2018. április 21.
Konrád napja van

SÜTEMÉNYEK > Olajban sültek, fánkok

A hagyományosan töltetlen, úgynevezett szalagos farsangi fánk édestestvére ez az almás-diós változat, amely a baracklekvárt is a töltelékében rejti, és csakis frissen, kissé langyosra hűlve az igazi.


Fotó: Hemző Károly

Almás
farsangi fánk

Hozzávalók kb. 30 darabhoz:

  • 1+1 dl langyos tej
  • 1 kk.+50 g porcukor
  • 30 g élesztő
  • 500 g finomliszt
  • 6 tojássárgája
  • 1 csipet só
  • 100 g lágy vaj/margarin
  • 2 ek. rum
  • 2 alma
  • 1/2 citrom leve
  • 30 g dió
  • 1 csipet őrölt fahéj
  • 50 g baracklekvár
  • olaj a sütéshez
  • vaníliás porcukor a szóráshoz

1. A tésztához 1 dl tejben elkeverünk 1 kk. porcukrot és az élesztőt, felfuttatjuk. A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk az élesztős tejet, a maradék 1 dl langyos tejben elkevert tojássárgákat, a porcukrot és a sót, fakanállal összedolgozzuk (egészen lágy tésztát kapunk!). 2-3 részletben beledagasztjuk a vajat/margarint, végül a rumot, majd konyharuhával letakarjuk, és meleg helyen a kétszeresére kelesztjük.

2. Az almákat meghámozzuk, magházukat kiemeljük, 3x3 cm-es kockákra vágjuk, a citromlébe forgatjuk, majd lecsepegtetjük. A diót durvára aprítjuk, elkeverjük a fahéjjal.

3. A tésztát 2 cipóra osztjuk, 2 db 40 x 40 cm-es lapra nyújtjuk. Az egyik lapon egy 6 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval megjelöljük a fánkok helyét. Közepükre 1-1 pötty lekvárt, egy kevés fahéjas diót és egy darabka almát teszünk, befedjük a másik lappal, a közöket jól lenyomkodjuk. Kiszúrjuk a tésztát a pogácsaszaggatóval, lisztezett tálcára rakosgatjuk a fánkokat, vékonyan megkenjük olajjal, lazán letakarjuk előbb folpackkal, majd konyharuhával, és 20 percig ismét kelni hagyjuk.

4. Nagyobb lábasban felforrósítunk háromujjnyi olajat, beleteszünk 6-8 fánkot, mérsékelt tűzön, fedő alatt 4-5 percig sütjük, majd megfordítjuk, és fedő nélkül aranysárgára sütjük. Papírkendőre emelve felitatjuk róluk az olajat. Tálaláskor megszórjuk vaníliás porcukorral.

Italajánlat:

Pezsgő, desszertbor, forró italok

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

3 óra

Energiatartalom:

116 kcal/darab

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 4 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 4 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Zeller-sárgarépa-
alma saláta

Sonkás táska
és stangli

Almás-hagymás
csirkemájsaláta

Halszeletek almás
uborkamártásban

Almás-zöldséges
heringsaláta

Almás-szőlős
sajtsaláta

Bécsi
krumplisaláta

Almás-gombás
rakott krumpli

Szőlős-almás
szárzellersaláta

Almás-sajtos
vöröskáposztasaláta

Tarka savanyú-
káposzta-saláta

Almás-sajtos
brokkolisaláta
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: