2017. szeptember 21.
Máté napja van

SÜTEMÉNYEK > Omlós tészták

Minden, ami a cukrászatban a „pozsonyi” jelzőt viseli, diós és mákos töltelékkel, omlós élesztős tésztából tekert-hajtogatott, 1 hétig biztosan elálló finomságot jelent, amilyen a patkó, a kifli vagy itt ez az erszényke formájú pompás sütemény.


Fotó: Hemző Károly

Pozsonyi táska

Hozzávalók kb. 40 darabhoz:

  • Az omlós élesztős tésztához:
  • 1 dl langyos tej
  • 1 kk. kristálycukor
  • 25 g élesztő
  • 500 g finomliszt
  • 250 g vaj/margarin
  • 100 g tejföl
  • 1 tojássárgája
  • 1 csipet só
  • 1 (bio)citrom
  • 1 egész tojás + 1 tojássárgája a kenéshez
  • A diós-mákos töltelékhez:
  • 50 g puha mazsola
  • 1 dl tej
  • 100 g kristálycukor
  • 1 tasak (10 g) bourbon vaníliás cukor
  • 100 g darált dió
  • 100 g darált mák
  • 1/4 kk. őrölt fahéj
  • 1/2 (bio)narancs reszelt héja
  • 1/4 kk. őrölt szegfűszeg
  • 1/2 (bio)citrom reszelt héja
A
B
C
D
E
F

1. A tésztához  elkeverjük a tejben a kristálycukrot és az élesztőt, felfuttatjuk. Elmorzsoljuk a lisztet a vajjal/margarinnal, hozzáadjuk az élesztős tejet, a tejfölben eldolgozott tojássárgáját, sót és reszelt citromhéjat, összegyúrjuk. Cipót formálunk belőle, letakarjuk, 1/2 órát pihenni-kelni hagyjuk. (Ha csak másnap akarjuk megsütni, mély tálba tesszük, folpackkal letakarjuk, és éjszakára a hűtőszekrénybe tesszük.)

2. A diós-mákos töltelékhez a mazsolát forró vízzel leöblítjük, lecsepegtetjük, papírkendővel szárazra lapogatjuk (A), majd apróra vágjuk. Felforraljuk a tejet a cukorral és a vaníliás cukorral, fele-fele arányban leforrázzuk vele a diót és a mákot. A diót összekeverjük a fahéjjal, a reszelt narancshéjjal és a mazsola felével, a mákot pedig a szegfűszeggel, a reszelt citromhéjjal és a maradék mazsolával. Kibélelünk sütőpapírral 2 nagy tepsit/sütőlapot.

3. Lisztezett munkalon kinyújtjuk a tésztát (B), 8 cm átmérőjű korongokat szúrunk ki belőle (C), szegélyüket megkenjük az egyik felvert tojással. Közepükre 1-1 kk. diós/mákos tölteléket púpozunk (D), félbehajtjuk őket, a széleket ravioli- vagy recés pogácsaszaggatóval (gyöngéden, hogy át ne lyukasszuk) jól lenyomkodjuk (E).

4. A tepsikbe sorakoztatjuk a táskákat, konyharuhával letakarjuk, 30 percig kelni hagyjuk. Tetejüket megkenjük a másik tojás sárgájával, majd jelzésképpen a diósak tetejére 1-1 pötty cukrozott narancsdarabkát vagy diógerezdet teszünk, a mákosakat pedig megszórjuk darálatlan mákkal (F). 200 °C-ra (légkeveréssel 170 °C-ra) előmelegített sütőben aranybarnára sütjük (30-35 perc). A tepsikben hagyjuk kihűlni, fogyasztásig jól záródó műanyag vagy fémdobozban tároljuk.

Változatok:

Tejszínnel-rummal lazított gesztenyemasszával, cukorszirupban péppé főzött narancshéjjal is tölthetjük.

Italajánlat:

Kávé, cappuccino, tea, édes pezsgő, desszertborok

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra 45 perc

Energiatartalom:

138 kcal/darab

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 3 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 3 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Spenótos
omlett-tekercs

Spenótos papucs

Avokádókrém
paprikaladikban

Túrós zöldségtorta

Sajtos-sonkás
papucs

Zöldséges rétes

Bécsi
krumplisaláta

Krémsajtos-
olívás papucs

Toszkán olívás
lapos kenyér

Almás párna

Sonkás táska
és stangli

Fasírtmuffin
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: