen kihűlni.

6. Tálalás előtt lapos tálra csúsztatjuk a tortát, tetejét megszórjuk fátyolnyi porcukorral, és tortaszerűen szeleteljük. Krémsűréségűre felvert, őrölt fahéjjal illatosított tejszínt kínálhatunk mellé.

Tippek:

Ha vastagabb tésztát szeretnénk, a tészta hozzávalóinak mennyiségét megemeljük, a többi ugyanaz.

Italajánlat:

Kávé, cappuccino, tea, desszertbor, édes pezsgő

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

2 óra

Energiatartalom:

276 kcal/szelet

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 5 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 5 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Almás-sajtos
vöröskáposztasaláta

Tökmagos-
sajtos stangli

Sült alma-
cékla köret

Sonkás-almás
kínaikel-saláta

Gombás táska

Párolt vörös káposzta
áfonyával

Almás-sárgarépás
káposztasaláta

Almás párna

Sonkás-zöldséges
sütőtöktorta

Káposztás táska

Sajtos-sonkás
papucs

Almás túrókocka
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: