2017. április 26.
Ervin napja van

SÜTEMÉNYEK > Aprósütemények

Az igénytelen, úton-útfélen megélő mogyoróbokor finom, jellegzetes aromájú termése vitaminokban és ásványi anyagokban rendkívül gazdag. Szinte minden fajtája jól törhető - szemben a csakis papírhéjú mandula engedékenységével - így jobbára szép, egész szemeket kapunk, amelyek igencsak alkalmasak a díszítésre.


Fotó: Hemző Károly

Mogyorós pogácsa

Hozzávalók kb. 60 darabhoz:

  • 100 g hámozott mogyoró
  • 250 g finomliszt
  • 1 csipet só
  • 1 tojás
  • 200 g lágy vaj/margarin
  • 125 g porcukor
  • 1 tasak (10 g) bourbon vaníliás cukor
  • A díszítéshez:
  • 60 szem hámozatlan mogyoró
A
B
C
D
E
F

1. A mogyoró felét megdaráljuk, felét darabosra vágjuk (A), majd összekeverjük a liszttel és a sóval (B). A tojást kettéválasztjuk. A vajat/margarint habosra keverjük a porcukorral és a vaníliás cukorral, hozzáadjuk a tojássárgáját (C) és a mogyorós lisztet, majd lisztezett munkalapon cipót formálunk belőle, folpackba csomagoljuk, és a hűtőszekrényben 1 órát pihentetjük.

2. Kibélelünk sütőpapírral 2 tepsit. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra (légkeveréssel 160 °C-ra). A tésztát 4 részre osztjuk, a tésztanegyedeket átgyúrjuk, 30 cm hosszú hurkákra sodorjuk, majd 2-3 cm-es darabokra vágjuk (D). Golyókat kerekítünk belőlük, és 5 cm-es távolságot tartva a tepsikbe sorakoztatjuk.

3. A golyók közepébe fakanálnyéllel nem túl mély lyukat nyomunk (E), tetejüket megkenjük tojásfehérjével, és mindegyikbe 1-1 szem mogyorót illesztünk (F). 12-15 percig sütjük, félidőben megcseréljük a tepsiket. A tepsikben hagyjuk kihűlni. Ha olyan fajta a mogyoró, hogy könnyen lehámlik a héja, azt sütés után ráérünk eltávolítani. Jól záródó dobozban 3-4 hétig eláll!

Italajánlat:

Kávé, cappuccino, tea, desszertborok

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

45 perc
+ 1 óra pihentetési idő

Energiatartalom:

53 kcal/darab

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 4 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 4 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Sajtkrémes
mártogató

Téli vegyes saláta
nyers céklával

Karalábé-sárgarépa-
fasírt saláta

Majonézes
kínaikel-saláta

Sonkás és
sajtos roló

Sonkakrémes
töltött tojás

Almás-zöldséges
heringsaláta

Sajtos-sonkás
papucs

Almás-besameles
káposztatorta

Narancsos-csokis
mézesszív

Csokoládés-
narancsos szív

Krumplisaláta
túrókrémmel
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: