2018. december 11.
Árpád napja van

SÜTEMÉNYEK > Aprósütemények


Fotó: Hemző Károly

Mézeskártya

Hozzávalók kb. 20 darabhoz:

  • 100 g vaj/margarin
  • 120 g barna- vagy kristálycukor
  • 250 g méz
  • 2-2 (bio)citrom és bionarancs héja
  • 100 g cukrozott narancshéj
  • 500 g finomliszt + a formázáshoz
  • 2 tasak (24 g) sütőpor
  • 1 csapott kk. szódabikarbóna
  • 2 ek. mézeskalácsfűszer
  • 2 tojás + 1 tojássárgája
  • 1 kk. olaj
  • 20-22 szem cukrozott cseresznye
  • 120 g hámozott mandula

1. A vajat/margarint, a cukrot és a mézet mérsékelt tűzön addig forrósítjuk, amíg a cukor elolvad, majd langyosra hűtjük. A citromot és a narancsot forró, folyó víz alatt alaposan megmossuk. A cukrozott narancshéjat finomra vágjuk.

2. Összekeverjük a lisztet a sütőporral, a szóbabikarbónával és a mézeskalácsfűszerrel, belereszeljük a citrom és a narancs héját. Eldolgozzuk a mézes masszában az egész tojásokat és a cukrozott narancshéjat, a liszthez adjuk, fakanállal jól összekeverjük (egyelőre ragad, nem baj!). A tálat fóliával gondosan letakarjuk, és legalább 6 órára a hűtőbe tesszük (legjobb, ha előző este készítjük el).

3. A tésztát lisztezett munkalapon lazán átgyúrjuk, 1 cm vastagra nyújtjuk, és kb. 6x10 cm-es téglalapokra vágjuk (néhány csillagot is készíthetünk belőle). Tisztes távolságra egymástól (sülés közben megnőnek!) sütőpapírral kibélelt tepsikbe sorakoztatjuk.

4. Tetejüket megkenjük az olajjal elkevert tojássárgájával, végül a képen látható módon, illetve fantáziánk szerint felezett cseresznyeszemekkel, mandulával díszítjük. 200 °C-ra (légkeveréssel 170 °C-ra) előmelegített sütőben 10-12 percig sütjük, majd 10 perc múlva leválasztjuk a sütőpapírról, és rácsra rakosgatva hagyjuk egészen kihűlni. Jól záródó dobozban tároljuk, hogy puha maradjon.

Italajánlat:

Kávé, cappuccino, tea, forralt bor, édes pezsgő, desszertborok

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

30 perc
+ 1óra
+ 6 óra hűlési idő

Energiatartalom:

262 kcal/darab

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 3 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 3 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Gombás táska

Tökmagos-
sajtos stangli

Sonkás és
sajtos roló

Karalábé-retek-
alma saláta

Almás-gombás
rakott krumpli

Almás-zöldséges
heringsaláta

Szerencsegomba
tojásból

Narancsos-csokis
mézesszív

Sajtkrémes
mártogató

Téli vitaminsaláta
nyers céklával

Majonézes
kínaikel-saláta

Karalábé-sárgarépa-
fasírt saláta
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: