2017. január 19.
Sára napja van

KÖRETEK > Zöldségköretek


Fotó: Hemző Károly

Almás-besameles
káposztatorta

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 kg savanyú káposzta
  • 3+1 nagyobb alma
  • 1 kk. őrölt köménymag
  • 1 babérlevél
  • só, bors
  • 1 zöldségleveskocka
  • 50+50 g vaj/margarin
  • 50 g finomliszt
  • 5 dl tej
  • szerecsendió
  • 100 g reszelt ementáli sajt
  • 1 ek. citromlé
  • 1-2 szál petrezselyem

1. A savanyú káposztát szűrőtálban kissé „kiöblítjük”, lecsepegtetjük, lábasba tesszük. 3 almát meghámozunk, vékonyan felszeletelünk, és azonnal a káposztához keverünk. Hozzáadjuk a köménymagot, a babérlevelet, ízlés szerint borsot, az elmorzsolt leveskockát és 1 dl vizet. Lassú tűzön, saját levében-gőzében, fedő alatt puhára pároljuk, levét teljesen elfőzzük, végül kidobjuk a babérlevelet.

2. A besamelhez 50 g vajban/margarinban sárgára pirítjuk a lisztet, apránként simára keverjük a tejjel, és mérsékelt tűzön besűrítjük. Hagyjuk langyosra hűlni, ízlés szerint sózzuk, csipetnyi frissen reszelt szerecsendióval illatosítjuk, majd a sajt felével lazán a káposztához keverjük.

3. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. Kikenünk vajjal/margarinnal egy 24-26 cm átmérőjű, kapcsos tortaformát, beleszedjük-simítjuk a káposztát, és megszórjuk a maradék sajttal. A maradék 1 almát megmossuk, hámozatlanul vékony gerezdekre szeljük, beleforgatjuk a citromlébe, és kirakjuk vele a torta tetejét. Megkenjük a maradék felolvasztott vajjal/margarinnal, és 25-30 percig, enyhe pirulásig sütjük.

4. 10 percig a formában pihentetjük, aztán lehúzzuk róla a karikát, lapos tálra csúsztatjuk, és petrezselyemmel díszítve tortaszerűen szeleteljük. Sokmagos vagy teljes kiőrlésű kenyeret adhatunk hozzá, de húsok köreteként is mennyei.

Italajánlat:

Félszáraz fehérbor vagy rozé

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra 30 perc

Energiatartalom:

412 kcal/szelet

Nehézségi fok:

Vegetariánus ételSzezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 1 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 1 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Almás-gombás
rakott krumpli

Tarka savanyú-
káposzta-saláta

Diós-almás
káposztasaláta

Párolt vörös káposzta
áfonyával

Almás-sajtos
vöröskáposztasaláta

Spenótos
rakott krumpli

Almás-zöldséges
heringsaláta

Sonkás-gombás töltött kel
paradicsommártásban

Tésztával töltött
padlizsán

Paradicsomos
rakott cukkini

Ájult imám, avagy
fahéjas töltött padlizsán

Waldorf-saláta
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: