2017. december 13.
Luca napja van

LEVESEK > Levesek hússal


Fotó: Hemző Károly

Káposztás-virslis
lencseleves

Hozzávalók 4 személyre:

  • 150 g lencse
  • 2 fej közepes hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 szál póréhagyma
  • 200 g sárgarépa
  • 100 g petrezselyemgyökér
  • 100 g zeller
  • 400 g savanyú káposzta
  • 2 pár füstölt virsli
  • 2 ek. olaj
  • 1 kk. pirospaprika
  • 1 babérlevél
  • 1 kk. köménymag
  • 15-20 szem feketebors
  • 3 marhahúsleves-kocka

1. A lencsét megmossuk, 2 órára beáztatjuk 1 liter hideg vízbe. A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, a hagymát finomra aprítjuk. A póréhagymát és a zöldségeket megtisztítjuk, a zellert apró kockákra, a többi zöldséget és a pórét karikákra vágjuk. A savanyú káposztát szűrőtálba tesszük, hideg víz alatt kissé kiöblítjük, lecsepegtetjük, jól kinyomkodjuk és apróra vágjuk (1-2 evőkanálnyit nyersen félreteszünk). A virslit felkarikázzuk. A lencsét leszűrjük, áztatólevét megtartjuk.

2. Felforrósítjuk az olajat, megfonnyasztjuk benne a hagymát és a fokhagymát, rádobjuk a káposztát, 3-4 percig pirítjuk (ettől különösen ízletes lesz!). Hozzáadjuk a lencsét és a pórét, 5 perc múlva a zöldségeket, a pirospaprikát, a babérlevelet, végül a teatojásba zárt köménymagot és borsot.

3. Felöntjük a lencse áztatólevével és még 2 dl vízzel, belemorzsoljuk a leveskockákat, mérsékelt tűzön 25-30 percig főzzük. Beletesszük a virslit, további 5 percig forraljuk, végül utánasózzuk és néhány tekerésnyi frissen őrölt borssal illatosítjuk. Eltávolítjuk belőle a babérlevelet és a teatojást, lazán belekeverjük a félretett, nyers káposztát, és mély tálba szedve forrón tálaljuk.

Változatok:

– 1 doboz (400 g) konzervlencséből is készíthetjük, ezt felhasználás előtt szűrőtálba csúsztatjuk, bő vízzel leöblítjük, lecsepegtetjük, és a virslivel egyidejűleg adjuk a leveshez. A lencse áztatóleve helyett egyszerűen 1,2 liter vizet használunk.
– Vékony szálakra vágott-gyalult édes fehér káposztával is finom, ez esetben 40 g apróra felkockázott és ropogósra pirított szalonna-alapról indítjuk a levest.

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

45 perc
+ 2 óra áztatási idő

Energiatartalom:

400 kcal/adag

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 3 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 3 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Sajtos-sonkás
papucs

Zöldséges-kolbászos
lencseleves

Húsos-paradicsomos
káposztaleves

Káposztás táska

Tavaszi
csirkeraguleves

Gombás lencsefasírt
mazsolás répasalátával

Tepsiben sült
fasírtpizza-falatkák

Majonézes
kínaikel-saláta

Krémsajtos-
olívás papucs

Tatárbifsztek

Tökmagos-
sajtos stangli

Lencse-krumpli
saláta
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: