2017. április 30.
Katalin, Kitti napja van

SÜTEMÉNYEK > Kevert tészták > Egyéb kevert tészták


Fotó: Hemző Károly

Csokoládés-
fűszeres szelet

Hozzávalók kb. 40 szelethez:

  • 80 g puha mazsola
  • 200 g felaprózott, cukrozott narancshéj
  • 2 ek.+200 g finomliszt
  • 300 g étcsokoládé
  • 80 g étkezési keményítő
  • 4 ek. mézesfűszerkeverék
  • 1 tasak (12 g) sütőpor
  • 1 (bio)narancs reszelt héja
  • 8 tojás
  • 300 g porcukor
  • 300 g vaj/margarin
  • 5 ek. rum
  • A díszítéshez:
  • 100 g ribizlilekvár
  • 200 g tortabevonó étcsokoládé
  • 50 g tortabevonó fehér csokoládé
  • 2+1 ek. olaj
  • 20 szem piros vagy zöld cukrozott cseresznye

1. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. Egy 35x40 cm-es, peremes tepsit kibélelünk sütőpapírral. A mazsolát forró vízzel leöblítjük, felitatjuk róla a vizet, majd a narancséjjal együtt finomra vágjuk, és megszórjuk 2 ek. liszttel. Meleg vízfürdőbe állított lábaskában felolvasztjuk az apróra tördelt étcsokoládét.

2. Összevegyítjük a lisztet, az étkezési keményítőt, a fűszerkeveréket, a sütőport és a reszelt narancshéjat. A tojások fehérjét 2 csipet sóval, majd az apránként beleszórt porcukor felével tömör habbá verjük. A vajat/margarint habosra keverjük a maradék porcukorral, egyenként beledolgozzuk a tojássárgákat, aztán a langyos csokoládét, a liszttel felváltva a tojáshabot, végül a rumot, a mazsolát és a cukrozott narancshéjat (a szóróliszttel együtt).

3. A masszát a tepsibe simítjuk úgy, hogy középen vékonyabb legyen, mint a széleken, és középső bordamagasságon 40-45 percig sütjük (tűpróba!). A tepsiben hagyjuk langyosra hűlni, aztán megszórjuk fátolnyi liszttel, sütőpapírt terítünk a tetejére, rászorítunk egy nagyobb deszkát/vágólapot, és határozott mozdulattal megfordítjuk (így tökéletesen sima alja kerül fölülre). Többször végighaladva megkenjük a felforrósított lekvárral, és hagyjuk egészen kihűlni.

4. Meleg vízfürdőben, 2 edénykében felolvasztjuk a kétféle csokoládébevonót. Az étcsokoládét a süteményre öntjük, egyenletesen elkenjük, majd vékony csíkokban a tetejére csorgatjuk a fehér csokoládét, és késheggyel belehúzva cirmosra csinosítjuk. A cseresznyeszemeket kettévágjuk, majd mielőtt a csokoládé teljesen megdermedne, kirakjuk vele a sütemény tetejét. Forró vízbe mártogatott késsel tetszés szerint szeletekre, kockákra vágjuk. Mélyhűthető!

Változatok:

– Mézesfűszerkeverék helyett illatosíthatjuk 2 kk. őrölt fahéjjal, 1 kk. őrölt szegfűszeggel, valamint 1/2-1/2 kk. őrölt szerecsendióval, kardamommal és/vagy ánizzsal, gyömbérrel is.
– Cukrozott cseresznye helyett (mielőtt egészen megdermedne a máz) szárazon pirított mandulaforgáccsal vagy vágott pisztáciával szórjuk meg a tetejét.
– Vághatjuk kisebb (3x3 cm-es) kockákra is, és papírtálkákban, minyonszerűen kínáljuk.

Italajánlat:

Kávé, cappuccino, tea, forralt bor, édes pezsgő, desszertborok

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra 30 perc

Energiatartalom:

229 kcal/szelet

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 3 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 3 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Sonkás és
sajtos roló

Almás-gombás
rakott krumpli

Sajtos-sonkás
papucs

Majonézes
kínaikel-saláta

Karalábé-sárgarépa-
fasírt saláta

Almás-zöldséges
heringsaláta

Narancsos
Pavlova-torta

Sonkakrémes
töltött tojás

Krumplisaláta
túrókrémmel

Mandarinos-májas
zellerfalatkák

Szerencsegomba
tojásból

Téli vegyes saláta
nyers céklával
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: