2017. augusztus 21.
Sámuel napja van

HÚSÉTELEK > Csirkehússal

Ez a recept a látványosan egyesíti a rendkívül változatos, elnagyoltan és helytelenül csak távol-keletinek titulált konyha erényeit, hiszen minden vidéknek, tájnak megvan a maga specialitása, csakis rá jellemző „konyhafilozófiája”.
Ezt a thai eredetű ételt a Himalája déli lejtőjén aratott, kissé füstös ízű-illatú rizs
teszi különlegessé. 


Fotó: Hemző Károly

Currys-csirkés
rizskorona

Hozzávalók 4 személyre:

  • 200 g csirkemellfilé
  • 1 ek. szójaszósz
  • só, bors
  • 1 közepes fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 nagy, piros húsú paprika
  • 1 kisebb ananász
  • 7,5 dl tyúkhúsleves (kockából)
  • 2+2+1 kk. olaj
  • 250 g kerek szemű rizs (pl. thai)
  • 1 ek. curry
  • 100 g zöldborsó (mélyhűtött)
  • 1 púpozott ek. rizsliszt
  • 1/4 cseresznye- vagy kisebb chilipaprika

1. A húst leöblítjük, vékony csíkokra vágjuk, összekeverjük a szójaszósszal, sóval és borssal, fél órát a hűtőben pihentetjük.

2. A zöldségeket megtisztítjuk, a hagymát és a fokhagymát finomra, a paprikát apró kockákra vágjuk. Az ananászt megtisztítjuk, 1 cm-es csíkokra aprózzuk. A tyúkhúslevest felforraljuk, 1 dl-t félreteszünk belőle.

3. 2 ek. forró olajban megfonnyasztjuk a hagymát és a fokhagymát, 2 percig pirítjuk benne a rizst. Hozzáadunk 1 merőkanál levest, a curryport, ízlés szerint sót, borsot, majd a maradék levest, és fedő alatt, 200 °C-os sütőben 20 percig pároljuk (kissé „ragacsos” lesz, ez a természete!).

4. A zöldborsót 1 percre forró vízbe dobjuk, lecsepegtetjük. A csirkehúst összekeverjük a rizsliszttel. Mélyebb serpenyőben/wokban felforrósítunk 2 ek. olajat, aranybarnára sütjük benne a húst (2 perc). Hozzáadjuk a zöldborsót és a cseresznyepaprikát, 2-3 perc múlva a paprikakockákat és az ananászt, felöntjük a félretett húslevessel, éppen csak átforrósítjuk.

5. 1 kk. olajjal kikent, 20-22 cm átmérőjű koronaformába simítjuk-nyomkodjuk a rizst, 5 percig pihentetjük, aztán lapos tálra borítjuk, és közepébe púpozzuk a csirkeragut. Tetejét és a tál szegélyét mentalevelekkel díszíthetjük.

Tippek:

Készíthetjük ananászbefőttből is, amelyet előzőleg lecsepegtetünk, levét a csirkeraguhoz (tyúkhúsleves helyett) felhasználhatjuk.

Megjegyzések:

Jó minőségű, többféle csípősségi fokozatú curryport, szójaszószt, chilit, és számtalan „izgalmas” fűszert elsősorban az ázsiai élelmiszerekre szakosodott üzletekben, de a nagyobb élelmiszeráruházakban is vásárolhatunk. Érdemes gyakrabban, kisebb mennyiséget venni, mert tárolás közben veszítenek az aromájukból.

Italajánlat:

Jázmin vagy zöld tea, illetve félszáraz fehérbor

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra

Energiatartalom:

424 kcal/adag

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 1 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 1 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Fasírtmuffin

Csirkemell kakukkfüves-
narancsos zöldségkörettel

Ananászos-csirkés
rizssaláta

Zöldséges halfilé
burgonyapikkelyben

Csirkés
Waldorf-saláta

Zeller-sárgarépa-
alma saláta

Waldorf-saláta

Kókuszos-currys
csirkecomb

Tonhalas
krumplisaláta

Halszeletek almás
uborkamártásban

Ananászos
csirkeragu

Gazdag rizssaláta
tojással
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: