2017. június 25.
Vilmos napja van

SÜTEMÉNYEK > Kelt tészták


Fotó: Hemző Károly

Pöttyös
diós kalács

Hozzávalók kb. 12 szelethez:

  • A kelt tésztához:
  • 500 g finomliszt
  • 50 g élesztő
  • 1 kk.+50 g porcukor
  • 1+1 dl langyos tej
  • 120 g vaj/margarin
  • 2 tasak (20 g) bourbon vaníliás cukor
  • 1 csipet só
  • 1 tojás + 2 tojássárgája
  • 1 (bio)citrom reszelt héja
  • A töltelékhez:
  • 50 g puha mazsola
  • 1/2 dl rum
  • 50 g cukrozott narancshéj
  • 150 g dió
  • 1 dl tej
  • 80 g kristálycukor
  • 2 tasak (20 g) bourbon vaníliás cukor
  • 30g vaj/margarin
  • 2 ek. zsemlemorzsa
  • 1/2 kk. őrölt fahéj
  • Továbbá:
  • 1 ek. margarin vagy vaj a formához
  • 1 tojássárgája a kenéshez
  • 1 dl tej
  • 2 ek. kristálycukor
A
B
C
D
E
F

1. A kelt tésztához a lisztet tálba szitáljuk. 1 dl tejben elkeverünk 1 kk. porcukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, a liszt közepébe készített mélyedésbe öntjük, a szélekről hozzákeverünk egy kevés lisztet (azaz kovászt készítünk), majd letakarjuk, és 15 percig kelni hagyjuk. A vajat/margarint/margarint felolvasztjuk.

2. A maradék 1 dl tejben elkeverjük a porcukrot, a vaníliás cukrot, a sót, a tojást és a tojássárgákat, végül a reszelt citromhéjat és a langyos vajat/margarint. Több részletben a liszthez adjuk, összekeverjük, fényesre-hólyagosra dagasztjuk . Konyharuhával letakarjuk, meleg helyen a kétszeresére kelesztjük.

3. Közben a töltelékhez forró vízzel leöblítjük a mazsolát, szárazra törölgetjük, meghintjük a rummal. A cukrozott narancshéjat finomra vágjuk. A dió felét megdaráljuk, a többit darabosra vágjuk (A). Felforraljuk a tejet a kristálycukorral, a vaníliás cukorral és a vajjal/margarinnal, beleszórjuk a diót és a zsemlemorzsát, 2 percig főzzük-szikkasztjuk. Levesszük a tűzről, elkeverjük a fahéjjal, a cukrozott narancshéjjal és a rumos mazsolával, hagyjuk kihűlni.

4. Egy kb. 2,5 liter űrtartalmú, 23 cm átmérőjű kuglófformát vastagon kikenünk vajjal/margarinnal. A tésztát lisztezett deszkán kb. 40x40 cm-es lapra nyújtjuk, majd 4x4, azaz 16 db kb. 8x8 cm-es négyzetre vágjuk (B). Mindegyik közepére 1 kanálka tölteléket púpozunk, a széleket összecsippentjük (C), majd gombócokat formálunk belőlük, és a kuglófformába rakosgatjuk őket (D).

5. Letakarjuk a formát, a tésztát a kétszeresére kelesztjük. A sütőt előmelgítjük 200 °C-ra, aljára beteszünk egy meleg vízzel félig felöntött kisebb tepsit/lábaskát (a jó kelt tészta süléséhez gőz kell!). Megkenjük a tetejét a tojássárgájával (E), és középső bordamagasságon 40-45 percig sütjük (tűpróba!).

6. Felforraljuk a tejet a kristálycukorral, és evőkanalanként megöntözzük vele a sütőből kivett forró kalácsot (F), amitől különösen foszlós lesz. 15 percig a rácsra helyezett formában pihentetjük, aztán óvatosan a rácsra borítjuk, majd a „talpára” állítjuk, és hagyjuk egészen kihűlni. Tálaláskor tetejét megszórhatjuk vaníliás porcukorral, tortaszerűen szeleteljük.

Változatok:

Készíthetjük túrótöltelékkel is: 250 g krémtehéntúrót összekeverünk 100 g porcukorral, 2 tasak (20 g) bourbon vaníliás cukorral, 2 tojássárgájával, 1 biocitrom reszelt héjával, 2 ek. zsemlemorzsával, végül 50 g puha mazsolával – a többi ugyanaz.

Italajánlat:

Kávé, cappuccino, tea, édes pezsgő, desszertborok

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

2 óra

Energiatartalom:

318 kcal/szelet

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 1 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 1 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Almás-gombás
rakott krumpli

Téli vegyes saláta
nyers céklával

Sajtos-sonkás
papucs

Almás-zöldséges
heringsaláta

Húsos
lilahagymatorta

Sajtkrémes
mártogató

Almás-sajtos
vöröskáposztasaláta

Sonkakrémes
töltött tojás

Sonkás és
sajtos roló

Krumplisaláta
túrókrémmel

Szerencsegomba
tojásból

Majonézes
kínaikel-saláta
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: