2017. október 17.
Hedvig napja van

LEVESEK > Levesek hússal


Fotó: Hemző Károly

Káposztás-virslis
lencseleves

Hozzávalók 4 személyre:

  • 150 g lencse
  • 2 fej közepes hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 szál póréhagyma
  • 200 g sárgarépa
  • 100 g petrezselyemgyökér
  • 100 g zeller
  • 400 g savanyú káposzta
  • 2 pár füstölt virsli
  • 2 ek. olaj
  • 1 kk. pirospaprika
  • 1 babérlevél
  • 1 kk. köménymag
  • 15-20 szem feketebors
  • 3 marhahúsleves-kocka

1. A lencsét megmossuk, 2 órára beáztatjuk 1 liter hideg vízbe. A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, a hagymát finomra aprítjuk. A póréhagymát és a zöldségeket megtisztítjuk, a zellert apró kockákra, a többi zöldséget és a pórét karikákra vágjuk. A savanyú káposztát szűrőtálba tesszük, hideg víz alatt kissé kiöblítjük, lecsepegtetjük, jól kinyomkodjuk és apróra vágjuk (1-2 evőkanálnyit nyersen félreteszünk). A virslit felkarikázzuk. A lencsét leszűrjük, áztatólevét megtartjuk.

2. Felforrósítjuk az olajat, megfonnyasztjuk benne a hagymát és a fokhagymát, rádobjuk a káposztát, 3-4 percig pirítjuk (ettől különösen ízletes lesz!). Hozzáadjuk a lencsét és a pórét, 5 perc múlva a zöldségeket, a pirospaprikát, a babérlevelet, végül a teatojásba zárt köménymagot és borsot.

3. Felöntjük a lencse áztatólevével és még 2 dl vízzel, belemorzsoljuk a leveskockákat, mérsékelt tűzön 25-30 percig főzzük. Beletesszük a virslit, további 5 percig forraljuk, végül utánasózzuk és néhány tekerésnyi frissen őrölt borssal illatosítjuk. Eltávolítjuk belőle a babérlevelet és a teatojást, lazán belekeverjük a félretett, nyers káposztát, és mély tálba szedve forrón tálaljuk.

Változatok:

– 1 doboz (400 g) konzervlencséből is készíthetjük, ezt felhasználás előtt szűrőtálba csúsztatjuk, bő vízzel leöblítjük, lecsepegtetjük, és a virslivel egyidejűleg adjuk a leveshez. A lencse áztatóleve helyett egyszerűen 1,2 liter vizet használunk.
– Vékony szálakra vágott-gyalult édes fehér káposztával is finom, ez esetben 40 g apróra felkockázott és ropogósra pirított szalonna-alapról indítjuk a levest.

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

45 perc
+ 2 óra áztatási idő

Energiatartalom:

400 kcal/adag

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 2 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 2 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Sajtkrémes
mártogató

Gombás lencsefasírt
mazsolás répasalátával

Avokádókrémes
fánkfalatkák

Szerencsegomba
tojásból

Párolt vörös káposzta
áfonyával

Húsos sütőtök-
brokkoli leves

Káposztás táska

Sajtos-sonkás
papucs

Tavaszi
csirkeraguleves

Húsos-paradicsomos
káposztaleves

Fasírtmuffin

Tepsiben sült
fasírtpizza-falatkák
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: