2017. augusztus 21.
Sámuel napja van

LEVESEK > Krémlevesek


Fotó: Hemző Károly

Sherrys
gombakrémleves

Hozzávalók 4 személyre:

  • 20 g szárított vargányagomba
  • 150 g barna sampinyon gomba
  • 1 közepes fej hagyma
  • 1 közepes krumpli
  • 20 g vaj/margarin
  • 2+2 ek. olaj
  • 1/4 kk. szárított oregánó
  • 1 dl száraz sherry vagy fehérbor
  • 1 zöldségleveskocka
  • 2,5 dl tejszín
  • só, bors
  • 1 szelet piros húsú paprika
  • néhány menta- vagy petrezselyemlevél

1. A szárított gombát 15-20 percre beáztatjuk 1 dl langyos vízbe. A sampinyon gombát megtisztítjuk, felszeleteljük. A hagymát és a krumplit meghámozzuk, a hagymát finomra, a krumplit apró kockákra vágjuk.

2. Felforrósítjuk a vajat/margarint 2 ek. olajjal, rádobjuk a hagymát és a krumplit, mérsékelt tűzön 2 percig pirítjuk. Hozzáadjuk a felpuhult szárított gombát és a leszűrt áztatólét, a friss gomba kétharmadát, végül az oregánót, és 2 percig pároljuk.

3. Felöntjük a borral, élénk tűzön 2 percig forraljuk, aztán hozzáadjuk az elmorzsolt leveskockát, 8 dl vizet, valamint 4 kk. kivételével a tejszínt, és mérsékelt tűzön 20 percig főzzük. Botmixerrel krémmé turmixoljuk, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. A paprikát apróra felkockázzuk.

4. Teflonserpenyőben felhevítünk 2 ek. olajat, megpirítjuk benne a maradék gombát. A levest csészékbe/mélytányérokba szedjük, közepét a pirított gombával, paprikakockákal és menta- vagy petrezselyemlevéllel díszítjük. A leves tetejére 1-1 kk. tejszínt pöttyintünk, késheggyel cirmosra kócosítjuk, és mihamarabb tálaljuk. Külön tálkában pirított zsemlekockát, (készen kapható) sült tésztaborsót kínálhatunk hozzá.

Tippek:

– A szárított erdei gomba különösen finom zamatot kölcsöz az ételnek, ennek híján 400 g friss gombával készítjük.

– Sherry (különleges desszertbor) helyett tokaji szamorodnit vagy egyszerűen csak jó minőségű fehérbort is használhatunk.

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

50 perc

Energiatartalom:

267 kcal/adag

Nehézségi fok:

Vegetariánus ételSzezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 1 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 1 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Avokádókrémes
fánkfalatkák

Rokfortos spárgatorta
füstölt nyelvvel

Zöldspárgakrémleves
sonkagaluskával

Burgundiai
rokfortos körte

Pórékrémleves retekkel,
tojásmimózával

Rozmaringos-szalonnás
sütőtökkrémleves

Kelbimbós
gesztenyeleves

Pecsenyelibamáj-
pástétom

Brokkolikrémleves
garnélarákkal

Spenótos papucs

Orosz
csirkehússaláta

Sonkás-pórés
burgonyakrémleves
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: