2018. szeptember 18.
Diána napja van

SÜTEMÉNYEK > Kevert tészták > Egyéb kevert tészták


Fotó: Elendel

Narancsos kuglóf

Hozzávalók 20 szelethez:

  • 2 (bio)narancs + 1 a díszítéshez
  • 175 g lágy vaj/margarin + a formához
  • 175 g porcukor
  • 1 csipet só
  • 1 tasak (10 g) bourbon vaníliás cukor
  • 5 tojás
  • 250 g+3 ek. finomliszt + a formához
  • 100 g étkezési keményítő
  • 1/2 tasak (1 kk.) sütőpor (6 g)
  • 100 g tortabevonó étcsokoládé
  • 2 kk. olaj
  • 1 ek. mandulaforgács
  • 1 kk. vágott natúr pisztácia
  • néhány menta- vagy citromfűlevél

1. Kikenünk vajjal/margarinnal és beszórunk liszttel egy kb. 1,5 liter űrtartalmú kuglófformát, a sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. A narancsokat megmossuk, szárazra töröljük, héjukat lereszeljük, majd meghámozzuk úgy, hogy szemernyi se maradjon rajtuk fehér bundájukból, aztán kifilézzük, azaz a gerezdeket elválasztó hártyák közül kiemeljük a gyümölcshúst; a gerezdeket félbevágjuk és alaposan lecsepegtetjük, majd megszórjuk 3 ek. liszttel.

2. Habosra keverjük a vajat/margarint a porcukorral, hozzáadjuk a sót, a vaníliás cukrot, a reszelt narancshéjat, majd egyenként a tojásokat, végül 5 evőkanálnyit a felaprózott narancsok munka közben keletkezett levéből. Összeszitáljuk a lisztet, az étkezési keményítőt és a sütőport, a masszához adjuk, végül óvatosan beleforgatjuk a narancsdarabokat.

3. A formába szedjük a masszát, a sütő közepén 45-50 percig sütjük (tűpróba!). 20 percig a formában pihentetjük, aztán sütőpapírral beterített rácsra borítjuk, és hagyjuk egészen kihűlni.

4. A csokoládét felaprózzuk, meleg vízfürdőbe állított lábaskában felolvasztjuk, elkeverjük a napraforgóolajjal, és „csíkosan” a kuglóf tetejére csorgatjuk (a papíron megdermedt csokoládét más süteményekhez felhasználhatjuk). Amikor a máz kissé dermedni kezd, megszórjuk a mandulával és a pisztáciával, hagyjuk teljesen megdermedni. Tálaláskor megmossuk és héjastól, vékonyan felkarikázzuk a díszítésre szánt narancsot, a szeleteket bemetsszük, lazán megtekerjük, és a menta-/citromfűlevelekkel együtt körbedíszítjük velük a tál szegélyét.

Tippek:

– Csokoládémáz helyett egyszerűen csak porcukorral szórjuk meg a kuglófot, tetejét pedig tejszínhabrózsákkal, narancsdarabkákkal és narancshéjból vágott csíkokkal díszítjük.
– Díszítés nélkül remekül bírja a mélyhűtést.

Italajánlat:

Kávé, cappuccino, tea, desszertborok, édes pezsgő

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

2 óra

Energiatartalom:

210 kcal/szelet

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 4 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 4 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Fasírtmuffin

Paprikás-sajtos
cukkininyársak

Tramezzini mortadellával
és paradicsommal

Tepsiben sült
fasírtpizza-falatkák

Sonkás-sajtos
töltött lepény

Sajtkrémes
mártogató

Spenótkrémmel
töltött tojás

Toszkán olívás
lapos kenyér

Tojás-sárgarépa-
rukola saláta

Zöldséges rétes

Krémsajtos-
olívás papucs

Spenótos
omlett-tekercs
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: