2017. augusztus 21.
Sámuel napja van

HALÉTELEK > Tengeri halak és a tenger gyümölcsei


Fotó: Hemző Károly

Spagetti a tenger
gyümölcseivel

Hozzávalók 4 személyre:

  • 250 g mélyhűtött, szálkamentes tengeri hal
  • 2 ek. citromlé
  • 3-4 dundi gerezd fokhagyma
  • 1 nagy csokor petrezselyem
  • 3+2 ek. (classico) olívaolaj
  • 200 g mélyhűtött tenger gyümölcsei (frutti di mare)
  • só, bors
  • 1 doboz felaprózott konzervparadicsom (400 g)
  • 400 g spagetti

1. A halat szobahőmérsékleten hagyjuk felengedni, azután leöblítjük, apró kockákra vágjuk, meglocsoljuk a citromlével. A fokhagymát meghámozzuk, tenyérrel (széles pengéjű késsel vagy húskalapáccsal) szelíden ráütünk, kissé ellapítjuk. A petrezselymet leöblítjük, leveleit lecsipkedjük, finomra vágjuk.

2. Felforrósítunk 3 ek. olívaolajat, beleszórjuk a fokhagymagerezdeket, és amint pirulni kezdenek, azonnal kiszedjük őket (ha megégnek, keserű lesz az étel!). Az olajba dobjuk a haldarabkákat, 2-3 percig élénk tűzön pirítjuk, majd mélyhűtött állapotban rádobjuk a tenger gyümölcseit, 2 percig forgatjuk (kiemelünk belőle 2 evőkanálnyit a díszítéshez), végül hozzáadjuk a paradicsomot. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, félrebillentett fedő alatt, mérsékelt tűzön 15-18 percig főzzük-sűrítjük, melegen tartjuk.

3. Felforralunk 4 liter vizet, 1 ek. sóval ízesítjük, beleeresztjük a tésztát, gyakran megkeverve a csomagoláson javasolt ideig főzzük (10-12 perc). Leszűrjük, előmelegített tálba csúsztatjuk, lazán összekeverjük 2 ek. olívaolajjal és a finomra vágott petrezselyem felével.

4. Tetejére halmozzuk a paradicsomos ragut és a félretett hal-tengeri gyümölcs keveréket, végül meghintjük a maradék petrezselyemmel, és azonnal tálaljuk. Sajt - az olaszok szerint - nem illik hozzá, csakis finomra vágott petrezselyem vagy egyéb illatos zöldfűszer (pl. bazsalikom).

Megjegyzések:

– Só nélkül, fedő alatt gyorsabban forr fel a víz.

– A tésztát nem tanácsos túlfőzni, mert nem gusztusos, és nem is tudja kellőképp felvenni a mártás aromáit. Inkább amolyan harapnivalóra („al dente”) főzzük. 

Italajánlat:

Könnyű száraz fehérbor

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

30 perc
+ a hal felengedési ideje

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 1 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 1 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Tengerész és
padlizsános pizza

Fokhagymás-csípős
penne rákkal

Tonhalas-rukolás
pulykarolád – hideg

Avokádós
tonhalsaláta

Tonhalas-tojásos
krumplisaláta

Tonhalas-babos
paradicsomsaláta

Halfilé
mandulás morzsában

Lazacos-rukolás
omlett

Rizssaláta
a tenger gyümölcseivel

Tonhalas
krumplisaláta

Ráksaláta
paradicsomkehelyben

Ráksaláta
narancskehelyben
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: