2017. augusztus 20.
István napja van

HÚSÉTELEK > Kacsa- és libahússal


Fotó: Elendel

Kacsapecsenye
áfonyás-fahéjas
párolt káposztával

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 konyhakész pecsenyekacsa (1,8 - 2 kg)
  • só, bors
  • 1 kk. morzsolt majoránna
  • 2 kisebb, savanykás alma + 1 a díszítéshez
  • 2 közepes fej hagyma
  • 6-8 gerezd fokhagyma
  • 1 dl félszáraz fehérbor
  • néhány szál petrezselyem
  • rozmaring és salátalevelek a díszítéshez
  • A körethez:
  • 1 nagy fej hagyma
  • 800 g vörös káposzta
  • 2 ek. olaj
  • 1 ek. kristálycukor
  • 2 dl száraz vörösbor
  • 4 ek. vörösborecet
  • 4 ek. áfonya- vagy ribizlidzsem
  • 2 kisujjnyi fahéjrúd
  • 2 csapott ek. ételízesítő
  • só, őrölt fehér bors
  • 800 g burgonya
  • 4-8 kisebb alma

1. A kacsát letisztogatjuk, zsírzóját kivágjuk, megmossuk, majd kívül-belül felitatjuk róla a nedvességet, bedörzsöljük sóval, a hasüregét majoránnával is. Beleteszünk 2 almát, a lábakat vékony zsineggel szorosan összekötjük, a szárnyvégeket a törzs alá hajtjuk, mély sütőedénybe fektetjük. Mellédobjuk a fokhagymát és a karcsú gerezdekre szelt hagymát, aláöntjük a bort, lefedjük, és 180 °C-ra előmelegített sütőben – akár egy nappal előbb – puhára pároljuk (2-2 és 1/2 óra).

2. A párolt vörös káposztához a káposztát leöblítjük, kettévágjuk, torzsáját kikerülve vékony csíkokra gyaluljuk. A hagymát meghámozzuk, felaprózzuk, üvegesre fonnyasztjuk az olajban, majd megszórjuk a cukorral, és aranybarnára pirítjuk. Elkeverjük a vörösborral, a borecettel és az áfonya-/ribizlidzsemmel, aztán hozzáadjuk a káposztát, az ételízesítőt, a fahéjat és 2,5 dl vizet. Fedő alatt, mérsékelt tűzön, 30-35 percig pároljuk, végül utánasózzuk és fehér borssal illatosítjuk (a fahéjat eltávolítjuk).

3. A további köretekhez a burgonyát héjában megfőzzük, leszűrjük, meghámozzuk, hűlni hagyjuk és hasábokra szeljük. Az almákat megmossuk, félbevágjuk.

4. A kacsát sütőpapírral bélelt tepsibe helyezett rácsra emeljük (zsírját és a pecsenyealjat egyéb célra használjuk el), és 220 °C-ra kapcsolva 10 percig pirítjuk. Vágott felükkel lefelé körérakosgatjuk az almákat, és további 10-15 perc alatt a kacsát ropogósra, az almát puhára sütjük. Közben serpenyőben, 2-3 ek. kacsazsírban aranysárgára pirítjuk a burgonyát, papírkendőre terítjük, csak a végén sózzuk.

5. A kacsát tálra emeljük, a zsineget eltávolítjuk, köréhalmozzuk a káposzta, a burgonya és az alma egy részét, a többit külön tálakba szedve kínáljuk. Néhány nyers almaszelettel, salátalevéllel, rozmaringbóbitával és petrezselyemmel díszítve mihamarabb tálaljuk. Csak az asztalnál szeleteljük, illetve bontjuk kisebb részekre.

Tippek:

– Az alma kivételével mindent félig elkészíthetünk előző nap, sőt a káposztát teljesen készre párolhatjuk, így az ünnepre csak a pirítás-sütés marad és a káposzta felforrósítása.
– Kissé talán szokatlan, de nagyon alkalomhoz illő és finom, ha a kész káposztát 50 g (akár készen vásárolt) elmorzsolt mézespuszedlivel gazdagítjuk.

Italajánlat:

Száraz vörösbor

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

3 óra

Energiatartalom:

563 kcal/adag

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 2 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 2 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Sajtkrémes
mártogató

Pecsenyelibamáj-
pástétom

Gombaragu
burgonyapüréágyon

Gyümölcsös
kacsamellsaláta

Karalábé-retek-
alma saláta

Almás-gombás
rakott krumpli

Szerencsegomba
tojásból

Sonkás és
sajtos roló

Majonézes
kínaikel-saláta

Almás-zöldséges
heringsaláta

Sajtos-sonkás
papucs

Párolt vörös káposzta
áfonyával
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: