2017. június 29.
Péter, Pál napja van

KÖRETEK > Egyéb köretek


Fotó: Hemző Károly

Tiroli szalonnás
zsemlegombóc
Eredeti neve: Tiroler Speckknödel

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 nagy fej hagyma
  • 6 szikkadt zsemle (1 napos)
  • 150 g füstölt, húsos szalonna
  • 150 g főtt, füstölt tarja
  • 1 kis csokor petrezselyem
  • 1 csokor snidling
  • 30 g vaj/margarin
  • 2,5 dl tej
  • 4 só, bors
  • 2 tojássárgája
  • 1 kk. morzsolt majoránna
  • só, bors
  • 2-3 ek. olaj

1. A meghámozott hagymát finomra, a zsemléket 2x2 cm-es kockákra vágjuk. A szalonnát felaprózzuk, nagyobb serpenyőben/lábasban ropogósra sütjük, a pörcöket félretesszük. Zsírjában megfonnyasztjuk a hagymát, ugyancsak félretesszük, aztán a hagymás zsiradékba forgatjuk a zsemlekockákat, és aranybarnára pirítjuk. Hagyjuk kihűlni.

2. A füstölt tarját apró kockákra, a petrezselymet és a snidlinget finomra vágjuk. A vajat/margarint felolvasztjuk. Elkeverjük a tejben a tojásokat és a tojássárgákat, a zöldfűszereket, a majoránnát, ízlés szerint sót és borsot. A tarjával, a félretett szalonnapörccel és hagymával, valamint a langyos vajjal/margarinnal együtt a zsemlekockákhoz adjuk, alaposan összekeverjük. Lefedjük, 30 percig állni-dagadni hagyjuk.

3. Nagyobb lábasban felforralunk 4-5 liter vizet, 1 ek. sóval ízesítjük. Vizes kézzel tojásnyi gombócokat formálunk a masszából (ha túl lágy, 2-4 ek. zsemlemorzsát vagy lisztet adhatunk hozzá), óvatosan a mindvégig lassú forrásban tartott vízbe merítjük, és fedő nélkül 12-15 percig főzzük. Szűrőkanállal kiszedegetjük őket, szitán/konyharuhán jól lecsepegtetjük, végül megöntözzük az olajjal, és mihamarabb tálaljuk, mert frissen-rezgősen az igazi! Mártással készült húsokhoz, vadashoz, szalontüdőhöz illik, de egyszerűen csak felforrósított fokhagymás tejföllel, párolt savanyú káposztával is finom. 

Tippek:

Mielőtt a teljes mennyiség kifőzéséhez kezdenénk, érdemes „próbagombócot” készíteni: ha nagyon ragad a kezünkre a massza, egy kevés zsemlemorzsát vagy lisztet adunk hozzá, ha túl száraznak érezzük, egy kevés tejjel vagy vízzel lazítjuk. Eztán a lassú forrásban lévő vízbe dobjuk, és ha rögtön foszlani kezdene vagy szétesne, további 2-3 ek. zsemlemorzsát ill. lisztet keverünk hozzá.

Változatok:

– Készíthetjük szalonna helyett tepertővel is.

– Édesen, gyümölcsökkel is készíthető, ez esetben a szalonna helyett 100 g vajjal, a hagyma és a fűszerek helyett reszelt citromhéjjal, vaníliás cukorral ízesítjük, 500 g kimagozott, apróra vagdalt gyümölcsöt és/vagy 50-100 g mazsolát adunk hozzá; fahéjas porcukorral megszórva, borsodóval, vanílíakrémmel kínáljuk.

Italajánlat:

Félszáraz borok vagy sör

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra

Energiatartalom:

187 kcal/darab

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 2 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 2 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Spárga tojásos
zöld morzsával

Sonkás táska
és stangli

Pulykacomb zöldborsós-
sonkás muffinnal

Sajtos-paprikás
muffin

Májas-gombás
zsemlefelfújt

Zöldségleves májgaluskával

Szezámos pontyszeletek
tavaszi körettel

Szalonnás-hagymás
sült krumpli, avagy
bécsi fiákerpecsenye

Tárkonyos
spárgás zöldségleves

Kukoricás palacsinta
zöldségraguval

Medvehegymás túrógombóc
paradicsommártással

Zöldfűszeres
muffin
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: