2017. január 17.
Antal napja van

SÜTEMÉNYEK > Olajban sültek, fánkok


Fotó: Hemző Károly

Mazsolás-
diós fánk

Hozzávalók 40 darabhoz:

  • 50 g cukrozott narancshéj
  • 50 g puha mazsola
  • 1/2 dl rum vagy narancslikőr
  • 100 g dió
  • 80 g vaj/margarin
  • 150 g finomliszt
  • 1+2 tojás
  • olaj a sütéshez
  • vaníliás vagy kakaós porcukor a szóráshoz

1. A cukrozott narancshéjat felaprózzuk, tálkába szórjuk. A mazsolát szitakanálban, forró vízzel leöblítjük, alaposan lecsepegtetjük, a narancshéjhoz adjuk, meglocsoljuk a rummal vagy narancslikőrrel. A diót durvára-darabosra vágjuk.

2. A vajjal/margarinnal és 1 csipet sóval felforralunk 2,5 dl vizet. Egyszerre beleszórjuk a lisztet, majd élénk tűzön, erőteljes mozdulatokkal addig keverjük-főzzük, amíg a massza elválik az edény falától és sercegő-pattogó hangot hallat, azaz égetett tésztát készítünk.

3. Lehúzzuk az edényt a tűzről, 1 tojást gyors mozdulatokkal (hogy össze ne ugorjon) beledolgozunk a masszába, aztán lapostányérra simítjuk, hagyjuk majdnem teljesen kihűlni. Keverőtálba szedjük, egyenként hozzáadjuk a maradék 2 tojást, és a robotgép dagasztóspiráljával simára keverjük. Beleforgatjuk a diót, valamint a mazsolát és a narancshéjat a rummal együtt.

4. Nagyobb lábasban felforrósítunk háromujjnyi olajat (akkor jó, ha 1-2 csipet beledobott só vagy mogyorónyi tészta apró, szelíd buborékokat vet). Két kiskanállal diónyi adagokat szaggatunk ki a tésztából, gömbölykésre formázzuk, és egyenesen az olajba merítjük. Mérsékelt tűzön 12-15 darabonként aranybarnára sütjük őket. Papírkendőre szedve felitatjuk róluk az olajat, még melegen megszórjuk vaníliás (vagy kakaós) porcukorral, tálra halmozzuk, és langymelegen kínáljuk.

Fontos:

– Ügyeljük arra, hogy az olaj hőmérséklete éppen megfelelő legyen (160-170 °C), mert ha túl forró az olaj, a fánkocskák külseje megég, belsejük nyers maradhat; ha pedig nem elég forró, a fánkocskák túlságosan megszívják magukat olajjal.
– A rum nemcsak azért fontos adalék, mert finom aromát kölcsönöz a tésztának, de azért is, mert alkoholtartalmánál fogva sülés közben hirtelen-jócskán felfújja, így a fánkok egyenletesen úszni-lebegni tudnak a zsiradék tetején, pórusaik pedig gyorsan bezáródnak (tehát kevésbé szívják meg magukat olajjal!). Gyereknek is nyugodtan adhatjuk, hiszen sülés közben az alkohol elillan!

Tippek:

Vanília- vagy brandy-/rumsodót, illetve felforrósított savanykás lekvárféléket (málna, ribizli, áfonya) kínálhatunk hozzá.

Változatok:

Mazsola helyett készíthetjük felaprózott, rumban megáztatott aszalt sárgabarackkal, puha füge- vagy datolyadarabkákkal, csokoládélencsével is.

Italajánlat:

Pezsgő, desszertbor, gyümölcslé, kávé, tea

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra

Energiatartalom:

84 kcal/darab

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 3 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 3 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Spenótos
omlett-tekercs

Dinnyés-ribizlis
kacsamellsaláta

Mandarinos-májas
zellerfalatkák

Tepsiben sült
fasírtpizza-falatkák

Spenótkrémmel
töltött tojás

Sárgarépás-
tojásos szendvics

Diós-mozzarellás
céklasaláta

Paradicsomos-hagymás
csirkemájsaláta

Tojás-sárgarépa-
rukola saláta

Zöldbabcsokor
paprikával

Illatos hússal
töltött cukkini

Ráksaláta
paradicsomkehelyben
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: