2017. január 18.
Piroska napja van

EGYTÁLÉTELEK > Fazékban

A New York Times felmérése szerint a francia származású sült krumpli (Pommes frites), az olasz pizza és az angol eredetű almás pite (Apple Pie) után ez a mexikói étel számít a legamerikaibbnak az Egyesült Államokban.


Fotó: Hemző Károly

Mexikói chilis bab

Hozzávalók 4 személyre:

  • 250 g száraz vörös bab
  • 1 nagy fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 csípős zöldpaprika
  • 500 g marhahús (felsál, puha hátszín, lábszár)
  • 3 ek. olaj
  • 1/4 kk. chilipor
  • só, bors
  • 1 babérlevél
  • 1 doboz konzervparadicsom egészben (400 g)
  • 1 doboz konzerv csemegekukorica (340 g)
  • 2-3 szál petrezselyem

1. A babot előző este átválogatjuk, megmossuk, beáztatjuk hideg vízbe. Másnap a megtisztított hagymát finomra, a zöldpaprikát apróra, a leöblített húst 3x3 cm-es kockákra vágjuk.

2. Megpároljuk az olajban a hagymát, élénk tűzön fehéredésig pirítjuk benne a húst. Hozzáadjuk az áttört fokhagymát és a zöldpaprikát, megszórjuk a chiliporral, ízlés szerint sóval, borssal, és mérsékelt tűzön, fedő alatt majdnem puhára főzzük (1-1 és 1/4 óra).

3. Az áztatólében félpuhára főzzük a babot (15-18 perc), aztán leszűrjük, és a babérlevéllel, valamint 1 merőkanál főzőlével együtt a húshoz keverjük. Fedő alatt az egészet puhára főzzük (15-20 perc).

4. A léből kiemelt paradicsomokat ujjnyi széles csíkokra vágjuk, majd levükkel együtt a babos húshoz adjuk. Beleforgatjuk a leöblített kukoricát, jól összeforraljuk, de nem kevergetjük, inkább csak rázogatjuk az edényt, nehogy összetörjön az étel. Tetejét meghintjük vágott petrezselyemmel (vagy bazsalikommal), és máris tálaljuk. Friss házikenyeret, bagettet kínálhatunk hozzá.

Tippek:

Készíthetjük 2 doboz (800 g) konzervbabból is, amelyet felhasználás előtt ajánlatos bő hideg vízzel leöblíteni!

Italajánlat:

Száraz vörösbor vagy rozé, sör

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

2 óra
+8 óra áztatási idő

Energiatartalom:

565 kcal/adag

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 2 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 2 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Gyömbéres
sütőtökleves

Avokádó-tőkehalmáj
saláta

Sárgarépás-tojásos
babsaláta

Tojásos
karfiolragu

Krumplis
cukkinicsónakok

Avokádókrém
paprikaladikban

Csípős kukoricaleves

Kolumbusz-saláta

Csípős babkrém
paprikacsónakban

Cézár-saláta
paradicsommal

Babos-rizses
húsgombócok

Marharagu
sáfrányos rizottóval
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: