2017. november 23.
Kelemen napja van

SÜTEMÉNYEK > Kevert tészták > Piskóták


Fotó: Hemző Károly

Gesztenyekrémes
szelet

Hozzávalók kb. 20 szelethez:

  • 100 g finomliszt
  • 30 g étkezési keményítő
  • 2 ek. kakaó
  • 6 tojás
  • 100+100 g+2 ek. porcukor
  • 125 g lágy vaj/margarin
  • 1/4 kk. őrölt fahéj
  • 1/2 (bio)citrom reszelt héja
  • 50 g ribizli vagy áfonyalekvár
  • A töltelékhez:
  • 400 g gesztenyemassza (mélyhűtött)
  • 3 tojássárgája
  • 80 g porcukor
  • 1/2 dl rum
  • 2,5+1,5 dl tejszín
  • 1 tasak (10 g) habfixáló
  • 30 g csokoládéforgács
  • néhány citromfűlevél

1. Egy 30x40 cm-es tepsit kibélelünk sütőpapírral. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. A lisztet, az étkezési keményítőt és a kakaót összekeverjük. A tojásokat kettéválasztjuk. A fehérjéket 1 csipet sóval felverjük, majd apránként beleszórunk 100 g porcukrot, és tömör habbá verjük. A vajat/margarint habosra keverjük ugyancsak 100 g porcukorral, egyenként beledolgozzuk a tojássárgákat, majd hozzáadjuk a fahéjat, a reszelt citromhéjat, végül a tojáshabbal felváltva a kakaós lisztet.

2. A tepsibe szedjük-simítjuk a masszát, majd középső bordamagasságon 20 percig sütjük. Azonnal 2 ek. porcukorral meghintett konyharuhára borítjuk, és lehántjuk róla a sütőpapírt. A lekvárt felforrósítjuk, fém szitakanálban áttörjük, megkenjük vele a tésztalapot. Hagyjuk egészen kihűlni, végül szabályosan körbevágjuk.

3. A töltelékhez a gesztenyemasszát előzőleg hagyjuk felengedni (kb. 1 óra). A tojássárgákat és a porcukrot habosra keverjük, a rummal együtt beledolgozzuk a gesztenyemasszába, aztán lazán beleforgatunk 2,5 dl kemény habbá vert tejszínt.

4. A tésztalapot félbevágjuk, az egyiken egyenletesen elkenjük a krém 2/3 részét, majd lekváros oldalával fölfelé tetejére illesztjük a másikat, és hosszanti irányban két azonos nagyságú hasábra vágjuk. Mindkettőt bevonjuk az arányosan elosztott 1/3 rész maradék krémmel, és 1 órára betesszük a hűtőszekrénybe.

5. Tálalás előtt a hasábokat hosszúkás tálra emeljük, és tortaszeleteket formázó háromszögekre, illetve egyszerű szeletekre vágjuk. 1,5 dl tejszínt kemény habbá verünk a habfixálóval, csillagcsőrös habzsákba szedjük, és rózsákat nyomunk belőle a szeletek szélére. Tetejüket meghintjük a csokoládéforgáccsal, és citromfűlevélkékkel vidámítva kínáljuk.

Italajánlat:

Édes pezsgő, desszertbor, kávé, cappuccino

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

2 óra
+ 2 óra hűlési idő

Energiatartalom:

236 kcal/szelet

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 2 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 2 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Sonkás-zöldséges
sütőtöktorta

Húsos
lilahagymatorta

Céklás-burgonyás
heringsaláta

Karalábé-retek-
alma saláta

Gombás táska

Almás-sajtos
vöröskáposztasaláta

Majonézes
kínaikel-saláta

Sajtkrémes
mártogató

Szerencsegomba
tojásból

Tökmagos-
sajtos stangli

Sonkakrémes
töltött tojás

Karalábé-sárgarépa-
fasírt saláta
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: