2017. november 23.
Kelemen napja van

HÚSÉTELEK > Kacsa- és libahússal

A káposztás kocka, azaz „cvekedli” már önmagában is fenséges találmány – ilyen-olyan adalékkkal egész Közép-Európában kedvelik –, kicsontozott kacsahúsba töltve pedig egyenesen mennyei. A szárnyasok kicsontozása nem ördöngösség, persze egy kis türelem és gyakorlat kell hozzá, de megéri a fáradságot!


Fotó: Hemző Károly

Káposztás kockával
töltött kacsa

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 pecsenyekacsa
  • só, bors
  • 1 kk. morzsolt majoránna
  • 400 g fehér káposzta
  • 1 ek. kristálycukor
  • 3 ek. olaj
  • 150 g nagykockatészta
  • 2 tojás

1. A kacsát gondosan megmossuk, bőréből kihuzigáljuk az esetleges toll- és tokmaradványokat, zsírzóját kivágjuk. Mellére fektetjük, felvágjuk a hátán a bőrt, és hegyes, éles késsel óvatosan haladva leválasztjuk a húst a csontokról. A comb- és szárnyizületet, ahogy a porcok engedik, átvágjuk, a bőr épségére ügyelve kiemeljük a mellcsontot, végül az egész vázat és a felső combcsontokat (kitűnő levest főzhetünk belőle!). Kívül-belül besózzuk, bedörzsöljük majoránnával.

2. A káposzta külső, sérült leveleit lehántjuk, leöblítjük, torzsáját kivágjuk, és nagy lyukú reszelőn megreszeljük (vagy aprítógépben finomra aprózzuk). A cukrot barnára pirítjuk az olajjal, rádobjuk a káposztát, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, élénk tűzön, folyamatosan kevergetve megpirítjuk.

3. Enyhén sós vízben kifőzzük a tésztát, leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük, alaposan lerázzuk róla a vizet, a káposztához adjuk. A tojásokat kissé felverjük, összeforgatjuk a káposztás tésztával.

4. A tésztát a kiterített kacsa közepére halmozzuk, a hátszéleket felhajtjuk, sűrű öltésekkel összevarrjuk. A szárnyakat a törzshöz fogatva vékony zsineggel sonkaszerűen megkötözzük a kacsát, mellére fektetve sütőedénybe tesszük. 1/2 dl vizet öntünk alá, alufóliával betakarjuk, és 180 °C-ra előmelegített sütőben 45-50 percig pároljuk. Ezután megfordítjuk, rácsra-rostra emeljük, és 200 °C-ra kapcsolva pirosra-ropogósra sütjük.

5. A kacsasültet tálalás előtt 15 percig pihentetjük, majd eltávolítjuk a zsineget és a varrócérnát, előmelegített, nagyobb tálra emeljük, petrezselyemmel vidámítjuk, és csak az asztalnál szeleteljük. Vajjal párolt, szerecsendióval vagy gyömbérrel fűszerezett sárgarépával, illetve tetszés szerinti zöldségekkel kínáljuk.

Italajánlat:

Félszáraz rozé vagy könnyű vörösbor

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

2 óra 30 perc

Energiatartalom:

629 kcal/adag

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 1 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 1 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Tejszínes-gombás
galuska

Dinnyés-ribizlis
kacsamellsaláta

Tárkonyos
spárgás zöldségleves

Húsos
kelkáposztaleves

Pecsenyelibamáj-
pástétom

Sonkás táska
és stangli

Szalonnás-hagymás
sült krumpli, avagy
bécsi fiákerpecsenye

Kolbászos-zöldséges
kelkáposztaleves

Korhely
lencseleves

Szezámos pontyszeletek
tavaszi körettel

Spárgás-paradicsomos
kacsamellsaláta

Kacsaleves
tojácsillaggal
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: