2019. március 20.
Klaudia napja van

SÜTEMÉNYEK > Aprósütemények


Fotó: Hemző Károly

Diókrémes
tallér

Hozzávalók kb. 40 darabhoz:

  • 400 g finomliszt
  • 150 g fagyos vaj/margarin
  • 150 g porcukor
  • 1 tasak (10 g) bourbon vaníliás cukor
  • 2 tojássárgája
  • 2 ek. rum
  • 1 tasak (12 g) sütőpor
  • A diókrémhez:
  • 1 dl tej
  • 50 g kristálycukor
  • 1 tasak (10 g) bourbon vaníliás cukor
  • 1/2 (bio)citrom reszelt héja
  • 1 csapott kk. őrölt fahéj
  • 120 g darált dió
  • 2 ek. rum vagy diólikőr
  • A kakaós cukormázhoz:
  • 2 ek. kakaó
  • 100 g porcukor
  • 1/2 tojásfehérje
  • 1 ek. citromlé
  • 40 szem felezett dió
A
B
C
D
E
F

1. A tésztához  a lisztet munkalapra szitáljuk, tetejére szórjuk a felkockázott vajat/margarint, és széles pengéjű késsel morzsásra összedolgozzuk-vagdaljuk. Hozzáadjuk a porcukrot, a vaníliás cukrot, 1 csipet sót, valamint a tojássárgákban elkevert sütőport és rumot. Gyors mozdulatokkal összegyúrjuk (aprítógépben néhány pörgetés az egész!), cipót formálunk belőle, folpackba csomagoljuk, és a hűtőszekrényben 1/2 órát pihentetjük.

2. Közben a krémhez felforraljuk a tejet a cukorral, a vaníliás cukorral, a reszelt citromhéjjal és a fahéjjal. Beleszórjuk a darált diót (A), 1 percig szikkasztjuk, aztán lehúzzuk a tűzről, és hagyjuk kihűlni.

3. Lisztezett munkalapon 3 mm vékonyra nyújtjuk a tésztát, és 4-5 cm átmérőjű cakkos pogácsaszaggatóval kiszúrjuk (B). 2-3 sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk őket, és 180 °C-ra  (légkeveréssel 150 °C-ra) előmelegített sütőben 10-12 percig, világossárgára sütjük – félidőben megcseréljük a tepsiket.

4. A kakaós cukormázhoz beleszitáljuk-keverjük a kakaót a porcukor felébe, hozzáadjuk a tojásfehérjét és a citromlét (C), simára keverjük, végül beledolgozzuk a maradék átszitált porcukrot is (D).

5. Megmártjuk benne a korongok felét (E), rácsra helyezzük, és közepükre illesztjük a felezett diószemeket (F). Résnyire kitámasztott ajtajú, kikapcsolt, langyos sütőben fényesre szárítjuk (15-20 perc).

6. Beledolgozzuk a diókrémbe a rumot/diólikőrt. Arányosan elosztva a mártatlan korongok közepére halmozzuk, és szelíden a tetejükre illesztjük-nyomjuk mázas-diós párjukat. 2-3 nap múlva az igazi! Sütőpapírral rétegezve, jól záródó műanyag vagy fémdobozban 2-3 hétig biztosan eltartható.

Tippek:

Amikor nagyobb mennyiségű aprósüteményt sütünk, de nincsen elegendő tepsink, jó módszer, ha a tepsivel azonos méretű sütőlapokra sorakoztatjuk a kiszúrt alakzatokat. A sütőből kivett tepsiben 6-8 percig hagyjuk hűlni a süteményt, aztán sűtőpapírostul nagyobb tálcára emeljük-csúsztatjuk, majd határozott mozdulattal behúzzuk a helyére a sütőpapíron várakozó sületlen tésztát, és megsütjük.

Változatok:

– Diókrém helyett tölthetjük savanykás lekvárral is.
– Mártogathatjuk felolvasztott tortabevonó étcsokoládéba is.

Italajánlat:

Kávé, cappuccino, tea, forralt bor, édes pezsgő, desszertborok

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

2 óra

Energiatartalom:

131 kcal/darab

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 6 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 6 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Tárkonyos
spárgás zöldségleves

Húsos
kelkáposztaleves

Zöldségleves
májgaluskával

Mandulás szív

Spárga tojásos
zöld morzsával

Szezámos pontyszeletek
tavaszi körettel

Korhely
lencseleves

Csokoládés-
narancsos szív

Tejszínes-gombás
galuska

Cseresznye-egres
tortácskák

Almás párna

Bécsi
krumplisaláta
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: