2019. január 22.
Vince napja van

SÜTEMÉNYEK > Aprósütemények


Fotó: Hemző Károly

Diókrémes
tallér

Hozzávalók kb. 40 darabhoz:

  • 400 g finomliszt
  • 150 g fagyos vaj/margarin
  • 150 g porcukor
  • 1 tasak (10 g) bourbon vaníliás cukor
  • 2 tojássárgája
  • 2 ek. rum
  • 1 tasak (12 g) sütőpor
  • A diókrémhez:
  • 1 dl tej
  • 50 g kristálycukor
  • 1 tasak (10 g) bourbon vaníliás cukor
  • 1/2 (bio)citrom reszelt héja
  • 1 csapott kk. őrölt fahéj
  • 120 g darált dió
  • 2 ek. rum vagy diólikőr
  • A kakaós cukormázhoz:
  • 2 ek. kakaó
  • 100 g porcukor
  • 1/2 tojásfehérje
  • 1 ek. citromlé
  • 40 szem felezett dió
A
B
C
D
E
F

1. A tésztához  a lisztet munkalapra szitáljuk, tetejére szórjuk a felkockázott vajat/margarint, és széles pengéjű késsel morzsásra összedolgozzuk-vagdaljuk. Hozzáadjuk a porcukrot, a vaníliás cukrot, 1 csipet sót, valamint a tojássárgákban elkevert sütőport és rumot. Gyors mozdulatokkal összegyúrjuk (aprítógépben néhány pörgetés az egész!), cipót formálunk belőle, folpackba csomagoljuk, és a hűtőszekrényben 1/2 órát pihentetjük.

2. Közben a krémhez felforraljuk a tejet a cukorral, a vaníliás cukorral, a reszelt citromhéjjal és a fahéjjal. Beleszórjuk a darált diót (A), 1 percig szikkasztjuk, aztán lehúzzuk a tűzről, és hagyjuk kihűlni.

3. Lisztezett munkalapon 3 mm vékonyra nyújtjuk a tésztát, és 4-5 cm átmérőjű cakkos pogácsaszaggatóval kiszúrjuk (B). 2-3 sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk őket, és 180 °C-ra  (légkeveréssel 150 °C-ra) előmelegített sütőben 10-12 percig, világossárgára sütjük – félidőben megcseréljük a tepsiket.

4. A kakaós cukormázhoz beleszitáljuk-keverjük a kakaót a porcukor felébe, hozzáadjuk a tojásfehérjét és a citromlét (C), simára keverjük, végül beledolgozzuk a maradék átszitált porcukrot is (D).

5. Megmártjuk benne a korongok felét (E), rácsra helyezzük, és közepükre illesztjük a felezett diószemeket (F). Résnyire kitámasztott ajtajú, kikapcsolt, langyos sütőben fényesre szárítjuk (15-20 perc).

6. Beledolgozzuk a diókrémbe a rumot/diólikőrt. Arányosan elosztva a mártatlan korongok közepére halmozzuk, és szelíden a tetejükre illesztjük-nyomjuk mázas-diós párjukat. 2-3 nap múlva az igazi! Sütőpapírral rétegezve, jól záródó műanyag vagy fémdobozban 2-3 hétig biztosan eltartható.

Tippek:

Amikor nagyobb mennyiségű aprósüteményt sütünk, de nincsen elegendő tepsink, jó módszer, ha a tepsivel azonos méretű sütőlapokra sorakoztatjuk a kiszúrt alakzatokat. A sütőből kivett tepsiben 6-8 percig hagyjuk hűlni a süteményt, aztán sűtőpapírostul nagyobb tálcára emeljük-csúsztatjuk, majd határozott mozdulattal behúzzuk a helyére a sütőpapíron várakozó sületlen tésztát, és megsütjük.

Változatok:

– Diókrém helyett tölthetjük savanykás lekvárral is.
– Mártogathatjuk felolvasztott tortabevonó étcsokoládéba is.

Italajánlat:

Kávé, cappuccino, tea, forralt bor, édes pezsgő, desszertborok

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

2 óra

Energiatartalom:

131 kcal/darab

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 6 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 6 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Zöldségleves
májgaluskával

Cseresznye-egres
tortácskák

Húsos
kelkáposztaleves

Forralt bor
és változatai

Almás túrókocka

Szalonnás-hagymás
sült krumpli, avagy
bécsi fiákerpecsenye

Tejszínes-gombás
galuska

Korhely
lencseleves

Narancsos-csokis
mézesszív

Csokoládés-
narancsos szív

Szezámos pontyszeletek
tavaszi körettel

Kolbászos-zöldséges
kelkáposztaleves
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: