2017. október 17.
Hedvig napja van

SÜTEMÉNYEK > Kelt tészták


Fotó: Hemző Károly

Mákos
óriás csiga

Hozzávalók kb. 12 szelethez:

  • A kelt tésztához:
  • 25 g élesztő
  • 1 kk.+80 g porcukor
  • 1+1 dl langyos tej
  • 1 csipet só
  • 2 tojás + 1 tojássárgája a kenéshez
  • 120 g +diónyi vaj/margarin a formához
  • 500 g finomliszt
  • A töltelékhez:
  • 200 g kristálycukor
  • 2 ek. citromlé
  • 20 g vaj/margarin
  • 200 g darált mák
  • 1 (bio)citrom reszelt héja
  • 2 ek. zsemlemorzsa
  • 1/4 kk. őrölt szegfűszeg
  • 1/2 kk. őrölt fahéj
  • 50 g puha mazsola

1. A tésztához felfuttatjuk az élesztőt 1 kk. porcukorral és 1 dl langyos tejjel. A maradék 1 dl tejben  elkeverünk 80 g porcukrot, a sót, 2 tojást és 120 g olvasztott vajat/margarint. A liszthez adjuk az élesztős tejet, majd több részletben a tojásos keveréket, és hólyagosra kidolgozzuk. Letakarjuk, meleg helyen a kétszeresére kelesztjük (30-40 perc).

2. A töltelékhez 1 dl vizet felforralunk a cukorral, hozzáadjuk a citromlét, a vajat/margarint, a mákot a reszelt citromhéjat, a zsemlemorzsát, a fűszereket, végül a mazsolát, és hagyjuk kihűlni.

3. Diónyi vajjal/margarinnal vastagon kikenünk egy 26 cm átmérőjű, kapcsos tortaformát. A megkelt tésztát lisztezett munkalapon kb. 30x40 cm-es téglalapra nyújtjuk, majd a hosszanti széleken 3-3 cm-t kihagyva, egyenletesen elsimítjuk rajta a mákkrémet, és szorosan feltekerjük. Csigát kerekítünk belőle, aztán a tortaformába emeljük, a tekercs végeit összenyomjuk, és a tészta alá hajtjuk. Konyharuhával letakarjuk, majd addig kelesztjük, amíg a tészta teljesen kitölti a formát (20-25 perc).

4. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra. Beteszünk az aljába egy meleg vízzel félig felöntött tepsit/edénykét/konzervdobozt, mert a tészta süléséhez és puhán maradásához gőz kell! Megkenjük a csiga tetejét tojássárgájával, és középső bordamagasságon 1 órán át sütjük (ha nagyon pirulna a teteje, alufóliával/sütőpapírral letakarjuk, de át kell sülnie (tűpróba!).

5. Kivesszük a sütőből, és 5 percig a formában pihentetjük. Mivel a kalács valószínüleg túlnő, sőt rágömbölyödik a forma peremére, úgy húzzuk le róla, hogy egy, a formánál kisebb átmérőjű, legalább 10 cm magas alkalmatosságra (pl. kisebb sütőforma, szita, konzerves doboz) állítjuk, meglazítjuk a kapcsot, és „lesegítjük-leejtjük” róla a tortakarikát. A tortalapon hagyjuk langyosra hűlni, majd rácsra csúsztatjuk, hogy az alja is „szellőzzön”, és azon hagyjuk teljesen kihűlni. Tálaláskor tortaszerűen szeleteljük. Frissen az igazi! Mélyhűthető!

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

2 óra 30 perc

Energiatartalom:

263 kcal/szelet

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 2 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 2 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Sonkás-zöldséges
sütőtöktorta

Sajtkrémes
mártogató

Spenótos papucs

Szilvás rózsatorta

Emeletes
szendvicsfalatkák

Avokádókrém
paprikaladikban

Káposztás táska

Tökmagos-
sajtos stangli

Sárgarépás-
tojásos szendvics

Gombás táska

Krumplisaláta
túrókrémmel

Fasírtmuffin
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: