DESSZERTEK > Kanalas édességek > Krémek és habok

Fotó: Hemző Károly
Kivis-narancsos
joghurthabgaluska
Hozzávalók 4 személyre:
- 3 zselatinlap (5 g)
- 1 (bio)citrom
- 200 g natúr joghurt
- 50+80 g porcukor
- 2 dl tejszín
- 2 tasak (20 g) vaníliás porcukor
- 4 narancs
- 8 kivi
- 1/2 dl mandula- vagy narancslikőr
- néhány kisebb mentalevél
1. Beáztatjuk a zselatinlapokat 4-5 dl hideg vízbe, hogy felpuhuljanak. A citromot forró, folyó víz alatt alaposan megmossuk, szárazra töröljük, héját lereszeljük, levét kinyomjuk, átszűrjük.
2. Elkeverjük a joghurtot 50 g porcukorral és 2 ek. citromlével. A tejszínt kemény habbá verjük a vaníliás cukorral. A zselatinlapokat jól kinyomkodjuk, szelíd tűzön felolvasztjuk, hozzákeverünk 1 kis merőkanál joghurtot, majd a joghurt egészéhez adjuk, végül lazán-egyenletesen beleforgatjuk a tejszínhabot. 4-5 cm magas, 15-17 cm átmérőjű tálba simítjuk, letakarjuk, és 2 órára hidegre tesszük.
3. Közben a narancsokat megmossuk, meghámozzuk, kifilézzük, azaz a gerezdeket elválasztó hártyák közül kivágjuk a gyümölcshúst. 20-25 gerezdet félreteszünk a díszítéshez, a többit felaprózzuk. A kiviket meghámozzuk, pici kockákra vágjuk, hozzáadjuk a felaprózott narancsot, 80 g porcukrot, a maradék citromlét, végül a likőrt. Lefedjük, hidegre tesszük.
4. Tálaláskor 4 kistányérra szedjük a gyümölcssalátát, majd kissé egymásra csúsztatva a tál szegélyére csinosítjuk a narancsgerezdeket. Hideg vízbe mártogatott evőkanállal nagy galuskákat szaggatunk ki a habból, és óvatosan a gyümölcs tetejére ültetjük-ejtjük. Mentalevélkékkel díszítve kínáljuk.
Elkészítési idő:
30 perc
+ 2 óra dermedési idő
Energiatartalom:
393 kcal/adag
Nehézségi fok: