2017. december 12.
Gabriella napja van

LEVESEK > Krémlevesek


Fotó: Hemző Károly

Sherrys
gombakrémleves

Hozzávalók 4 személyre:

  • 20 g szárított vargányagomba
  • 150 g barna sampinyon gomba
  • 1 közepes fej hagyma
  • 1 közepes krumpli
  • 20 g vaj/margarin
  • 2+2 ek. olaj
  • 1/4 kk. szárított oregánó
  • 1 dl száraz sherry vagy fehérbor
  • 1 zöldségleveskocka
  • 2,5 dl tejszín
  • só, bors
  • 1 szelet piros húsú paprika
  • néhány menta- vagy petrezselyemlevél

1. A szárított gombát 15-20 percre beáztatjuk 1 dl langyos vízbe. A sampinyon gombát megtisztítjuk, felszeleteljük. A hagymát és a krumplit meghámozzuk, a hagymát finomra, a krumplit apró kockákra vágjuk.

2. Felforrósítjuk a vajat/margarint 2 ek. olajjal, rádobjuk a hagymát és a krumplit, mérsékelt tűzön 2 percig pirítjuk. Hozzáadjuk a felpuhult szárított gombát és a leszűrt áztatólét, a friss gomba kétharmadát, végül az oregánót, és 2 percig pároljuk.

3. Felöntjük a borral, élénk tűzön 2 percig forraljuk, aztán hozzáadjuk az elmorzsolt leveskockát, 8 dl vizet, valamint 4 kk. kivételével a tejszínt, és mérsékelt tűzön 20 percig főzzük. Botmixerrel krémmé turmixoljuk, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. A paprikát apróra felkockázzuk.

4. Teflonserpenyőben felhevítünk 2 ek. olajat, megpirítjuk benne a maradék gombát. A levest csészékbe/mélytányérokba szedjük, közepét a pirított gombával, paprikakockákal és menta- vagy petrezselyemlevéllel díszítjük. A leves tetejére 1-1 kk. tejszínt pöttyintünk, késheggyel cirmosra kócosítjuk, és mihamarabb tálaljuk. Külön tálkában pirított zsemlekockát, (készen kapható) sült tésztaborsót kínálhatunk hozzá.

Tippek:

– A szárított erdei gomba különösen finom zamatot kölcsöz az ételnek, ennek híján 400 g friss gombával készítjük.

– Sherry (különleges desszertbor) helyett tokaji szamorodnit vagy egyszerűen csak jó minőségű fehérbort is használhatunk.

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

50 perc

Energiatartalom:

267 kcal/adag

Nehézségi fok:

Vegetariánus ételSzezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 2 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 2 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Zöldspárgakrémleves
sonkagaluskával

Tatárbifsztek

Rozmaringos-szalonnás
sütőtökkrémleves

Spenótos papucs

Pecsenyelibamáj-
pástétom

Brokkolikrémleves
garnélarákkal

Zöldségkrémleves

Burgundiai
rokfortos körte

Tonhalas
krumplisaláta

Sonkás-pórés
burgonyakrémleves

Sárgarépa-krémleves
brokkoligaluskával

Karfiol-brokkoli
krémleves
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: