2017. augusztus 18.
Ilona napja van

KÖRETEK > Egyéb köretek


Fotó: Hemző Károly

Májas-gombás
zsemlefelfújt

Hozzávalók 4 személyre:

  • 6 szikkadt zsemle (1 napos)
  • 5 dl tej
  • 2 csirkemáj (szív nélkül)
  • 100 g barna sampinyon gomba
  • 1 közepes fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 kis csokor petrezselyem
  • 2 ek. olaj
  • só, bors
  • 2 ek. vaj/margarin
  • 3 tojás
  • 1 kk. zöldséges ételízesítő
  • 1-2 csipet szárított majoránna
  • néhány salátalevél
  • 1 paradicsom
  • 1-2 majoránna- és/vagy bazsalikombóbita

1. A zsemléket kisebb darabokra tépkedjük, tálba szórjuk. A tejet felforrósítjuk, a zsemlére öntjük, lazán összekeverjük, 10-15 percig pihentetjük-puhítjuk.

2. A csirkemájakat leöblítjük, a hártyákat-inakat eltávolítjuk, felaprózzuk. A gombát megtisztítjuk, a májjal azonos nagyságú darabokra aprítjuk. A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, a petrezselymet leöblítjük, levélkéit lecsipkedjük.

3. A hagymát finomra vágjuk, megfonnyasztjuk a felforrósított olajban, rádobjuk a májat, élénk tűzön 2 percig pirítjuk. Hozzáadjuk a gombát és az áttört fokhagymát, meghintjük kevéske sóval és borssal, majd fedő nélkül, gyakorta megkeverve további 3-4 percig pirítjuk, kissé hűlni hagyjuk.

4. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra. Vastagon kikenünk vajjal/margarinnal egy 1,2-1,3 liter űrtartalmú, sima oldalfalú gyümölcskenyérformát. A petrezselymet finomra vágjuk.

5. A zsemlékhez adjuk a máj-gombakeveréket, a tojásokat, az ételízesítőt, a petrezselymet, a majoránnát, ízlés szerint sót, frissen őrölt (még finomabb, ha rózsa- vagy színes) borsot. Összekeverjük, a formába szedjük-simítjuk, végül kisebb foltokban-adagokban a tetejére kenjük a maradék vajat/margarint, és középső bordamagasságra állított rácsra helyezve szép pirosra sütjük (kb. 30 perc).

6. Kivesszük a felfújtat a sütőből, 8-10 percig a formában pihentetjük (időközben egy kicsit összeesik, nem baj, ez a természete!). Előbb vágódeszkára borítjuk, aztán méretének megfelelő, hosszúkás tálra fordítjuk úgy, hogy pirosra sült teteje kerüljön felülre, mert az a mutatósabb. A tál szegélyét salátalevekkkel és paradicsomgerezdekkel, tetszés szerint bazsalikom- és/vagy majoránnabóbitával díszítjük. Tortaszelet formájú háromszögekre vágjuk, vegyes idénysaláta kíséretében finom-könnyű egytálételként tálaljuk. Mártással készült húsokhoz köretként is kínálhatjuk, ez esetben a fenti mennyiség 6-8 személyre is elegendő.

Tippek:

Még mutatósabb, ha savarin-, azaz középen lyukas koronaformában sütjük meg, aztán kerek tálra borítjuk, közepébe pedig színes salátaleveleket dugdosunk vagy 5-600 g csirkemájból és 250-300 g párolt zöldborsóból készített hagymás-paprikás ragut szedünk.

Italajánlat:

Félszáraz fehérbor vagy rozé

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra 15 perc

Energiatartalom:

418 kcal/adag

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 5 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 5 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Almás-gombás
rakott krumpli

Sonkás és
sajtos roló

Paradicsomos-hagymás
csirkemájsaláta

Sonkakrémes
töltött tojás

Almás-hagymás
csirkemájsaláta

Orosz
csirkehússaláta

Karalábé-retek-
alma saláta

Csirkeragu
rizskoronában

Mandarinos-májas
zellerfalatkák

Téli vegyes saláta
nyers céklával

Almás-zöldséges
heringsaláta

Csirkés
Waldorf-saláta
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: