2018. december 14.
Szilárda napja van

KÖRETEK > Zöldségköretek


Fotó: Hemző Károly

Almás-besameles
káposztatorta

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 kg savanyú káposzta
  • 3+1 nagyobb alma
  • 1 kk. őrölt köménymag
  • 1 babérlevél
  • só, bors
  • 1 zöldségleveskocka
  • 50+50 g vaj/margarin
  • 50 g finomliszt
  • 5 dl tej
  • szerecsendió
  • 100 g reszelt ementáli sajt
  • 1 ek. citromlé
  • 1-2 szál petrezselyem

1. A savanyú káposztát szűrőtálban kissé „kiöblítjük”, lecsepegtetjük, lábasba tesszük. 3 almát meghámozunk, vékonyan felszeletelünk, és azonnal a káposztához keverünk. Hozzáadjuk a köménymagot, a babérlevelet, ízlés szerint borsot, az elmorzsolt leveskockát és 1 dl vizet. Lassú tűzön, saját levében-gőzében, fedő alatt puhára pároljuk, levét teljesen elfőzzük, végül kidobjuk a babérlevelet.

2. A besamelhez 50 g vajban/margarinban sárgára pirítjuk a lisztet, apránként simára keverjük a tejjel, és mérsékelt tűzön besűrítjük. Hagyjuk langyosra hűlni, ízlés szerint sózzuk, csipetnyi frissen reszelt szerecsendióval illatosítjuk, majd a sajt felével lazán a káposztához keverjük.

3. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. Kikenünk vajjal/margarinnal egy 24-26 cm átmérőjű, kapcsos tortaformát, beleszedjük-simítjuk a káposztát, és megszórjuk a maradék sajttal. A maradék 1 almát megmossuk, hámozatlanul vékony gerezdekre szeljük, beleforgatjuk a citromlébe, és kirakjuk vele a torta tetejét. Megkenjük a maradék felolvasztott vajjal/margarinnal, és 25-30 percig, enyhe pirulásig sütjük.

4. 10 percig a formában pihentetjük, aztán lehúzzuk róla a karikát, lapos tálra csúsztatjuk, és petrezselyemmel díszítve tortaszerűen szeleteljük. Sokmagos vagy teljes kiőrlésű kenyeret adhatunk hozzá, de húsok köreteként is mennyei.

Italajánlat:

Félszáraz fehérbor vagy rozé

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra 30 perc

Energiatartalom:

412 kcal/szelet

Nehézségi fok:

Vegetariánus ételSzezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 2 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 2 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Lajos Mari
2018. 01. 08. 12:17
Válasz evafer részére: Kedves Evafer! Csak arra tudok gyanakodni, hogy a káposzta levét nem főzte el teljesen, és ez felhígította a besamelt. Próbálkozhat azzal a módszerrel is, hogy a szokásosnál egy kicsit sűrűbb besamelt készit (50 g vaj, 50 g liszt, de csak 4 dl tej/folyadék),és langyos állapotban elkever benne 2 tojást - a megadott hozzávalókon kívül. Ha megnöveli a sütési időt, az nem árt az ételnek, de ne vegye magasabbra a hőfokot, mert előfordulhat, hogy kívül túlpirul, a belseje azonban túl lágy marad. Sok sikert és boldog új esztendőt kívánok, üdvözlettel, Lajos Mari
evafer
2017. 12. 25. 18:52
Kedves Lajos Mari! Már Édesanyám is a könyvsorozatából készítette a különleges ételeket, munkájához és a közben elhunyt Hemző Károly csodás fotóihoz csak gratulálni tudok. De van konkrét kérdésem is, ehhez az ételhez:egészben sült libához készítettem, ízre, íz összhangra csodálatos!! (én tettem bele 1 szem reszelt krumplit, ennyi volt a változtatás) De sajnos állagra nem is hasonlított a képen lévőre, konkrétan amikor kinyitottam a formát simán "löttyedt" volt, pépes. Ha tudna gyorsan válaszolni megköszönném, még volna tervem ezzel a recepttel, mit ronthattam el, talán egészen sűrű összeállt besamellel nem marad híg? A sütési idő nekem kevésnek bizonyult, (gáz) 35 perc sem volt elég. Köszönettel F.É.

Hasonló receptek


Almás-narancsos
céklasaláta

Diós-hagymás
céklasaláta

Tésztával töltött
padlizsán

Ájult imám, avagy
fahéjas töltött padlizsán

Zeller-sárgarépa-
alma saláta

Spenótos
rakott krumpli

Diós-almás
káposztasaláta

Almás-gombás
rakott krumpli

Párolt vörös káposzta
áfonyával

Almás-sajtos
vöröskáposztasaláta

Almás-zöldséges
heringsaláta

Tarka savanyú-
káposzta-saláta
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: