2018. április 19.
Emma napja van

VENDÉGVÁRÓ ÉTELEK > Csipegetnivalók, italkorcsolyák


Fotó: Hemző Károly

Fűszeres csiga
pizzasütő módra

Hozzávalók kb. 28 csigához:

  • A tésztához:
  • 500 g finomliszt
  • 1 kk. kristálycukor
  • 25 g élesztő
  • 1 kk. só
  • 2 tojás+1 tojássárgája
  • 80 g lágy vaj/margarin
  • 3 ek.+1 kk. olaj
  • A töltelékhez:
  • 140 g paradicsompüré
  • 1 ek. csípős paprikakrém
  • 1 kk. szárított oregánó
  • bors
  • 10-12 bazsalikomlevél
  • 1 kisebb ág rozmaring (10 cm-es)
  • 100 g kimagozott fekete és zöld olívabogyó vegyesen
  • 1 ek. kapribogyó
  • 4 ek. (classico) olívaolaj
  • 50 g reszelt parmezán sajt

1. A tésztához a lisztet keverőtálba szitáljuk. 1 dl langyos vízben elkeverjük a cukrot és az élesztőt, majd a liszt közepébe készített mélyedésbe öntjük, és hozzákeverünk a szélekről egy kevés lisztet. Konyharuhával letakarva 10 percig kelesztjük.

2. 1 dl langyos vízben elkeverjük a sót és 2 tojást, majd a vajjal/margarinnal együtt a liszthez keverjük, és (szükség szerint még 1/2-1 dl langyos víz hozzáadásával) fényesre-hólyagosra dagasztjuk (egészen lágy tésztát kapunk!). Letakarjuk, meleg helyen 30 percig kelesztjük.

3. A töltelékhez elkeverjük a paradicsompürét a paprikakrémmel, az oregánóval és egy kevés frissen őrölt borssal. A zöldfűszereket leöblítjük, levélkéiket lecsipkedjük, majd a lecsepegtetett olíva- és a kapribogyóval együtt finomra vágjuk, a paradicsomhoz keverjük, végül hozzáadjuk az olívaolajat és a sajtot.

4. Kibélelünk sütőpapírral 2 db 26 cm átmérőjű, kapcsos tortaformát. Lisztezett deszkán kb. 40x40 cm-es lapra nyújtjuk a tésztát. Szélein 2-2 cm-t, közepén pedig egy 4 cm-es csíkot üresen hagyva egyenletesen elkenjük rajta a krémet, majd két oldalról indulva szorosan feltekerjük, középen kettészeljük. A tekercseket 2,5-3 cm-es darabokra vágjuk (2x12-14 lesz belőlük), vágott felükre fordítva, alsó harmadukat kissé összenyomjva a két tortaformába rakosgatjuk, oldalukat körbekenjük 3 ek. olívaolajjal.

5. Konyharuhával letakarva addig kelesztjük, amíg teljesen ki nem töltik a formát (30 perc). Tetejüket megkenjük a maradék 1 kk. olajjal elkevert tojássárgájával, és 220 °C-ra előmelegített sütőben 25-30 percig sütjük. Ha nagyon pirulna a tetejük (a paradicsom könnyen megég!), a sütés utolsó harmadában lazán letakarjuk alufóliával. A formákban hagyjuk kihűlni, majd lehúzzuk róluk a tortakarikákat, két kerek tálra csúsztatjuk, és csigákra bontva, vagy tortaszerűen szeletelve kínáljuk. Pompás vendégváró!

Italajánlat:

Félszáraz borok, sör

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

2 óra 30 perc

Energiatartalom:

112 kcal/csiga

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 5 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 5 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Fasírtmuffin

Sonkás és
sajtos roló

Sajtkrémes
mártogató

Káposztás táska

Zöldséges rétes

Sonkás táska
és stangli

Túrós zöldségtorta

Sajtkrémes falatkák

Sajtkrémes-olívás
paprikacsónakok

Spenótos-
tojásos rétes

Pisztáciás
tepertős pogácsa

Spenótos papucs
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: