2017. június 25.
Vilmos napja van

LEVESEK > Levesek hús nélkül

A grízgaluska a hagyományos levesbetétek egyike, amely olcsó és laktató,
a „vékony” leveseket is kiadóssá teszi. Masszáját tetszés szerint tovább
bűvölhetjük párolt hagymával, fokhagymával, 1-2 ek. finomra vágott
petrezselyemmel, kaporral, zöldfűszerekkel vagy darált sonkával, tarjával.


Fotó: Hemző Károly

Grízgaluskaleves

Hozzávalók 4 személyre:

  • 50 g lágy vaj/margarin vagy szárnyaszsír
  • 1 tojás
  • só, őrölt fehér bors
  • 100 g búzadara (gríz)
  • 1,2 liter hús- vagy erőleves (kockából is lehet)
  • néhány szál petrezselyem vagy snidling

1. Habosra keverjük a zsiradékot a tojással, 1/4 kk. sóval és 1-2 csipet fehér borssal, majd hozzáadjuk a grízt, és jól összekeverjük. Lefedjük (különben megkérgesedik a teteje!), szobahőmérsékleten legalább 1 órát pihentetjük.

2. Felforralunk 1,5 liter enyhén sós vagy 2 húsleveleskockával ízesített vizet. Két kiskanál segítségével, egyikből a másikba fordítva-formázva a masszát, hosszúkás galuskákat szaggatunk belőle. Óvatosan a szelíden forrdogáló sós vízbe/húslevesbe merítjük, majd félig lefedve, éppen csak gyöngyöző forralással, nagyságuktól függően 10-15 percig főzzük.

3. Közben felforrósítjuk a húslevest. Szűrőkanállal kiemeljük a főzőléből a grízgaluskákat, és egyenesen a leveshez adjuk. Mélytányérokba vagy erőleveses-csészékbe szedjük, tetejüket meghintjük vágott petrezselyemmel/snidlinggel (vagy apróra felkockázott, zöld húsú, csípős paprikával), és mihamarabb tálaljuk.

Fontos:

Vigyázat, a grízgaluska „megissza” a levest, ezért ha nem azonnali fogyasztásra szánjuk, külön edényben tartsuk melegen, de fedő alatt, mikróban is nagyon jól melegíthető! Főtt állapotban kitűnően viseli a mélyhűtést; felhasználáskor fagyos állapotban adjuk a forrásban lévő levesbe, és csak addig főzzük, amíg feljön a tetejére.

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

30 perc
+ 1 óra pihentetési idő

Energiatartalom:

280 kcal/adag

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 2 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 2 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Téli minestrone
csicseriborsóval

Mediterrán káposztaleves
sajtgaluskával

Szezámos pontyszeletek
tavaszi körettel

Korhely
lencseleves

Görög zöldbableves
feta sajttal

Hagymaleves
sajtos-diós bagettel

Brokkolis
csirkegaluskaleves

Bécsi
krumplisaláta

Kukoricás
paradicsomleves

Gazdag spárgás
zöldségleves

Húsos sütőtök-
brokkoli leves

Kolbászos-zöldséges
kelkáposztaleves
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: