2018. december 19.
Viola napja van

TORTÁK > Ünnepi torták

A Fekete-erdő nemcsak arról nevezetes, hogy ott ered a Duna, meg hogy
alig látni az eget a sok fától, hanem pompás meggytortájáról is. Mennyei ízét
a csokoládé, a savanykás meggybefőtt, az aromás cseresznyepálinka és a
sok-sok tejszínhab együttesének köszönheti.


Fotó: Hemző Károly

Fekete-erdői
meggytorta
Eredeti neve: Schwarzwälder Kirschtorte

Hozzávalók 16 szelethez:

  • A kakaós piskótatortához:
  • 3-4 ek. hideg víz
  • 180 g finomított kristálycukor
  • 1 tasak (10 g) bourbon vaníliás cukor
  • 6 tojás
  • 100 g finomliszt
  • 80 g étkezési keményítő
  • 2 csapott kk. sütőpor
  • 1 csipet só
  • 2 ek. kakaópor
  • A töltelékhez és a díszítéshez:
  • 1 nagy üveg kimagozott meggybefőtt (kb. 700 g)
  • 40 g kristálycukor
  • kisújjnyi fahéjrúd
  • 2 ujjnyi (bio)citromhéj
  • 1 púpozott ek. étkezési keményítő
  • 9 zselatinlap (15 g)
  • 9 ek. cseresznyepálinka
  • 60 g porcukor
  • 7,5+1,5 dl tejszín
  • 50 g málna- vagy ribizlilekvár
  • 150 g étcsokoládé
  • 1 tasak (10 g) vanillincukor
  • 1 tasak (10 g) habfixáló
A
B
C
D
E
F
G
H
I

1. A kakaós piskótatortához kibélelünk sütőpapírral egy 26 cm átmérőjű kapcsos tortaformát. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. A vízzel, a kristálycukorral és a vaníliás cukorral habos krémmé keverjük az egész tojásokat (elektromos habverővel is 15-20 perc!). A lisztet, az étkezési keményítőt, a sütőport, a sót és az átszitált kakaóport összevegyítjük (A), majd lyukas fakanállal apránként beledolgozzuk a tojáskrémbe, és a tortaformába öntjük-simítjuk (B). Középső bordamagasságra állított rácson 40-45 percig sütjük (tűpróba!), 10 percig pihentetjük, aztán rácsra borítva hagyjuk teljesen kihűlni (legalább 6 óra, de még jobb, ha előző nap megsütjük), csak ezután dolgozunk vele tovább.

2. A töltelékhez a meggybefőttet leszűrjük, 16 szép szemet félreteszünk a díszítéshez. 2,5 dl meggylét lábaskába öntünk, hozzáadjuk a kristálycukrot, a fahéjat, valamint a citromhéjat, és felforraljuk. 2 ek. hideg vízben elkeverjük az étkezési keményítőt, a forrdogáló meggyléhez adjuk, éppen csak sűrűsödésig főzzük (1 perc), végül belekeverjük a meggyet (C). Hagyjuk kihűlni, aztán kidobjuk belőle a citromhéjat és a fahéjat. 1 liter hideg vízben felpuhítjuk a zselatint.

3. A piskótatortát 3 lapra vágjuk (D), és meglocsoljuk 3-3 ek. cseresznyepálinkával. A kinyomkodott zselatint mérsékelt tűzön éppen csak felolvasztjuk. A porcukorral félkeményre felverünk 7,5 dl tejszínt, 1 merőkanálnyit a langyos zselatinhoz keverünk, majd a krémes állagú tejszín egészéhez adjuk, és kemény habbá verjük. Felét sima csőrös habzsákba szedjük.

4. Az alsó tésztakorongot lapos tálra/fémlapra helyezzük, vékonyan megkenjük tejszínhabbal, majd 2-3 cm-es távolságot tartva 3 dundi habgyűrűt nyomunk a tetejére (E), és óvatosan közéjük szedjük-nyomkodjuk a meggykrém felét. A második tésztakorong egyik oldalát ugyancsak vékonyan megkenjük tejszínhabbal, majd habos oldalával lefelé a töltelék tetejére illesztjük (F). A másik oldalát is megkenjük tejszínhabbal, majd habgyűrűk és a maradék meggykrém következik, végül a tejszínnel megkent harmadik tortalap.

5. A málna-/ribizlilekvárt felforrósítjuk, elkenjük a torta tetején, majd bevonjuk a maradék tejszínnel úgy, hogy az oldalára is bőven jusson (G). 12 órára a hűtőszekrénybe tesszük.

6. Tálalás előtt a tortát lapos tálra csúsztatjuk. A csokoládé-göndörkékhez felaprózzuk a csokoládét, meleg vízfürdőbe állított lábaskában felolvasztjuk, majd vékonyan márványlapra vagy tepsihátra simítjuk, és hagyjuk megdermedni. Mielőtt teljesen megkeményedne, élével a tetejére szorítunk egy 5-8 cm-es húslapátot/fém spatulát, és 10-12 cm hosszú csíkokban végigtoljuk rajta.

7. 3-4 cm-es szegélyt szabadon hagyva dúsan megszórjuk a göndörkékkel a torta közepét (H) és oldalát. A maradék 1,5 dl tejszínt kemény habbá verjük a vanillincukorral és a habfixálóval, majd csillagcsőrős habzsákba szedjük. 16 dundi rózsát nyomunk a torta szegélyére (a szeletek helyére), végül a félretett meggyszemekkel díszítjük (I). Fogyasztásig hidegen tartjuk.

Megjegyzések:

Gyorsabb, ha 26 cm átmérőjű (esetleg eleve 3 lapban árusított), készen vásárolt kakaós/csokoládé piskótatortából készítjük, noha a saját piskótalap biztosan finomabb.

Italajánlat:

Édes pezsgő, desszertbor

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra
+ 35 perc
+ 12 óra hűlési idő

Energiatartalom:

404 kcal/szelet

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 5 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 5 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Meggyes
Pavlova-torta

Spenótos-
tojásos rétes

Túrós zöldségtorta

Epres
Pavlova-torta

Mimóza
tojássaláta

Sajtkrémes
mártogató

Gazdag rizssaláta
tojással

Krumplisaláta
túrókrémmel

Majonézes
tojássaláta

Almás-zöldséges
heringsaláta

Húsos
lilahagymatorta

Sonkakrémes
töltött tojás
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: