DESSZERTEK > Kanalas édességek > Krémek és habok

Fotó: Elendel
Meggyes
gyümölcsrizs
Hozzávalók 4 pohárhoz:
- 7 dl tej
- 100+50 g kristálycukor
- 1 csipet só
- 1 kisebb (bio)citrom
- 1 vaníliarúd
- 150 g kerek szemű rizs
- 1 üveg kimagozott meggybefőtt (kb. 680 g)
- 1/2 kk. őrölt fahéj
- 1 púpozott ek. étkezési keményítő
- 2+1,5+1 dl tejszín
- 1 tasak (10 g) habfixáló
- 4 kk. csokoládéreszelék
- 4 citromfűbóbita
1. Felforraljuk a tejet 100 g kristálycukorral, a sóval, az alaposan megmosott citromról levágott 3-4 kisujjnyi sárga héjjal, a felhasított vaníliarúddal és a belőle késheggyel kikapargatott péppel. Beleszórjuk a rizst, szelíd tűzön, gyakran megkeverve sűrű-mázgás péppé főzzük (30-35 perc).
2. A meggyet leszűrjük, levét felforraljuk 50 g kristálycukorral és a fahéjjal, elkeverjük a 2 ek. vízben feloldott étkezési keményítővel, éppen csak besűrítjük (1 perc), végül beleforgatjuk a meggyet, és hűlni hagyjuk.
3. Kiemeljük a rizsből a citromhéjat és a vaníliarudat, hideg vízfürdőbe állítva kihűtjük. 2 dl tejszínt kemény habbá verünk. Elkeverünk a rizsben előbb 1,5 dl felveretlen tejszínt, majd a tejszínhabot, és a meggymártással rétegezve 4 hasas pohárba vagy kompótostálkába simítjuk. Folpackkal letakarjuk, és legalább 2 órára betesszük a hűtőbe.
4. Tálalás előtt a habfixálóval kemény habbá verjük a maradék 1 dl tejszínt, csillagcsőrös habzsákba szedjük, és dundi girlandokat nyomunk belőle a rizs tetejére. A csokoládéreszelékkel és citromfűbóbitával díszítve kínáljuk.
Tippek:
A rizsben főtt vaníliarudat vétek kidobni, mert remek ízesítő: megmossuk, hagyjuk megszáradni, majd porcukorba ágyazva dobozba zárjuk – 2 hét múlva tökéletesen átveszi a porcukor a vanília illatát.
Elkészítési idő:
45 perc
+ 2 óra hűlési idő
Energiatartalom:
486 kcal/pohár
Nehézségi fok: