2017. december 13.
Luca napja van

LEVESEK > Levesek hússal

Lombard, pontosabban milánói eredetű szokás, hogy a marhalábszárt
a velős csonttal együtt szeletelik fel, így aztán „lyukas csont”, azaz ossobuco
(ejtsd: osszobúko) válik belőle. Nemcsak levesnek pazar, de elképesztő
finomságú zöldséges-szaftos, párolt és főtt húsételeket is készítenek belőle.


Fotó: Hemző Károly

Húsleves
velős csonttal

Hozzávalók 4 személyre:

  • 4 vastag szelet marhalábszár velős csonttal (kb. 1 kg)
  • só 20-25 szem bors
  • 1 nagy fej hagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 4 szem szegfűszeg
  • 1/2 chili- vagy cseresznyepaprika
  • 1 zöldpaprika
  • 1 paradicsom
  • 4-8 szál petrezselyem, zellerzöld, snidling, majoránna és bazsalikom vegyesen
  • 1-2 babérlevél
  • 500 g sárgarépa, petrezselyemgyökér és zeller vegyesen
  • 100 g kelbimbó
  • 120 g mini penne vagy csigatészta

1. A velős csonttal együtt felszeletelt húst megmossuk, a közepén lévő velőt bedörzsöljük sóval, hogy fövés közben ki ne pottyanjon a csontból, majd nagyobb fazékba tesszük. Felöntjük annyi vízzel, hogy jócskán ellepje, és mérsékelt tűzön feltesszük főni.

2. A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk. A hagymát kettévágjuk, aztán alufóliával beterített serpenyőben vagy tűzhelylapon sötétbarnára pirítjuk (ettől lesz a levesnek tüzes-mélybarna színe és különösen finom zamata!), majd beletűzzük a szegfűszeget. A fokhagymát, a borsot és a csípős paprikát teatojásba zárjuk.

3. A zöldpaprikát, a paradicsomot és a zöldfűszereket leöblítjük, ez utóbbiakat a babérlevéllel együtt csokorba fogjuk, és fehér cérnával többszörösen átkötjük-tekerjük.

4. Miután a leves felforrt, leszedjük a habját, majd beletesszük a hagymát, a gondosan bezárt teatojást, a zöldpaprikát, a paradicsomot és a fűszercsokrot. Fedő nélkül vagy félig lefedve, éppen csak gyöngyöző forralással félpuhára főzzük a húst (45-60 perc).

5. A zöldségeket megtisztítjuk, hasábokra-szeletekre vágjuk, majd a kelbimbóval együtt a levesbe tesszük. Továbbra is gyöngyöző forralással az egészet puhára főzzük (további 30-50 perc), végül ízlés szerint utánasózzuk.

6. Enyhén sós vízben kifőzzük a tésztát, leszűrjük, majd egy kevés húslevest merünk rá, és melegen tartjuk. A leves felszínéről leszedjük a zsiradékot. A teatojást, hagymát, zöldpaprikát, paradicsomot és a fűszercsokrot eltávolítjuk. A húsból kiemeljük az amúgy is szinte kipottyanó velős csontot, melegen tartjuk. A húst, a zöldségeket és a tésztát mély tálba tesszük, rászűrjük a levest és azonnal, forrón tálaljuk. A velőt pirított kenyérszeletekre kenve előételként kínáljuk.

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

2 óra 30 perc

Energiatartalom:

530 kcal/adag

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 2 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 2 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Krémsajtos-
olívás papucs

Spenótos
omlett-tekercs

Kacsaleves
tojácsillaggal

Spenótos-
tojásos rétes

Tonhalas
krumplisaláta

Erőleves
sonkás tortellinivel

Tepsiben sült
fasírtpizza-falatkák

Pecsenyelibamáj-
pástétom

Zöldspárgás-paradicsomos
krumplisaláta

Tojás-sárgarépa-
rukola saláta

Tésztás bableves
füstölt oldalassal

Túrós zöldségtorta
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: