2017. szeptember 22.
Móric napja van

LEVESEK > Krémlevesek


Fotó: Hemző Károly

Brokkolikrémleves
garnélarákkal

Hozzávalók 4 személyre:

  • 500 g brokkoli (400-450 g mélyhűtött)
  • 1 közepes fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1+1 ek. vaj/margarin
  • 3 zöldségleveskocka
  • 8 héjas garnélarák (mélyhűtött)
  • só, őrölt fehér bors
  • 2 ek. citromlé
  • 2 dl tejszín
  • 1 ek. étkezési keményítő
  • szerecsendió

1. A brokkolit megtisztítjuk, megmossuk, apró rózsákra bontjuk (vastag szárát meghámozzuk, felaprózzuk). A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, a hagymát finomra vágjuk.

2. 1 ek. vajban/margarinban megfonnyasztjuk a hagymát, felöntjük 1,2 liter vízzel, belemorzsoljuk a leveskockákat, felforraljuk. Hozzáadjuk a brokkolit (ha mélyhűtött, fagyos állapotban) és felaprózott szárát, majd fedő alatt, mérsékelt tűzön 15 percig főzzük. Kiveszünk a levesből 4 szép brokkolirózsát a díszítéshez, a többit vajpuhára főzzük (további 15-20 perc).

3. Közben a rákokat forrásban lévő, enyhén sós-citromos vízbe dobjuk, és csak addig főzzük, amíg feljönnek a víz színére. Hideg vízbe merítve lehűtjük őket, aztán kibontjuk a páncéljukból (4 szép példánynak meghagyjuk dekoratív farokrészét), és papírkendővel felitatjuk róluk a vizet.

4. Lehúzzuk a levest a tűzről, hozzáadjuk a tejszínt, botmixerrel bársonyos krémmé turmixoljuk. Visszatesszük a tűzre, elkeverjük a 3 ek. hideg vízben feloldott étkezési keményítővel, és szelíd tűzön besűrítjük. Ízlés szerint utánasózzuk, fehér borssal és 1-2 csipetnyi frissen reszelt szerecsendióval illatosítjuk.

5. A fokhagymagerezdeket kissé szétlapítjuk, a maradék 1 ek. vajban/margarinban rózsaszínűre sütjük, kidobjuk. A zsiradékba forgatjuk a rákocskákat, és éppen csak átforrósítjuk. A levest csészékbe szedjük, a félretett, kisebb rózsákra bontott brokkolival és a sült rákokkal díszítve tálaljuk. Előre elkészíthető, melegíthető!

Tippek:

Levesbetétként füstölt lazacszeletekből tekert rózsákat, vagy (készen kapható) sült tésztaborsót, fokhagymás pirított zsemlekockákat is kínálhatunk hozzá.

Italajánlat:

Száraz fehérbor

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

45 perc

Energiatartalom:

320 kcal/adag

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 3 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 3 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Zöldspárgakrémleves
sonkagaluskával

Sárgarépa-krémleves
spenótgaluskával

Rozmaringos-szalonnás
sütőtökkrémleves

Ráksaláta
narancskehelyben

Padlizsánkrémleves

Sonkás-pórés
burgonyakrémleves

Rizssaláta
a tenger gyümölcseivel

Csirkemájpástétom –
francia specialitás

Tejszínes
cukkinikrémleves

Kelkáposztaleves
parmezángaluskával

Zöldborsós újhagyma-
krémleves retekkel

Avokádós
tonhalsaláta
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: