2018. augusztus 15.
Mária napja van

SÜTEMÉNYEK > Kevert tészták > Piskóták

A piskóta az egyik legsokoldalúbb alaptészta: az egyszerű lekváros tekercstől
a parádés tortákig finom-könnyű sütemények egész sora készíthető belőle,
de csak akkor kezdjünk hozzá, ha biztosan friss tojásból dolgozhatunk.


Fotó: Hemző Károly

Narancskrémes
tekercs

Hozzávalók 16 szelethez:

  • 5 (bio)narancs
  • A piskótalaphoz:
  • 85 g finomliszt
  • 40 g étkezési keményítő
  • 5 tojás
  • 1 kk. citromlé
  • 70+80 g kristálycukor
  • 2 ek. porcukor a konyharuha szórásához
  • A krémhez:
  • 1 tasak vaníliás pudingpor
  • 4 narancs leve
  • 150 g vaj/margarin
  • 100 g porcukor
  • 2 tojássárgája
  • A díszítéshez:
  • 80 g gyalult mandula
  • 50 g baracklekvár
  • 2 ek. narancslikőr
A
B
C
D
E
F

1. A narancsokat forró folyó víz alatt alaposan megmossuk-megsikáljuk, szárazra törölgetjük, 1 narancsot félreteszünk a töltelékhez, 4 narancs héját lereszeljük, levét kinyomjuk, átszűrjük. A sütőt előmelegítjük 220 °C-ra. Egy kb. 30x35 cm-es tepsit kibélelünk sütőpapírral.

2. A piskótalaphoz  összekeverjük a lisztet a keményítővel. A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjéket felverjük a citromlével, apránként hozzáadunk 70 g cukrot, és egészen kemény habbá verjük. A tojások sárgáját habosra keverjük 2 ek. vízzel, 80 g cukorral és a reszelt narancshéj felével (A). Először laza mozdulatokkal egyszerre belekeverjük a tojáshab 1/3-át, aztán a maradékot több részletben úgy, hogy mindig a hab tetejére szitálunk egy kevés lisztet. A tepsibe öntjük a masszát (B), elsimítjuk, és a forró sütőben 8-10 percig sütjük.

3. Közben meghintünk a porcukorral egy a tepsinél valamivel nagyobb konyharuhát (C), a cukor ugyanis majd megolvad a tészta melegétől, és megakadályozza, hogy a tészta a konyharuhára ragadjon.

4. A sütőből kivett tésztalapot egyetlen határozott mozdulattal, tepsistől a konyharuhára borítjuk, leemeljük róla a tepsit (D), lehántjuk a sütőpapírt (E), és azonnal betakarjuk egy másik, benedvesített konyharuhával (különben gyorsan kiszárad és törékeny lesz!), hagyjuk egészen kihűlni.

5. A krémhez a pudingport símára keverjük a 4 narancs levével (3 dl kell belőle), sűrűre főzzük, kihűtjük. A vajat/margarint habosra keverjük a porcukorral, egyenként a tojássárgákkal, a kanalanként hozzáadott pudinggal és a maradék reszelt narancshéjjal (F).

6. A félretett 1 narancsot meghámozzuk, elnegyedeljük, vékonyan felszeleteljük. A piskótalap hosszanti szélein 3-3 cm-t szabadon hagyunk, megkenjük a krémmel, megszórjuk a narancsdarabkákkal, és a konyharuha segítségével szorosan feltekerjük. Alufóliába csomagoljuk, és 3 órára hidegre tesszük.

7. Tálalás előtt a mandulaforgácsot serpenyőbe szórjuk, zsiradék nélkül világosra pirítjuk, azonnal tányérra csúsztatjuk, hogy túl ne piruljon a forró serpenyőben, hagyjuk kihűlni. Felforrósítjuk a baracklekvárt a likőrrel, nyeles fém szűrőben áttörjük megkenjük vele a tekercs tetejét és oldalát, dúsan megszórjuk a mandulaforgáccsal, és 2-3 cm-es szeletekre vágva kínáljuk.

Italajánlat:

Kávé, cappuccino, desszertbor, pezsgő

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra 30 perc

Energiatartalom:

234 kcal/szelet

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 4 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 4 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Tojás-sárgarépa-
rukola saláta

Spenótkrémmel
töltött tojás

Túrós zöldségtorta

Tonhalas
krumplisaláta

Szicíliai olívás
narancssaláta

Mandarinos-májas
zellerfalatkák

Narancsos
Pavlova-torta

Spenótos
omlett-tekercs

Ráksaláta
narancskehelyben

Grépfrútos-brokkolis
csirkesaláta

Zöldspárgás-paradicsomos
krumplisaláta

Spenótos-
tojásos rétes
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: