2017. szeptember 22.
Móric napja van

VENDÉGVÁRÓ ÉTELEK > Csipegetnivalók, italkorcsolyák

Az előételeket gyakran fölöslegesnek, szinte elhanyagolhatónak tartjuk, pedig csekélyke-falatka voltuk ellenére, nagyon is fontosak, hiszen hangulatot, kedvet, sőt étvágyat csinálnak a folytatáshoz. Ez itt valódi ínyencfalat.


Fotó: Hemző Károly

Lazacos csillag

Hozzávalók 12 darabhoz:

  • 500 g mélyhűtött leveles tészta
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 kis csokor snidling
  • 1 kis csokor kapor
  • liszt a formázáshoz
  • 1+1 tojássárgája
  • 100 g szeletelt, füstölt lazac
  • 150 g natúr tejszínes krémsajt (pl. Philadelphia)
  • frissen őrölt fehér bors
A
B
C
D
E
F

1. A leveles tésztát szobahőmérsékleten hagyjuk felengedni (kb. 1 óra). A fokhagymát meghámozzuk, a snidlinget és a kaprot leöblítjük, a kaporból néhány szálat félreteszünk a díszítéshez, a többit a snidlinggel együtt finomra vágjuk. Sütőpapírral kibélelünk egy nagyobb tepsit, a sütőt előmelegítjük 220 °C-ra.

2. Liszttel beszórt munkalapon vagy 2 sütőpapírlap között 1 cm vastagra nyújtjuk a tésztát (A). Ügyesen, hogy minél kevesebb „hulladék” maradjon, egy csúcstól csúcsig kb. 8 cm nagyságú-átmérőjű, lisztbe mártogatott csillagformával 12 csillagot szúrunk ki belőle (B). A tepsire rakosgatjuk őket, közepüket lisztbe mártogatott, kb. 3 cm átmérőjű likőrös pohárral kissé benyomjuk-megjelöljük (C), de nem szúrjuk át! Tetejüket megkenjük 1 tojássárgájával, (vigyázzunk arra, hogy a tojássárgája ne csorogjon le a szélükön, mert nem jön fel a tészta!), és aranysárgára sütjük (15-18 perc). A tepsiben hagyjuk teljesen kihűlni.

3. Közben a lazacszeleteket 2,5-3 cm széles csíkokra vágjuk, nem túl szorosan feltekerjük (D). Egyik végüket összecsippentjük (ez lesz a rózsa alja), a másik végükön lévő szegélyeket rózsaszerűen kihajtogatjuk.

4. Ujjheggyel szelíden benyomjuk-összetörjük a csillagok közepén, a jelölésen belül lévő tésztát (E), azaz szép szabályos helyet-üreget készítünk a tölteléknek.

5. A krémsajtot habosra keverjük a maradék 1 tojássárgájával, az áttört fokhagymával, a vágott sindlinggel és kaporral, ízlés szerint sóval, végül frissen őrölt fehér borssal. Csillagbetétes nyomózsákba szedjük, megtöltjük vele a csillagokat (F), majd a tetejükre illesztjük a lazacrózsákat. Tálra rendezzük őket, és a félretett kaporral díszítjük. Tálalásig (letakarva) hidegen tartjuk, aperitif mellé, hidegbüfé elegáns részeként kínáljuk.

Tippek:

Sok időt takaríthatunk meg, ha előre megsütjük a tésztacsillagokat. Ha 1-2 napon belül felhasználjuk, töltésig dobozba zárva tároljuk, ha azonban későbbi fogyasztásra szánjuk, érdemes őket eltenni a mélyhűtőbe. Felhasználás előtt szobahőmérsékleten hagyjuk felengedni, esetleg közepesen meleg sütőben néhány perc alatt „felfrissítjük”, aztán hagyjuk kihűlni, és a fenti módon megtöltjük.

Italajánlat:

Száraz fehérbor, habzóbor, pezsgő.

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra
+ a tészta felengedési ideje (1 óra)

Energiatartalom:

241 kcal/darab

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 2 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 2 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Gyümölcsös
kacsamellsaláta

Tojás tormás-
krémsajtos
tésztafészekben

Tonhalas
krumplisaláta

Camembert
sajtfalatkák

Zöldborsós-
sonkás muffin

Burgundiai
rokfortos körte

Tatárbifsztek

Pecsenyelibamáj-
pástétom

Erdeigomba-
torta

Avokádókrémes
fánkfalatkák

Lazacos-kaviáros
kanapék

Rokfortos spárgatorta
füstölt nyelvvel
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: