2017. október 17.
Hedvig napja van

KÖRETEK > Egyéb köretek


Fotó: Hemző Károly

Tiroli szalonnás
zsemlegombóc
Eredeti neve: Tiroler Speckknödel

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 nagy fej hagyma
  • 6 szikkadt zsemle (1 napos)
  • 150 g füstölt, húsos szalonna
  • 150 g főtt, füstölt tarja
  • 1 kis csokor petrezselyem
  • 1 csokor snidling
  • 30 g vaj/margarin
  • 2,5 dl tej
  • 4 só, bors
  • 2 tojássárgája
  • 1 kk. morzsolt majoránna
  • só, bors
  • 2-3 ek. olaj

1. A meghámozott hagymát finomra, a zsemléket 2x2 cm-es kockákra vágjuk. A szalonnát felaprózzuk, nagyobb serpenyőben/lábasban ropogósra sütjük, a pörcöket félretesszük. Zsírjában megfonnyasztjuk a hagymát, ugyancsak félretesszük, aztán a hagymás zsiradékba forgatjuk a zsemlekockákat, és aranybarnára pirítjuk. Hagyjuk kihűlni.

2. A füstölt tarját apró kockákra, a petrezselymet és a snidlinget finomra vágjuk. A vajat/margarint felolvasztjuk. Elkeverjük a tejben a tojásokat és a tojássárgákat, a zöldfűszereket, a majoránnát, ízlés szerint sót és borsot. A tarjával, a félretett szalonnapörccel és hagymával, valamint a langyos vajjal/margarinnal együtt a zsemlekockákhoz adjuk, alaposan összekeverjük. Lefedjük, 30 percig állni-dagadni hagyjuk.

3. Nagyobb lábasban felforralunk 4-5 liter vizet, 1 ek. sóval ízesítjük. Vizes kézzel tojásnyi gombócokat formálunk a masszából (ha túl lágy, 2-4 ek. zsemlemorzsát vagy lisztet adhatunk hozzá), óvatosan a mindvégig lassú forrásban tartott vízbe merítjük, és fedő nélkül 12-15 percig főzzük. Szűrőkanállal kiszedegetjük őket, szitán/konyharuhán jól lecsepegtetjük, végül megöntözzük az olajjal, és mihamarabb tálaljuk, mert frissen-rezgősen az igazi! Mártással készült húsokhoz, vadashoz, szalontüdőhöz illik, de egyszerűen csak felforrósított fokhagymás tejföllel, párolt savanyú káposztával is finom. 

Tippek:

Mielőtt a teljes mennyiség kifőzéséhez kezdenénk, érdemes „próbagombócot” készíteni: ha nagyon ragad a kezünkre a massza, egy kevés zsemlemorzsát vagy lisztet adunk hozzá, ha túl száraznak érezzük, egy kevés tejjel vagy vízzel lazítjuk. Eztán a lassú forrásban lévő vízbe dobjuk, és ha rögtön foszlani kezdene vagy szétesne, további 2-3 ek. zsemlemorzsát ill. lisztet keverünk hozzá.

Változatok:

– Készíthetjük szalonna helyett tepertővel is.

– Édesen, gyümölcsökkel is készíthető, ez esetben a szalonna helyett 100 g vajjal, a hagyma és a fűszerek helyett reszelt citromhéjjal, vaníliás cukorral ízesítjük, 500 g kimagozott, apróra vagdalt gyümölcsöt és/vagy 50-100 g mazsolát adunk hozzá; fahéjas porcukorral megszórva, borsodóval, vanílíakrémmel kínáljuk.

Italajánlat:

Félszáraz borok vagy sör

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra

Energiatartalom:

187 kcal/darab

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 3 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 3 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Bécsi
krumplisaláta

Mozzarellás polentafalatkák

Kukoricás palacsinta
zöldségraguval

Medvehegymás túrógombóc
paradicsommártással

Szezámos pontyszeletek
tavaszi körettel

Zöldségleves májgaluskával

Rókagombás-
zöldséges muffin

Szalonnás-hagymás
sült krumpli, avagy
bécsi fiákerpecsenye

Zöldborsós-
sonkás muffin

Zöldfűszeres
muffin

Sonkás táska
és stangli

Pulykacomb zöldborsós-
sonkás muffinnal
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: