2018. november 18.
Jenő napja van

HÚSÉTELEK > Pulykahússal

Ha gesztenyés pulykát álmodunk a karácsonyi asztalra, nem kell mindjárt
egy egész madárral megküzdenünk, elég a melle is, amelyet szalonnával és
fokhagymával teszünk szaftossá-ízletessé. A pikáns mártással kínált gesztenyeköret valódi kényeztetés!


Fotó: Hemző Károly

Tűzdelt pulykamell
gesztenykörettel

Hozzávalók 8 személyre:

  • 2 fej hagyma
  • 1 közepes fej fokhagyma
  • 80 g füstölt, húsos szalonna
  • 1,4 kg bőrös pulykamellfilé egyben
  • só, bors
  • 3 ek. olaj
  • 1 ág rozmaring (15-20 cm-es)
  • 1 dl száraz fehérbor
  • 800 g gesztenye
  • 5 dl tyúkhúsleves (kockából)
  • 50 g paradicsompüré
  • néhány salátalevél
A
B
C
D
E
F
G

1. A hagymákat és a fokhagyát meghámozzuk, 4-6 gerezd fokhagymát és a szalonnát vékony csíkokra vágjuk. A sütőt előmelegítjük 220 °C-ra.

2. A húst leöblítjük, szárazra töröljük, bedörzsöljük sóval. Óvatosan lefejtjük a bőrét (A), majd a rostokkal párhuzamosan, cikcakk lépéssel haladva több helyen, 4-5 cm hosszan és mélyen hegyes késsel bemetsszük a húst (B). A nyílásokba dugossuk-nyomkodjuk a fokhagyma- és a szalonnacsíkokat (C), majd visszaterítjük a tetejére a bőrt, és vékony zsineggel sonkaszerűen megkötözzük (D), hogy szép kerek szeleteket kapjunk.

3. A húst sütőedénybe fektetjük, meghintjük durvára őrölt borssal, meglocsoljuk az olajjal, és megkapatjuk a sütőben (15 perc). Mellédobjuk a gerezdekre szelt hagymát, a maradék fokhagymát és a rozmaringot, végül aláöntjük a bort, lefedjük, és 180 °C-ra visszakapcsolva puhára pároljuk (kb. 1 és 1/2 óra).

4. Közben a gesztenyéket megmossuk, gömbölyű felükön keresztirányban bevágjuk (E), meleg vízben 10-15 percig áztatjuk, majd leszűrjük, tepsibe terítjük, és a hús alatti rácsra betolva addig sütjük, amíg a héjuk kinyílik (30-35 perc). Konyharuhába csomagolva 10 percig pihentetjük (gőztől megereszkedő héjukat könnyebben el tudjuk távolítani), majd meghámozzuk (F). A húslevest felforraljuk, beledobjuk a gesztenyét, és fedő alatt puhára főzzük.

5. A húst egy sütőedénybe illő rácsra emeljük, és saját levével locsolgatva-kenegetve pirosra sütjük (25-30 perc). Mélyített szegélyű deszkára tesszük, alufóliával letakarva melegen tartjuk. A pecsenylét zsírtalanítjuk, serpenyőbe öntjük, hozzáadjuk a paradicsompürét, és élénk tűzön kissé besűrítjük. Beleforgatjuk a leszűrt gesztenyét, jól átforrósítjuk, végül utánasózzuk és frissen őrölt borssal fűszerezzük.

6. Lehántjuk a húsról a zsineget, (legegyszerűbb, ha elektromos késsel) nem túl vékonyan felszeleteljük (G), előmelegített tálra rendezzük. Mellészedjük a gesztenye egy részét a mártással együtt, és néhány salátalevéllel vidámítva, a maradék gesztenyeköret kíséretében azonnal tálaljuk. Szerecsendióval illatosított burgonyapüré, krokett, rizibizi, párolt sárgarépa és/vagy kelbimbó illik hozzá.

Fontos:

A pulykamellen lévő bőr „takaróként” működik. Ha bőr nélküli pulykamellet vásárolunk, tűzdelés után tanácsos a tetejét baconnel/vékonyra szeletelt szalonnával sűrűn betakarni, illetve vajjal/margarinnal vastagon megkenni, hogy sülés közben ne száradjon ki a hús.

Tippek:

Elektromos késsel a sütőből érkező meleg húsokat (sőt süteményeket, tortákat) is szépen tudjuk szeletelni. Ha ez még hiányozna konyhai fegyvertárunkból, esetleg megkönnyíthetjük valakinek a karácsonyi ajándék-gondját – jó hasznát fogjuk venni.

Italajánlat:

Száraz fehérbor

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

2 óra 30 perc

Energiatartalom:

393 kcal/adag

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 3 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 3 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Avokádókrémes
fánkfalatkák

Fasírtmuffin

Burgundiai
rokfortos körte

Erdeigomba-
torta

Spenótos papucs

Pulykacomb sütőtök-
paradicsom körettel

Kelbimbós
gesztenyeleves

Tepsiben sült
fasírtpizza-falatkák

Pulykacomb zöldborsós-
sonkás muffinnal

Májas-fokhagymás
töltött libamell
zsemlefelfújttal

Orosz
csirkehússaláta

Lazacos csillag
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: