2017. december 13.
Luca napja van

KÖRETEK > Krumpliköretek


Fotó: Hemző Károly

Gombaragu
burgonyapüréágyon

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1,2 kg főzni való burgonya
  • só, bors
  • 500 g fehér vagy barna sampinyon gomba
  • 250 g sárgarépa
  • 1 nagy fej hagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 1 csokor petrezselyem
  • 20 g+diónyi vaj/margarin
  • 2 ek. olaj
  • 3-4 szál friss (1/2 kk. szárított) kakukkfű + a díszítéshez
  • 3 dl tejszín
  • szerecsendió
  • 200 g tejföl
  • 30 g reszelt cheddar vagy gouda sajt
  • 2 koktélparadicsom

1. A burgonyát meghámozzuk, felkockázzuk, enyhén sós vízben puhára főzzük (18-20 perc). A zöldségeket megtisztítjuk; a gombát gerezdekre, a sárgarépát karikákra, a hagymát, a fokhagymát és a petrezselymet finomra vágjuk.

2. A 20 g vajjal/margarinnal felforrósított olajban megpirítjuk a gombát (3-4 perc). Rádobjuk a hagymát és a fokhagymát, 2 perc múlva a sárgarépát, a petrezselyem felét és a lecsipkedett kakukkfűleveleket. Sózzuk, borsozzuk, fedő nélkül további 5 percig pirítjuk.

3. A burgonyát leszűrjük, megtörjük, habosra keverjük a felforrósított tejszínnel, ízlés szerint sóval és 1-2 csipetnyi frissen reszelt szerecsendióval. Diónyi vajjal/margarinnal kikent, kerek sütőedénybe terítjük, közepébe mélyedést készítünk, és belesimítjuk a gombaragut.

4. Összedolgozzuk a tejfölt ízlés szerint sóval, borssal, a maradék petrezselyemmel és a sajttal. Nagyobb evőkanálnyi halmokban a gombaragu tetejére szedjük, és 180 °C-os sütőben enyhe pirulásig sütjük (25-30 perc). A félbevágott paradicsomokkal és kakukkfűvel díszítve mihamarabb tálaljuk. Egytálételként, mártással kínált sült húsok köreteként is remek.

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra 15 perc

Energiatartalom:

392 kcal/adag

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 3 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 3 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Hagymás krumpli
snidlinges tejföllel

Párolt vörös káposzta
áfonyával

Spenótos
rakott krumpli

Sajtos-sonkás
papucs

Krumplipüré-
sütőtök köret

Sonkás és
sajtos roló

Szalonnás-hagymás
sült krumpli, avagy
bécsi fiákerpecsenye

Húsos
lilahagymatorta

Káposztás
palacsinta

Őszi tepsis zöldség –
körtével, dióval

Sajtkrémes
mártogató

Almás-gombás
rakott krumpli
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: