2017. március 26.
Emánuel napja van

SÜTEMÉNYEK > Rétesek


Fotó: Hemző Károly

Diós-almás
rétes

Hozzávalók 3 rúdhoz, illetve 15-18 szelethez:

  • 40+120 g vaj/margarin
  • 80 g zsemlemorzsa
  • 60 g dió
  • 100 g porcukor + 2-3 ek. a szóráshoz
  • 1 kk. őrölt fahéj
  • 1,2 kg savanykás alma
  • 3x4 (készen vásárolt) réteslap

1. 40 g vajban/margarinban aranybarnára pirítjuk a zsemlemorzsát, a maradék 120 g-ot felolvasztjuk. A diót durvára vágjuk, a porcukrot összekeverjük a fahéjjal. Az almákat megmossuk, meghámozzuk, elnegyedeljük, magházukat kiemeljük, majd vékony szeletekre gyaluljuk. Kibélelünk sütőpapírral egy nagyobb tepsit. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra.

2. 4 réteslapot tiszta konyharuhára fektetünk, laponként megkenjük-pöttyözzük olvasztott vajjal/margarinnal. A széleken kihagyunk 3-3 cm-t, a felső lapot megszórjuk a zsemlemorzsa, az almaszeletek, a dió és a fahéjas porcukor 1/3-ával. Két oldalsó szélét felhajtjuk a töltelék tetejére (hogy sülés közben ki ne folyjon a leve), ráhajtjuk a felénk eső tésztaszélet, és a konyharuha segítségével szorosan feltekerjük. Úgy, hogy a hajtás kerüljön alulra, a tepsibe fektetjük a tésztarudat, és megkenjük olvasztott vajjal/margarinnal.

3. A többi 2x4 réteslapot ugyanezen a módon megtöltjük, feltekerjük, a tepsire emeljük és megkenjük, majd a forró sütőben aranysárgára sütjük (40-45 perc). A tepsiben hagyjuk langyosra hűlni, tálaláskor tetejüket meghintjük porcukorral, és kissé rézsútosan 4-5 cm-es szeletekre vágjuk. Frissen az igazi!

Tippek:

– Gazdagíthatjuk a tölteléket 50-60 g felpuhított mazsolával, dió helyett hámozott, pirított mogyoróval is; kényeztetésképpen 1-2 nagy gombóc vaníliafagylaltot kínálhatunk mellé.
– Ha nem fogy el aznap a rétes, tüllhálóval vagy selyempapírral letakarjuk, és hűvös helyen tároljuk. Ha légmentesen becsomagoljuk, összeesik és megereszkedik!

Italajánlat:

Kávé, cappuccino, édes pezsgő, desszertbor

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra 15 perc

Energiatartalom:

193 kcal/szelet

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 1 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 1 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Szőlős-almás
szárzellersaláta

Sonkás táska
és stangli

Almás-narancsos
céklasaláta

Almás-sajtos
vöröskáposztasaláta

Almás-gombás
rakott krumpli

Almás-zöldséges
heringsaláta

Waldorf-saláta

Almás-szőlős
sajtsaláta

Tarka savanyú-
káposzta-saláta

Halszeletek almás
uborkamártásban

Diós-hagymás
céklasaláta

Szalonnás-hagymás
sült krumpli, avagy
bécsi fiákerpecsenye
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: