2017. október 19.
Nándor napja van

HÚSÉTELEK > Csirkehússal


Fotó: Hemző Károly

Papírban sült
citromos csirke

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 egész csirke (1,2-1,5 kg)
  • só, bors
  • 1+1 (bio)citrom
  • kisujjnyi rúd+1 csipet őrölt fahéj
  • diónyi vaj/margarin
  • 1 közepes fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1/2 dl száraz fehérbor
  • 1 kk. étkezési keményítő
  • 2 dl tejszín

1. A csirkét megmossuk, kivül-belül bedörzsöljük sóval és borssal. A citromokat megmossuk, az egyiket félbevágjuk, és a fahéjrúddal együtt a csirke hasüregébe tesszük. A szárnyvégeket a törzs alá hajtjuk, a lábakat összekötözzük. 40x80 cm-es sütőpapírlap közepére helyezzük, mellét és combjait megkenjük a vajjal/margarinnal, körészórjuk az elnegyedelt hagymát és a fokhagymagerezdeket.

2. Felhatjuk a csirkére a sütőpapírt, két rövidebb végét megtekerjük és átkötjük, sütőedénybe fektetjük. 180 °C-os sütőben 80-90 percig sütjük. Ezután kiemeljük a papírból, eltávolítjuk a lábáról a zsineget, hasüregéből a citromot és a fahéjat, alufólia alatt melegen tartjuk.

3. A mártáshoz a pecsenyelét a hagymával együtt lábaskába tesszük, botmixerrel péppé zúzzuk. Hozzáadjuk 1 citrom átszűrt levét, az őrölt fahéjat, ízlés szerint sót, borsot, a borban elkevert étkezési keményítőt, és összeforraljuk. Végül beleforgatjuk a krémes állagúra felvert tejszínt, de azzal már nem forraljuk, csinos tálkába szedjük.

4. A csirkét tálra emeljük, vágott snidlinggel/petrezselyemmel, citromkarikákkal díszíthetjük, csak az asztalnál daraboljuk. Burgonyapüré, petrezselymes rizs, egyéb semleges ízhatású köret illik hozzá.

Fontos:

Sütés közben a papírburkot nem tanácsos kinyitni-megbontani, mert elillan az aroma – a csirke a papír alatt is gyönyörű pirosra fog sülni, és a sütőt sem kell majd takarítani!

Italajánlat:

Száraz fehérbor vagy rozé

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

2 óra

Energiatartalom:

460 kcal/adag

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 4 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 4 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Almás-hagymás
csirkemájsaláta

Tarka saláta
kertifűöntettel

Csirkeragu
rizskoronában

Padlizsánkrémmel
töltött paprika

Paradicsomos-hagymás
csirkemájsaláta

Csirkemájpástétom –
francia specialitás

Körtés-currys
csirkesaláta

Mandarinos-májas
zellerfalatkák

Ananászos
csirkeragu

Orosz
csirkehússaláta

Ananászos-csirkés
rizssaláta

Grépfrútos-brokkolis
csirkesaláta
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: