2017. augusztus 19.
Huba napja van

HALÉTELEK > Tengeri halak és a tenger gyümölcsei

Különösen finom ízt kölcsönöz a mártásnak, ha az amúgy is jellegzetes dijoni mustár magos változatát használjuk, de természetesen köznapi mustárral is élvezetes fogás. 


Fotó: Hemző Károly

Halrudak sárgarépás
mustármártásban

Hozzávalók 4 személyre:

  • 600 g szálkamentes tengeri vagy édesvízi halfilé
  • 400 g sárgarépa
  • 2 közepes fej hagyma
  • 250 g hosszú szemű rizs
  • só, bors
  • 1 ek. olaj
  • 1 ek. magos dijoni mustár
  • 200 g tejföl
  • 30 g vaj/margarin a sütéshez
  • néhány szál kapor
  • 4 citromkarika

 

1. A halhúst leöblítjük, papírkendővel szárazra törölgetjük, 3-4 cm-es rudakra-csíkokra vágjuk. A sárgarépát és a hagymát megtisztítjuk, megmossuk, a sárgarépát felkarikázzuk, a hagymát finomra vágjuk.

2. A sárgarépát egy kevés enyhén sós vízben, mérsékelt tűzön, fedő alatt, 12-15 percig, puhára, de még ropogósra pároljuk. A rizst forrásban lévő, bő vízbe dobjuk, 1 kk. sóval ízesítjük, majd félig lefedve, mérsékelt tűzön puhára főzzük (kb. 20 perc).

3. Megfonnyasztjuk az olajban a hagymát. Hozzáadjuk a mustárt és a tejfölt, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, összeforraljuk. A sárgarépát leszűrjük, beleforgatjuk a mártásba, jól átforrósítjuk, melegen tartjuk.

4.  A vajat/margarint felhevítjük, bőrös felükkel lefelé beletesszük a halrudacskákat, megszórjuk sóval és frissen őrölt borssal, majd 2-3 perc múlva megfordítjuk őket, ismét sózzuk, borsozzuk, és további 2 perc alatt aranysárgára sütjük. A rizst leszűrjük, tálba csúsztatjuk, és a mártás kíséretében, kaporral, citromkarikákkal díszítve a hal köreteként kínáljuk.

Tippek:

– Ha mélyhűtött halból készítjük, célszerű 6-8 órával előbb átteni a hűtőszekrénybe, hogy lassan engedjen fel, így kevésbe lesz törékeny, széteső a húsa.

– A tengeri halak némelyikének erős, átható szaga van, amelyen úgy szelídíthetünk némiképp, hogy sütés előtt 30 perccel meglocsoljuk egy kevés citromlével.

Italajánlat:

Száraz fehérbor

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

30 perc

Energiatartalom:

380 kcal/adag

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 1 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 1 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Halszeletek almás
uborkamártásban

Lazacos-kaviáros
kanapék

Zöldséges harcsafilé
párizsiasan

Feta sajtos-
tonhalas babsaláta

Halfilé
mandulás morzsában

Joghurtos kukorica-
retek saláta

Avokádós
tonhalsaláta

Tonhalas
krumplisaláta

Töltött paradicsom
tonhalas salátával

Céklás-burgonyás
heringsaláta

Pecsenyelibamáj-
pástétom

Halfilé tárkonyos
burgonyasalátával
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: