2017. december 13.
Luca napja van

VENDÉGVÁRÓ ÉTELEK > Villás finomságok

Hiteles feljegyzések szerint az 1500-as évek derekától, valamivel azután,
hogy a firenzei Medici Katalin kezét nyújtotta a francia királynak, és addig soha
nem ízlelt ínyencségekkel bűvölte el az udvart, a párizsi pástétomsütők külön
céhet alakítottak, hogy mesterműveikkel elkápráztassák megrendelőiket.
Ehhez a formában kigőzölt, egyszerű pástétomhoz („terrine”) azonban nem kell
különösebb tudomány, mindössze némi idő és türelem.


Fotó: Hemző Károly

Csirkemájpástétom –
francia specialitás

Hozzávalók 8 személyre:

  • 1 kg csirkemáj (szív nélkül)
  • só, 15-20 szem feketebors
  • 8 szem borókabogyó
  • 1/2 kk. szárított kakukkfű
  • 10-12 szem zöld bors (sós lében)
  • 5 ek. brandy
  • 200-250 g szeletelt bacon
  • 30 g vaj
  • A vinegrett mártáshoz:
  • 6 ek. fehér borecet
  • só, bors
  • 2 ek. csípős dijoni mustár
  • 12 ek. (extra vergine) olívaolaj
  • 1 kis csokor petrezselyem

1. A csirkemájat gondosan megtisztítjuk az inaktól és a hártyáktól, leöblítjük, lecsepegtetjük (az esetleges zöld foltocsákat, az epe nyomát, kivágjuk, mert megkeserítik az ételt!). Üveg-/porcelántálba tesszük, megszórjuk a durvára tört szemes borssal és borókabogyóval, a kakukkfűvel, valamint a lecsepegtetett, egész zöldborsszemekkel. Meglocsoljuk a brandyvel, lefedjük, és egy éjszakán át a hűtőben érleljük.

2. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. Egy kb. 1,5 liter űrtartalmú, négyszögletes (gyümölcskenyér-)formát kibélelünk a kissé egymásra csúsztatott baconszeletekkel úgy, hogy a végük túllógjon a forma peremén. Kiemeljük a pácból a májat, jól lecsepegtetjük, kissé megsózzuk és a formába csúsztatjuk. Tetejére locsoljuk az éppen csak felolvasztott vajat (margarin nem alkalmas erre a célra!), végül visszahajtjuk rá a baconszeletek végét.

3. A formát meleg vízzel félig telt tepsibe helyezzük, és a sütőben 1 órán át gőzöljük. Kivesszük a sütőből, tetejére alufóliát fektetünk, 2 kilónyi súllyal (pl. konzervekkel) lenyomtatjuk, azaz „tömörítjük", és hagyjuk egészen kihűlni. Legalább 1 éjszakára hidegre tesszük.

4. A vinegrett mártáshoz a borecetben oldódásig keverünk 1/4 kk. sót, ízlés szerint frissen őrölt borsot, hozzáadjuk a mustárt, cseppenként az olajat, végül a finomra vágott petrezselymet, és tálkába/mártásos csészébe öntjük.

5. Tálaláskor a pástétomot vágódeszkára borítjuk, felszeleteljük, tálra rendezzük, és zeller- vagy petrezselyemlevelekkel, illetve néhány salátalevéllel vidámítjuk. Előételként vagy hidegbüfé részeként, a mártás kíséretében tálaljuk. Háromszögletűre vágott pirított szendvicskenyet, friss bagettet, sokmagos péksüteményt kínálhatunk hozzá.

Változatok:

– Készíthetjük úgy is, hogy a bepácolt, lecsepegtetett májat kisebb-nagyobb darabokra vágjuk vagy megdaráljuk – a darabos változat mutatósabb!
– A máj egy részét helyettesíthetjük darált csirke- vagy pulykamellel is, amelyet azonban nem szükséges bepácolni; ezt a változatot a májjal rétegezve szoktuk a formába tömöríteni.
– A fűszerezés egyéni ízlés kérdése: gazdagíthatjuk pl. 1-2 finomra vágott mogyoróhagymával, áttört fokhagymával, babérlevéllel stb. is.
– Gyümölcskenyérforma helyett használhatunk (francia módra) speciális agyag-/gránitedényt is.

Italajánlat:

Száraz fehérbor, rozé

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra 30 perc
+1-1 éjszaka pácolás és hűtés

Energiatartalom:

314 kcal/adag

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 6 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 6 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Orosz
csirkehússaláta

Tonhalas
krumplisaláta

Rokfortos-körtés
köménysaláta

Halrudak sárgarépás
mustármártásban

Körtés-diós
zellersaláta

Sárgarépa-krémleves
brokkoligaluskával

Pecsenyelibamáj-
pástétom

Tatárbifsztek

Burgundiai
rokfortos körte

Ringlis
töltött tojás

Brokkolikrémleves
garnélarákkal

Lazacos csillag
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: