2017. április 26.
Ervin napja van

SÜTEMÉNYEK > Omlós tészták

A sok gyümölccsel készült süteményeknek sülés közben „szellőzni” kell,
különben befüllednek, és eláztatják a tésztát. Ezt úgy akadályozhatjuk meg
a legegyszerűbben, hogy a tortát fedetlenül hagyjuk, pontosabban
szemrevaló tésztarács alá-mögé zárjuk a finom, szaftos tölteléket.


Fotó: Hemző Károly

Rácsos
almatorta
Eredeti neve: Apfeltorte, illetve Apple pie

Hozzávalók 16 szelethez:

  • A töltelékhez:
  • 1,5 kg alma
  • 2 citrom
  • 200 g kristálycukor
  • 1 fahéjrúd
  • 100 g vaj/margarin
  • 1/2 tasak vaníliás pudingpor
  • 80 g darált dió
  • 50 g durvára vágott dió
  • Az élesztős-omlós tésztához:
  • 100 g tejföl
  • 20 g élesztő
  • 1 tojás
  • 400 g finomliszt + a formához
  • 200 g vaj/margarin + a formához
  • 50 g porcukor
  • 1 csipet só
  • 1 kk. olaj
  • 1 tojássárgája a kenéshez
  • fahéjas porcukor a szóráshoz
A
B
C
D
E
F
G

1. Először a tölteléket készítjük el, mert hűlnie kell: az almákat megmossuk, meghámozzuk, elnegyedeljük, magházukat kiemeljük (A), és nem túl vékony gerezdekre szeljük. Azonnal meglocsoljuk és lazán összekeverjük az egyik citrom átszűrt levével.

2. A kristálycukrot felforrósított serpenyőbe szórjuk, és folyamatosan keverve aranybarnára pirítjuk (B). Rádobjuk az almát levével együtt, meglocsoljuk a másik citrom átszűrt levével, hozzáadjuk a fahéjat és a vajat/margarint, majd élénk tűzön, fedő nélkül 5 percig forraljuk. Elkeverjük 1/2 dl hideg vízben (vagy szűrt almalében) a pudingport, az almához öntjük (C), gyors mozdulatokkal összekeverjük, és éppen csak összeforraljuk (1 perc). Lehúzzuk a tűzről, hagyjuk kihűlni.

3. A tésztához meglangyosítjuk a tejfölt, elkeverjük az apróra tördelt élesztővel és a tojással. Elmorzsoljuk a lisztben a vajat/margarint, tetejét megszórjuk a porcukorral és a sóval, hozzáadjuk az élesztős tejfölt, és összegyúrjuk (aprítógépben néhány perc az egész). 1 nagyobb és 1 kisebb cipót formálunk belőle, majd pihentetés nélkül dolgozunk vele tovább (vagy fóliába csomagoljuk, és egy éjszakára hidegre tesszük).

3. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. Egy 30 cm átmérőjű, cakkos peremű tortaformát vékonyan kikenünk vajjal/margarinnal, meghintünk liszttel, a felesleget kirázzuk belőle.

4. A nagyobbik cipót lisztezett munkalapon 36 cm átmérőjű korongra nyújtjuk, feltekerjük a nyújtófára, a forma peremére fektetjük, és lazán letekerjük-leejtjük róla a tésztát. Átgurítjuk a forma peremén a nyújtófát, ily módon „levágjuk” a túllógó tésztaszéleket – a hulladékot félretesszük. A tésztát szelíden a forma aljához-oldalához nyomkodjuk, villával sűrűn megszurkáljuk.

5. Megszórjuk a tészta alját a darált dióval, beleszedjük-simítjuk a vajas almatölteléket (D), majd megszórjuk a durvára vágott dióval. A kisebbik cipót hosszúkás lapra nyújtjuk, derelyevágóval másfél-két cm széles csíkokra szeljük (E). A tésztabélés szegélyét megkenjük tojásfehérjével, a tésztacsíkokkal berácsozzuk a torta tetejét (F), két végüket a tészta szegélyére „ragasztjuk”.

6. Az összes tésztamaradékot-hulladékot összegyúrjuk. 2 db 1 méteres, kisujjnyi vékony rudat formálunk belőlük, összesodorjuk, és körben a torta szegélyére fektetjük-nyomkodjuk (G). Megkenjük a rácsot is, a szegélyt is az olajjal lazított tojássárgájával (ettől még magasabb lesz a fénye), és középső bordamagasságra állított rácson 1 órát sütjük. A formában hagyjuk teljesen kihűlni. Tálaláskor tetejét meghintjük fátyolnyi porcukorral, és tetszés szerint kockákra, kisebb-nagyobb szeletekre vágva kínáljuk.

Fontos:

A barnulásra hajlamos gyümölcsöket, amilyen például az alma, körte és a banán, hámozás után tanácsos azonnal meglocsolni citromlével, hogy megőrizzék fehérségüket.

Változatok:

– Süthetjük kb. 20x30 cm-es, mélyebb tepsiben is, majd tálalás előtt 5x5 cm-es kockákra vagy szeletekre, rombuszokra vágjuk.

– Alma helyett készíthetjük érett, de kemény körtével is, vagy 2 üveg jól lecsepegtetett meggybefőttel is (650-720 g/üveg); a diót  a körte esetében mandulával, a meggynél mogyoróval helyettesíthetjük. 

Italajánlat:

Kávé, cappuccino, tea, desszertborok, édes pezsgő

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

3 óra

Energiatartalom:

393 kcal/szelet

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 5 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 5 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Sonkás táska
és stangli

Avokádókrémes
fánkfalatkák

Almás túrókocka

Mimóza
tojássaláta

Waldorf-saláta

Almás-hagymás
csirkemájsaláta

Gazdag rizssaláta
tojással

Zeller-sárgarépa-
alma saláta

Spenótos-
tojásos rétes

Almás-narancsos
céklasaláta

Diós-hagymás
céklasaláta

Sajtkrémes
mártogató
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: