2017. október 17.
Hedvig napja van

HÚSÉTELEK > Csirkehússal


Fotó: Hemző Károly

Ananászos
csirkeragu

Hozzávalók 4 személyre:

  • 400 g csirkemellfilé
  • só, bors
  • 1+1 ek. szójaszósz
  • 2 ek. rizspálinka vagy vodka
  • 1 közepes fej hagyma
  • 2 csokor újhagyma
  • 1-1 piros, zöld és sárga húsú paprika
  • diónyi friss gyömbér
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 nagyobb, friss ananász
  • 2+2+2 ek. olaj
  • 200 g hosszú szemű vagy basmati rizs
  • 4 ek. ketchup
  • 4 ek. borecet
  • 3 ek. méz
  • 1 dl száraz fehérbor
  • 1 ek. étkezési keményítő
  • chilipor
  • 2 ek. rizsliszt
  • 1 kk. curry

1. A húst vékony szeletekre, majd csíkokra vágjuk. Meghintjük egy kevés sóval, őrölt borssal, 1 ek. szójaszósszal és a rizspálinkával/vodkával, alaposan összekeverjük, lefedjük, fél órára betesszük a hűtőszekrénybe.

2. A zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk. A hagymát finomra, az újhagymát zöldjével együtt 2-3 cm-es, rézsútos karikákra, a paprikákat 2x2 cm-es rombuszokra-kockákra vágjuk. A gyömbért és fokhagymát finomra aprítjuk. Az ananászt megmossuk, bóbitáját és szárcsonkját leválasztjuk, elnegyedeljük, középső, fás torzsáját eltávolítjuk. Kivágjuk a héjbölcsőből a gyümölcshúst (a barna „szemeket”, azaz héjmaradványokat kiemeljük), apróra felkockázzuk.

3. A körethez felforrósítunk 2 ek. olajat, megfonnyasztjuk benne a hagymát. Rádobjuk a rizst, felöntjük 5 dl vízzel, ízlés szerint sózzuk, és félrebillentett fedő alatt, gyakran megkeverve 8 percig főzzük. Lehúzzuk a tűzről, lefedjük, és saját levében-gőzében 12-15 percig puffasztjuk-puhítjuk (a fedőt nem emelgetjük!).

4. A mártáshoz a maradék 1 ek. szójaszószt, a ketchupot, borecetet és a mézet simára keverjük, hozzáadjuk a borban eldolgozott étkezési keményítőt, ízlés szerint chiliport, sót és borsot. Megszórjuk a húst a rizsliszttel, lazán, de alaposan összekeverjük. Mélyebb serpenyőben/wokban felforrósítunk 2 ek. olajat, rádobjuk a húst, és élénk tűzön, (két favillával) folyamatosan forgatva-keverve aranybarnára pirítjuk (3-4 perc), félretesszük.

5. Másik serpenyőben felhevítjük a maradék 2 ek. olajat, beleszórjuk a gyömbért és az áttört fokhagymát, élénk tűzön néhány másodpercig sütjük. Rádobjuk az újhagymát és a curryt, 1 perc múlva a paprikát, további 2-3 perc múlva az ananászt, és folyamatosan keverve még 2-3 percig pirítjuk. Hozzáadjuk a húst, ráöntjük a mártást, éppen csak összeforrósítjuk-besűrítjük. Mély tálba szedjük, tetejét újhagymaszárakkal díszítjük, és azonnal tálaljuk. A párolt rizst külön tálban kínáljuk hozzá.

Tippek:

Készíthetjük ananászkonzervből is (350 g), ez esetben a bor helyett befőttlét használhatuk.

Megjegyzések:

Jó minőségű, többféle csípősségi fokozatú curryport, szójaszószt, chiliport és számtalan egzotikus fűszert elsősorban az ázsiai élelmiszerekre szakosodott üzletekben, vagy a nagyobb élelmiszeráruházakban vásárolhatunk. Érdemes gyakrabban, kisebb mennyiséget venni, mert tárolás közben veszítenek az aromájukból.

Italajánlat:

Jázmin/zöld tea, illetve száraz fehérbor

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra

Energiatartalom:

408 kcal/adag

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 3 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 3 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Kolumbusz-saláta

Zeller-sárgarépa-
alma saláta

Currys-csirkés
rizskorona

Csirkemájpástétom –
francia specialitás

Ananászos-csirkés
rizssaláta

Diós-almás
káposztasaláta

Húsos sütőtök-
brokkoli leves

Almás-hagymás
csirkemájsaláta

Mentás
csicseriborsósaláta

Almás-sajtos
vöröskáposztasaláta

Tarka savanyú-
káposzta-saláta

Tonhalas
krumplisaláta
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: