2017. december 13.
Luca napja van

KÖRETEK > Egyéb köretek

A liba- és kacsamell a legnemesebb húsféleségek körébe tartozik, ízük között nem számottevő a különbség. Akármelyikre is esik a választásunk, annyi bizonyos, hogy ropogósra-porhanyósra sült húsuknál kevés finomabb falat akad.


Fotó: Hemző Károly

Májas-fokhagymás
töltött libamell
zsemlefelfújttal

Hozzávalók 4 személyre:

  • 4 bőrös fél libamell
  • só, bors
  • 2 nagyobb csirkemáj
  • 4 vékony szelet szalonna vagy bacon
  • 4-6 gerezd fokhagyma
  • 1 nagy fej hagyma
  • 2 ág rozmaring (10-15 cm-esek)
  • 1 dl száraz vörösbor
  • 5-6 ek. balzsamecet
  • 1 kk. ételízesítő
  • 1 kk. étkezési keményítő
  • 1/2 dl brandy
  • 1-2 bazsalikom- és vagy petrezselyembóbita
  • A felfújthoz:
  • 6 szikkadt zsemle (1 napos)
  • 5 dl tej
  • 100 g barna sampinyon gomba
  • 1 közepes fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 kis csokor petrezselyem
  • 2 ek. olaj
  • só, bors
  • 2 ek. vaj/margarin
  • 3 tojás
  • 1 kk. zöldséges ételízesítő
  • 1-2 csipet szárított majoránna
  • néhány salátalevél
  • 1 paradicsom

1. Először a felfújtat „indítjuk el”: a zsemléket kisebb darabokra tépkedjük, leöntjük a felforrósított tejjel, 10-15 percig puhítjuk. A gombát megtisztítjuk, kisebb kockákra aprítjuk. A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, a hagymát finomra vágjuk, megfonnyasztjuk a felforrósított olajban. Rádobjuk a gombát és az áttört fokhagymát, sózzuk. borsozzuk, fedő nélkül 3-4 percig pirítjuk, hűlni hagyjuk.

2. A melleket megmossuk, szárazra töröljük, bőrüket bekockázzuk, húsukba mély zsebet vágunk, kívül-belül bedörzsöljük sóval és borssal. A csirkemájakat leöblítjük, a hártyákat-inakat eltávolítjuk, félbevágjuk, mindegyiket 1-1 szelet szalonnába/baconbe göngyöljük. A fokhagymát és a hagymát meghámozzuk. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra (légkeveréssel 170 °C-ra).

3. A fokhagymát áttörjük, a húsba vágott zsebek belsejébe simítjuk, mindegyikbe 1-1 májgöngyöleget fektetünk, fogvájóval/hústűvel szorosan betűzzük a nyílást. A melleket mély sütőtálba tesszük, melléjük dobjuk a gerezdekre szelt hagymát és a leöblített rozmaringágakat, alájük öntjük a bort, lefedjük. A sütő felső harmadában 40 percig pároljuk, aztán fedetlenül aranybarnára sütjük (további 20-25 perc).

4. Vastagon kikenünk vajjal/margarinnal egy 1,2-1,3 liter űrtartalmú, sima oldalfalú gyümölcskenyérformát. A zsemléhez adjuk a pirított gombát, az ételízesítőt, a finomra vágott petrezselymet, a tojásokat, a majoránnát, ízlés szerint sót, frissen őrölt borsot. Összekeverjük, a formába szedjük-simítjuk, végül tetejére kenjük a maradék vajat/margarint. Amikor levesszük a mellekről a takarót, betesszük a formát a sütőedény alá helyezett rácsra, és pirosra-pufókra sütjük a felfújtat (kb. 30 perc). 10 percig a formában hagyjuk hűlni.

5. A melleket vágódeszkára emeljük, alufóliával letakarva melegen tartjuk. A pecsenyelét zsírtalanítjuk, felöntjük 2 dl vízzel, 10 percre visszatesszük a forró sütőbe, majd lábaskába szűrjük. Hozzáadjuk a balzsamecetet, az ételízesítőt, a 2 ek. hideg vízben elkevert étkezési keményítőt, éppen csak besűrítjük (1 perc), végül a brandyvel illatosítjuk, melegen tartjuk.

6. Kihuzigáljuk a húsból a fogvájókat/hústűket, nem túl vékonyan felszeleteljük, tálra csinosítjuk, körbeöntözzük a mártással (a maradékot külön csészében kínáljuk), és bazsalikommal/petrezselyemmel díszítjük. A felfújtat vágódeszkára borítjuk, tortaszelet formájú háromszögekre vágjuk, és nagyobb tálra rendezzük. Salátalevekkkel, paradicsomgerezdekkel díszítve a hús köreteként kínáljuk.

Tippek:

Még mutatósabb, ha savarin-, azaz középen lyukas koronaformában sütjük meg, aztán kerek tálra borítjuk, közepébe pedig színes salátaleveleket dugdosunk vagy 500-600 g csirkemájból és 250-300 g párolt zöldborsóból készített hagymás-paprikás ragut szedünk. 

Italajánlat:

Száraz vörösbor

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra 30 perc

Energiatartalom:

610 kcal/adag

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 4 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 4 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Pecsenyelibamáj-
pástétom

Tatárbifsztek

Avokádókrémes
fánkfalatkák

Orosz
csirkehússaláta

Ringlis
töltött tojás

Pulykacomb zöldborsós-
sonkás muffinnal

Burgundiai
rokfortos körte

Sajtos-paprikás
muffin

Rókagombás-
zöldséges muffin

Spárgás-paradicsomos
kacsamellsaláta

Tonhalas
krumplisaláta

Rokfortos spárgatorta
füstölt nyelvvel
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: