2017. május 25.
Orbán napja van

VENDÉGVÁRÓ ÉTELEK > Csipegetnivalók, italkorcsolyák


Fotó: Hemző Károly

Fűszeres csiga
pizzasütő módra

Hozzávalók kb. 28 csigához:

  • A tésztához:
  • 500 g finomliszt
  • 1 kk. kristálycukor
  • 25 g élesztő
  • 1 kk. só
  • 2 tojás+1 tojássárgája
  • 80 g lágy vaj/margarin
  • 3 ek.+1 kk. olaj
  • A töltelékhez:
  • 140 g paradicsompüré
  • 1 ek. csípős paprikakrém
  • 1 kk. szárított oregánó
  • bors
  • 10-12 bazsalikomlevél
  • 1 kisebb ág rozmaring (10 cm-es)
  • 100 g kimagozott fekete és zöld olívabogyó vegyesen
  • 1 ek. kapribogyó
  • 4 ek. (classico) olívaolaj
  • 50 g reszelt parmezán sajt

1. A tésztához a lisztet keverőtálba szitáljuk. 1 dl langyos vízben elkeverjük a cukrot és az élesztőt, majd a liszt közepébe készített mélyedésbe öntjük, és hozzákeverünk a szélekről egy kevés lisztet. Konyharuhával letakarva 10 percig kelesztjük.

2. 1 dl langyos vízben elkeverjük a sót és 2 tojást, majd a vajjal/margarinnal együtt a liszthez keverjük, és (szükség szerint még 1/2-1 dl langyos víz hozzáadásával) fényesre-hólyagosra dagasztjuk (egészen lágy tésztát kapunk!). Letakarjuk, meleg helyen 30 percig kelesztjük.

3. A töltelékhez elkeverjük a paradicsompürét a paprikakrémmel, az oregánóval és egy kevés frissen őrölt borssal. A zöldfűszereket leöblítjük, levélkéiket lecsipkedjük, majd a lecsepegtetett olíva- és a kapribogyóval együtt finomra vágjuk, a paradicsomhoz keverjük, végül hozzáadjuk az olívaolajat és a sajtot.

4. Kibélelünk sütőpapírral 2 db 26 cm átmérőjű, kapcsos tortaformát. Lisztezett deszkán kb. 40x40 cm-es lapra nyújtjuk a tésztát. Szélein 2-2 cm-t, közepén pedig egy 4 cm-es csíkot üresen hagyva egyenletesen elkenjük rajta a krémet, majd két oldalról indulva szorosan feltekerjük, középen kettészeljük. A tekercseket 2,5-3 cm-es darabokra vágjuk (2x12-14 lesz belőlük), vágott felükre fordítva, alsó harmadukat kissé összenyomjva a két tortaformába rakosgatjuk, oldalukat körbekenjük 3 ek. olívaolajjal.

5. Konyharuhával letakarva addig kelesztjük, amíg teljesen ki nem töltik a formát (30 perc). Tetejüket megkenjük a maradék 1 kk. olajjal elkevert tojássárgájával, és 220 °C-ra előmelegített sütőben 25-30 percig sütjük. Ha nagyon pirulna a tetejük (a paradicsom könnyen megég!), a sütés utolsó harmadában lazán letakarjuk alufóliával. A formákban hagyjuk kihűlni, majd lehúzzuk róluk a tortakarikákat, két kerek tálra csúsztatjuk, és csigákra bontva, vagy tortaszerűen szeletelve kínáljuk. Pompás vendégváró!

Italajánlat:

Félszáraz borok, sör

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

2 óra 30 perc

Energiatartalom:

112 kcal/csiga

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 3 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 3 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Spenótos-
tojásos rétes

Sonkás és
sajtos roló

Túrós zöldségtorta

Spenótos papucs

Tepsiben sült
fasírtpizza-falatkák

Krémsajtos-
olívás papucs

Káposztás táska

Sárgarépás-
tojásos szendvics

Gombás táska

Avokádókrémes
fánkfalatkák

Sajtos-sonkás
papucs

Mandarinos-májas
zellerfalatkák
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: