Fotó: Hemző Károly

Hagymás
burgonyakrémleves

Hozzávalók 4 személyre:

1. A burgonyákat meghámozzuk, megmossuk, 1 nagyobb szemet hideg vízben félreteszünk a díszítéshez, a többit felkockázzuk. Az újhagymát/pórét és a sárgarépát megtisztítjuk, megmossuk, majd vékony karikákra, a szalonnát apró kockákra vágjuk.

2. 1 ek. olajban megpirítjuk a szalonnát, a pörcöt félretesszük. A zsiradékban megfonnyasztjuk az újhagymát/pórét, rádobjuk a burgonyát és a sárgarépát, 1 percig pirítjuk. Meghintjük a kakukkfűvel, felengedjük a húslevessel, és mérsékelt tűzön, fedő alatt puhára főzzük (30 perc).

3. Közben a hagymát megtisztítjuk, felkarikázzuk, a maradék 1 ek. olajban aranybarnára pirítjuk, és papírkendőre terítjük. A félretett burgonyát szárazra töröljük, 1x1 cm-es kockákra vágjuk, és a hagyma sütőolajában ropogósra sütjük, ugyancsak papírkendőre terítjük. A tojássárgákat simára keverjük a tejszínnel.

4. A puhára főtt burgonyát-zöldségeket botmixerrel péppé turmixoljuk a levesben, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, felforraljuk. Lehúzzuk az edényt a tűzről, és habverővel folyamatosan keverve a leveshez adjuk a tojásos tejszínt. Visszatesszük a tűzre, éppen csak összeforrósítjuk, de felforrnia nem szabad, mert kicsapódik a tojás!

5. Tányérokba-tálkákba szedjük a levest, arányosan elosztva a tetejükre szórjuk a szalonnapörcöt, pirított hagymát és burgonyát, meghintjük a frissen felaprózott snidlinggel, és azonnal tálaljuk.